Τα μηνύματα της Αθήνας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας
Μια επίσκεψη με πολλούς συμβολισμούς θα είναι η σημερινή του πρωθυπουργού στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου. Πρόκειται για μια περιοδεία που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις αρχές του μήνα αλλά είχε αναβληθεί λόγω κακοκαιρίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί κοντά στους κατοίκους της Χειμάρρας, της Λειβαδιάς και της Δερβιτσάνης και θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Η επίσκεψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και ιστορική από την κυβέρνηση, καθώς θα είναι η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού μετά από εκείνη που είχε πραγματοποιήσει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην περιοχή το μακρινό πια 1991.
Ο πρωθυπουργός όταν αποφασίστηκε η αναβολή της μετάβασής του στις 7 Δεκεμβρίου είχε στείλει μήνυμα στους ομογενείς μας και είχε δεσμευτεί ότι θα βρισκόταν κοντά τους πριν το τέλος του χρόνου. Έτσι και θα πράξει. Θα ταξιδέψει από την Αθήνα στην Κέρκυρα και από εκεί με ελικόπτερο θα αναχωρήσει για την Χειμάρρα.
Στην ομογένεια επικρατεί ενθουσιασμός και την χαρά του για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έκρυψε ο Πύρρος Δήμας, ο οποίος και θα τον συνοδεύσει στην περιοχή που είναι και η γενέτειρα του Ολυμπιονίκη μας.
Οι μετακινήσεις του από περιοχή σε περιοχή θα γίνονται με ελικόπτερο και μετά την Χειμάρρα, όπου θα επισκεφθεί μειονοτικό σχολείο, εκκλησία και συνομιλήσει με τους κατοίκους της περιοχής, θα μεταβεί στον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του που θα είναι η Λειβαδιά. Θα ακολουθήσει η Δερβιτσάνη που θα είναι και η τελευταία στάση του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προετοιμασίες στα χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας είναι πυρετώδεις και παρά τις όποιες παραφωνίες έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ώρες τόσο από την αλβανική ηγεσία όσο και από ακραίους, πεποίθηση όλων είναι πως όλα θα πάνε καλά.
Η αλήθεια είναι πως ακραία στοιχεία έσβησαν τις ελληνικές ονομασίες από τις πινακίδες με τα ονόματα των περιοχών καθώς τα πάντα εκεί είναι δίγλωσσα.
Επίσης, νωρίτερα ο Πρόεδρος της Αλβανίας που επισκέφθηκε χθες την περιοχή, απαίτησε επικαλούμενος το πρωτόκολλο να κατέβει η ελληνική σημαία έξω από το δημαρχείο της Λειβαδιάς κάτι που αρνήθηκε ο δήμαρχος και έτσι δεν μετέβη εκεί.
Τα μηνύματα της Αθήνας στα Τίρανα
Ένα 24ωρο πριν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε επισκεφτεί τα Τίρανα όπου είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Το ταξίδι αυτό είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, ωστόσο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος δεν αποκλείεται να βρεθεί σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Δερβιτσάνη, δυναμίτισε το κλίμα προβάλλοντας την συνεργασία της χώρας του στον αμυντικό τομέα με την Τουρκία, η οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να γίνει παράγοντας επιρροής στα δυτικά Βαλκάνια. Η φράση που χρησιμοποίησε αναφορικά με τα drones που θα αποκτήσει από την Άγκυρα ήταν τουλάχιστον άκομψη.
«Τα τρία drones που θα έρθουν πρώτα θα είναι οπλισμένα και έτοιμα για κάθε περίσταση, όταν και όπου χρειαστεί, και ελπίζω να μην συμβεί ποτέ, αλλά δεν ζούμε σε πολύ ασφαλείς περιόδους», είπε ο Ράμα.
Όμως, ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Δένδιας και μάλιστα από αλβανικό έδαφος, σημειώνοντας ότι από την στιγμή που η Αλβανία έχει αποφασίσει να καταστεί μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να πράξει το αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας.
«Η Ελλάδα», είπε, «δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή. Ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία. Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή».