Βίντεο με το «σφραγισμένο» γραφείο της από την αστυνομία στις Βρυξέλλες
Καθόλου εύκολη δεν είναι η κατάσταση για την Εύα Καϊλή, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια είναι πλέον αντιμέτωπη με μια σκληρή δικονομική πραγματικότητα από το νομικό σύστημα του Βελγίου που είναι αρκετά διαφορετικό από το δικό μας και προβλέπει άλλες ποινές και άλλες διαδικασίες. Σύμφωνα με νομικούς η κα Καϊλή είναι αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως και 5 χρόνια ενώ δεν αποκλείεται να παραμείνει προφυλακισμένη αν οι δικαστικοί λειτουργοί κρίνουν ότι μπορεί να προσπαθήσει να αλλοιώσει στοιχεία.
Στην Κεντρική Ευρώπη, όπως είπαν στο κεντρικό δελτίο του Mega διακεκριμένοι νομικοί με ευρωπαϊκή εμπειρία, τα πράγματα γίνονται με διαφορετική ταχύτητα και αυστηρότητα.
Κι εξηγούν, βήμα βήμα, τα όσα έγιναν αλλά και όσα θα ακολουθήσουν στην πολύκροτη αυτή υπόθεση που συντάραξε όλη την Ευρώπη με τον χρηματισμό από το Κατάρ μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Γιατί έχει συλληφθεί
Από τη στιγμή της προσαγωγής του υπόπτου, ο ανακριτής έχει μπροστά του μόλις 48 ώρες για να ακούσει τη πρώτη του απολογία και να εκδώσει το ένταλμα σύλληψης. Αμέσως μετά, θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ο ύποπτος, όπως έγινε στην περίπτωση της Εύας Καϊλή.
«Στην κεντρική Ευρώπη προβλέπεται ως λόγος προφυλάκισης ο λεγόμενος κίνδυνος συσκότισης των αποδεικτικών στοιχείων. Πρόκειται για μία μορφή απομόνωσης. Να σκεφτείτε ότι σε αυτό το διάστημα έχει το δικαίωμα να συνομιλεί μόνο με το δικηγόρο της και τους οικείους της αλλά με κανέναν άλλον και φυσικά όχι απεριόριστα» εξηγεί ο δικηγόρος, Ηλίας Μπίσιας.
Η ιδιότυπη αυτή απομόνωση, δεν μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν. Σε πέντε μέρες από την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, το δικαστικό συμβούλιο παρεμβαίνει. Ακροάζεται τον ανακριτή, τον εισαγγελέα αλλά και τον κατηγορούμενο και αποφασίζει για την παράταση ή όχι της προφυλάκισης. Μια διαδικασία που, στο Βέλγιο, επαναλαμβάνεται κάθε μήνα όσο διαρκεί η προσωρινή κράτηση
«Στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός της προφυλάκισης ενός κατηγορούμενου, που στην Ελλάδα είναι 18 μήνες. Κι αυτό γιατί, όπως λένε οι νομικοί που γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά δικαστικά συστήματα, η απονομή δικαιοσύνης είναι ταχύτατη. Υπολογίζεται ότι στην πράξη και κατά μέσο όρο, ένας κατηγορούμενος παραμένει προφυλακισμένος 6 μήνες πριν αρχίσει η δίκη του. Κάτι που, όμως, δεν αποκλείουν να ανατραπεί στη συγκεκριμένη υπόθεση» ανέφερε ο αντιπρόεδρος Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, Παναγιώτης Περάκης.
Θα εκδοθεί στην Ελλάδα;
Οι δικαστικές αρχές στη χώρα μας έχουν, σε αυτή την υπόθεση, ένα δικαίωμα και μια υποχρέωση. Το δικαίωμα να ζητήσει την έκδοση της Εύας Καϊλή για να δικαστεί στην Ελλάδα, κάτι που το Βέλγιο μπορεί να αρνηθεί. Και την υποχρέωση να συνδράμει τις έρευνες.
«Ό,τι και να ζητηθεί από την πλευρά, ουσιαστικά, των βελγικών αρχών, είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα προστρέξει σε οποιαδήποτε εκδοχή δικαστικής συνεργασίας προκειμένου να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.
Ποιες ποινές προβλέπονται
Οι κατηγορίες που βαραίνουν την Εύα Καϊλή φαίνεται πως επισύρουν μεγάλες ποινές. Είναι αδικήματα για τα οποία, αν κάποιος βρεθεί ένοχος, στο Βέλγιο θα καταδικαστεί σε έως και 10 χρόνια φυλάκισης ενώ στην Ελλάδα η ανώτατη ποινή αγγίζει τα 15 έτη.
Η ίδια δεν έχει δικαίωμα να αιτηθεί την έκδοσή της στη χώρα μας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως δεν θα μπορούσε και να βοηθήσει την ίδια.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, πάντως, δεν έχει αποφασίσει πώς θα χειριστεί το θέμα και αν τελικά θα ζητήσει την έκδοση της ευρωβουλευτού. Θα συνυπολογιστούν όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν αλλά και ποια θα είναι, τελικά, η κατηγορία που θα απαγγελθεί στην Εύα Καϊλή.
Βίντεο με το «σφραγισμένο» πολιτικό της γραφείο
Η Εύα Καϊλή βρίσκεται προσωρινά κρατούμενη στη φυλακή Saint-Gilles και η βελγική αστυνομία ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε, ήταν να «σφραγίσει» το γραφείο της.
Η Ιρλανδή δημοσιογράφος Méabh Mc Mahon που ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ευρωκοινοβουλίου ανάρτησε στο Twitter σχετικό βίντεο, όπου διακρίνεται κλειστό το γραφείο της πρώην αντιπροέδρου, με ταινία που φέρει σήμανση της Αστυνομίας να έχει τοποθετηθεί έξω από την πόρτα, ενώ απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτό.