Διεθνή ΜΜΕ: Oμολόγησε την εμπλοκή του ο σύντροφος της Εύας Καϊλή
Κατά την ανάκριση του από τους Βέλγους εισαγγελείς, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη η Εύα Καϊλη για να μπορέσει να επιστρέψει κοντά στην ανήλικη κόρη τους, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Παράλληλα ο Τζόρτζι φέρεται να παραδέχθηκε ότι ενεπλάκη στο παράνομο αυτό κύκλωμα δωροδοκιών από αίσθημα ευγνωμοσύνης προς τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, έστω κι αν θα μπορούσε να ζήσει από το επαγγελματικό του εισόδημα.
Εξάλλου σήμερα το πρωί, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι τόνισε, αναφερόμενη στο συγκεκριμένο σκάνδαλο, ότι "το όλο αυτό σκηνικό προκαλεί ανησυχία" και πρόσθεσε ότι "πρεπει να υπάρξει μια σε βάθος αντίδραση, χωρίς ευνοϊκές μεταχειρίσεις, διότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης και των εθνών μας".
«Θα ζητήσουμε να ρίξουν άπλετο φως στα όσα συμβαίνουν», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Ο Τζόρτζι, ένα από τα βασικά πρόσωπα στην υπόθεση διαφθοράς και παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο πρώτος συλληφθείς στην τεράστια επιχείρηση κατά της διαφθοράς που ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου, οδηγήθηκε ενώπιον της βελγικής αστυνομίας και του ανακριτή. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που συμβουλεύτηκαν η βελγική εφημερίδα «Le Soir» και η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο Φ. Τζόρτζι αναγνωρίζει ότι είναι μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιείται τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και ότι ο ρόλος του στην «οργάνωση» αυτή ήταν «να διαχειρίζεται τα μετρητά».
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ήταν επικεφαλής αυτής της «οργάνωσης».
Ο δικηγόρος του Π. Παντσέρι ωστόσο, ο Λοράν Κενς, ερωτηθείς από τη Soir, απαντά ότι «δεν έχει αυτές τις πληροφορίες» και καταγγέλλει την «παραβίαση του απορρήτου» σε δικαστικά έγγραφα, στα οποία κανείς δεν πρέπει να έχει πρόσβαση.
Σύμφωνα με τις βελγικές εφημερίδες Le Soir και Knack, οι έρευνες από την Κρατική Ασφάλεια του Βελγίου ήταν σε εξέλιξη από το 2021, σε συνεργασία με υπηρεσίες πληροφοριών άλλων 5 ευρωπαϊκών κρατών, επειδή η υπόθεση Qatargate είχε κριθεί ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Οι αρχές παρακολουθούσαν τηλέφωνα υπόπτων επί μήνες με επίκεντρο τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι που χαρακτηρίζεται ως «το κομβικό πρόσωπο σε αυτή την υπόθεση».
Η υπόθεση φέρεται να αποχαρακτηρίστηκε και να παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές τον περασμένο Ιούλιο.