Πώς οι μυστικές υπηρεσίες έφθασαν στο κύκλωμα που λειτουργούσε με το αζημίωτο για λογαριασμό του Κατάρ και του Μαρόκου - Τα ερωτήματα που προκύπτουν για την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου
Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το Qatargate, τους εμπλεκόμενους, αλλά και για το πώς ξεκίνησαν οι Βελγικές Αρχές να ερευνούν το θέμα, που όπως φαίνεται εκτείνεται σε βάθος χρόνου.
Ιταλικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν, ότι εκτός από το Κατάρ, αντίστοιχες διασυνδέσεις υπήρξαν και με το Μαρόκο, και μάλιστα εμπλέκουν ακόμα έναν εν ενεργεία Ιταλό ευρωβουλευτή, για τον οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα κινηθεί κάποια διαδικασία από τις Αρχές. Αναφέρουν επίσης, ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, φαίνεται πως λειτουργούσε ως ένα είδος «πράκτορα» για τον «εγκέφαλο» Αντόνιο Παντσέρι σε ένα διπλό μέτωπο με Κατάρ και Μαρόκο.
Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, την υπόθεση ερευνούν εκτός από τις Βελγικές μυστικές υπηρεσίες και μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, ενώ φαίνεται πως κρίσιμο ρόλο για να ξετυλιχτεί το κουβάρι, έπαιξαν οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Μεταξύ του περασμένου Απριλίου και του Σεπτεμβρίου, οι δραστηριότητες του Παντζέρι κορυφώνονται, με δύο ταξίδια που παρακολουθούνται από τις Ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ στο Βέλγιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η έρευνα» αναφέρει η Corriere della Sera.
Είναι η στιγμή, που η συζήτηση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη διασχίζοντας το Μαρόκο, κερδίζει έδαφος, ενώ στο Κατάρ οι εργασίες για την κατασκευή των σταδίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τον θάνατο χιλιάδων εργατών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αυτή είναι η στιγμή, που οι δύο χώρες χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη από φίλους, στους οποίους σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία των Βρυξελλών είναι σίγουροι, ότι μπορούν να υπολογίζουν, επειδή τους έχουν δωροδοκήσει με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και πολυτελή δώρα, συνεχίζει η εφημερίδα.
Μια «ταραχή» που δεν διαφεύγει από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι οποίες ειδοποιούν εκείνες του Βελγίου. οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου ενημερώνουν τις αντίστοιχες της Ιταλίας για τον φάκελο της υπόθεσης, πάνω στον οποίο θα εργαστούν και οι μυστικές υπηρεσίες ακόμα δύο χωρών. Η Ιταλία καλείται να επαληθεύσει τα ταξίδια, που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο πρώην ευρωβουλευτής και ιδρυτής της ΜΚΟ «Fight impunity». Το πρώτο έχει προορισμό το Κατάρ, όπου ο Αντόνιο Παντζέρι θα παραμείνει για εννέα ημέρες και το δεύτερο το Μαρόκο, όπου θα παραμείνει για έξι ημέρες.
Όσον αφορά το Μαρόκο, ο Παντζέρι είχε ταξιδέψει εκεί σε άλλες περιπτώσεις και όπως υποπτεύονται οι δικαστές των Βρυξελλών, με κάποιο πρόσωπο του οποίου η πτήση είχε πληρωθεί από τις Μαροκινές μυστικές υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις διαμονές, ο Παντζέρι φέρεται να συνάντησε τον επικεφαλής των Μαροκινών μυστικών υπηρεσιών.
Οι εξηγήσεις του Τζόρτζι δεν πείθουν τους δικαστές για την Εύα Καϊλή
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι στην απολογία του θέλησε να καλύψει την σύντροφό του, Εύα Καϊλή, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε τίποτα για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι τους και ότι οι θέσεις που διατύπωνε στο Ευρωπαϊκό Κοθινοβούλιο υπέρ του Κατάρ, οφείλονταν στις πολιτικές της πεποιθήσεις και όχι σε δωροδοκία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ερευνητή δημοσιογράφο της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, Τζουλιάνο Φοσκίνι, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν πείθουν τους Βέλγους δικαστές.
Όπως είπε ο δημοσιογράφος μιλώντας στον Alpha «θεωρούν απίθανο μια έμπειρη γυναίκα όπως η Εύα Καϊλή, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να μην κατάλαβε, ότι ο σύντροφός της διαχειριζόταν έναν τζίρο διαφθοράς». Η δυσπιστία των Βέλγων δικαστών προκύπτει και από το γεγονός, ότι η ίδια η Εύα Καϊλή όταν προσήχθη στην έδρα της δικαστικής αστυνομίας και της ζητήθηκε από τον εισαγγελέα, να δώσει εξηγήσεις, είπε πως «είχα δει και παλιότερα μεγάλα χρηματικά ποσά στο σπίτι μας, μέσα σε βαλίτσες και σακούλες».
Αλλά και όταν ρωτήθηκε, γιατί ειδοποίησε τον πατέρα της να απομακρύνει τα χρήματα από το σπίτι της, απάντησε: «Μετά τη προσαγωγή του Παντζέρι, πανικοβλήθηκα. Επικοινώνησα με τον πατέρα μου, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες με τη σύζυγό του και του ζήτησα να μεταφέρει τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι μου σε ασφαλές σημείο και να τα παραδώσει στον πραγματικό δικαιούχο τους. Εκείνος ήρθε, πήρε τη βαλίτσα με τα λεφτά και επέστρεψε στο ξενοδοχείο που έμενε. Προφανώς όμως τον παρακολουθούσαν ήδη αστυνομικοί. Έκαναν έφοδο στο δωμάτιό του και κατέσχεσαν τα χρήματα».
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Ακόμη και αν τα χρήματα ήταν του συντρόφου της, δεν τον ρώτησε ποτέ από πού προέρχονταν τόσο μεγάλα ποσά; Ακόμη, αφού δεν είχε σχέση με την υπόθεση, γιατί πανικοβλήθηκε με την σύλληψη του Παντζέρι; Επίσης, αφού δεν γνώριζε από πού προέρχονταν τα χρήματα που είχε στο σπίτι τους ο σύντροφός της, πώς ήξερε ποιος είναι ο δικαιούχος των χρημάτων, στον οποίο έδωσε εντολή στον πατέρα της να του παραδώσει τα χρήματα και γιατί δεν τον κατονόμασε στις δικαστικές αρχές; όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα, φέρνουν σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο σε δύσκολη θέση την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στις 22 Δεκεμβρίου.