Qatargate: Αντίστροφη μέτρηση για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή

Qatargate: Αντίστροφη μέτρηση για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή

Τι θα υποστηρίξει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς - Το ισχυρό «χαρτί» για να αφεθεί ελεύθερη με «βραχιολάκι»

Η ακρόαση της Εύας Καϊλή ενώπιον του προδικαστικού τμήματος της Βελγικής Δικαιοσύνης στις 10:00 το πρωί ώρα Ελλάδος για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κρίνει αν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα αφεθεί ελεύθερη ή θα συνεχιστεί η προφυλάκισή της μέχρι την δίκη.

Σήμερα στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο δικηγόρος της στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος μαζί με τον συνήγορό της στο Βέλγιο, Αντρέ Ριζόπουλο, την επισκέφθηκαν στις φυλακές του Χάρεν, όπου για περίπου 4 ώρες σχεδίαζαν την υπερασπιστική της γραμμή. Η Εύα Καϊλή θα υποστηρίξει την αθωότητά της και θα ζητήσει την αποφυλάκιση της, υποστηρίζοντας ότι ούτε είναι ύποπτη φυγής, ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία. Το πιο ισχυρό «χαρτί» της όμως είναι η μόλις 2 ετών κόρη της, η οποία με δεδομένο ότι και ο πατέρας της, Φραντσέσκο Τζόρτζι βρίσκεται στη φυλακή, δεν έχει κανέναν να την προσέχει και αυτό ίσως συμβάλει στο να αφεθεί ελεύθερη η Εύα Καϊλή, ακόμη και με «βραχιολάκι».

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Βελγικού και του Ιταλικού Τύπου, η προσπάθεια της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αφεθεί ελεύθερη, κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Πλήθος δημοσιευμάτων αναφέρουν, ότι μετά την σύλληψή της η Εύα Καϊλή ομολόγησε, ότι γνώριζε τη δράση του Αντόνιο Παντσέρι, που φέρεται ως ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και την ύπαρξη χρηματικών ποσών στο σπίτι της. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής παραδέχθηκε, ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα λεφτά που ήταν στο σπίτι της, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων στις 9 Δεκεμβρίου στο διαμέρισμά της, για να εντοπίσουν τελικά άλλες 150.000 ευρώ.

Εκτός από τον πατέρα της όμως, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Βελγικού Τύπου, η Εύα Καϊλή επιχείρησε να ενημερώσει και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση, διαισθανόμενη μάλλον, ότι κάτι συμβαίνει. «Η κατηγορούμενη παραδέχθηκε, ότι έδωσε οδηγίες στον πατέρα της να κρύψει τα λεφτά» ανέφερε στο έγγραφο για τη σύλληψη της ευρωβουλευτή κατά το δημοσίευμα της Le Soir ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Μισέλ Κλεζ, που ηγείται των ερευνών για το Qatargate. Η ίδια «είπε ότι γνώριζε στο παρελθόν την δραστηριότητα του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, με τον Αντόνιο Παντσέρι και ότι βαλίτσες με μετρητά είχαν περάσει από το διαμέρισμά της» πρόσθεσε ο Βέλγος εισαγγελέας.

Σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα La Repubblica «όταν η αστυνομία έκανε την επιχείρηση σε βάρος του συντρόφου της, η Εύα Καϊλή πανικοβλήθηκε. Εκτός από το να δώσει οδηγίες στον πατέρα της για να κρύψει γρήγορα ένα τμήμα των χρημάτων, προσπάθησε να προειδοποιήσει και τον Παντσέρι και άλλους δύο ευρωβουλευτές για την έρευνα» χωρίς ωστόσο οι δύο άλλοι συνάδελφοί της να κατονομάζονται. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι «έσπασε» απέναντι στις Βελγικές Αρχές και ομολόγησε την ύπαρξη οργανωμένης ομάδας Ευρωβουλευτών, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν από το Μαρόκο και το Κατάρ, για να επηρεάσουν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.