«Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε συνομιλίες, θα ήταν αδιανόητο, θα αποτελούσε δημοκρατική εκτροπή»
Τα χθεσινά εγκαίνια του ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς» στο κατάμεστο θέατρο «Παλλάς» στην οδό Βουκουρεστίου στα οποία έδωσαν το παρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αχιλλέας Καραμανλής αδελφός του Εθνάρχη, σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και πολλές ακόμη εξέχουσες προσωπικότητες έστειλαν ένα ενωτικό μήνυμα για την επόμενη μέρα και αποτέλεσαν ισχυρό πολιτικό διεγερτικό για την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της παράταξης με έμφαση στα δεξιά της γαλάζιας πολυκατοικίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποίησε ουκ ολίγες φορές στην ομιλία του τη λέξη «πατρίδα», διαχωρίζοντας τον πατριώτη από τον εθνικιστή και τον εθνομηδενιστή. Επιτέθηκε στη Δύση κάνοντας λόγο για κενό εξουσίας χωρίς προηγούμενο, σημειώνοντας ότι τα ιδανικά της Ευρώπης έχουν παραμεριστεί αφήνοντας επί της ουσίας απροστάτευτους τους ευρωπαίους πολίτες σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον τους. Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι : «Για να μη διαλυθεί η Ευρώπη από τις αγκυλώσεις, τις αστοχίες και τις αντιφάσεις που τη διακατέχουν χρειάζεται μια συνθήκη επανίδρυσης!».
Μια στο καρφί, μια στο πέταλο
Ο πρώην πρωθυπουργός εξήρε τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και των αμυντικών συμφωνιών, τονίζοντας ότι ενισχύονται τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, σημείωσε ότι: «Η Ελλάδα άντεξε» σε δύσκολες συνθήκες, ωστόσο δεν παρέλειψε να πει ότι έγιναν και λάθη».
Και μπορεί στην υπόθεση των παρακολουθήσεων να αναφέρθηκε λίγο, ωστόσο εμφανίστηκε αιχμηρός λέγοντας: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε συνομιλίες, θα ήταν αδιανόητο, θα αποτελούσε δημοκρατική εκτροπή», συμπληρώνοντας ότι πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις και να μην αποτελεί δικαιολογία το απόρρητο.
Κυβερνητικά στελέχη σχολίασαν ότι θα μπορούσε να κρατήσει χαμηλότερους τόνους στο θέμα αυτό που αποτελεί «σημαία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει και της σημερινής μετωπικής στη Βουλή, ωστόσο σε ένα εσωκομματικό ακροατήριο πρέπει να ακούγονται όλες οι φωνές.
Ειδική αναφορά στον Κώστα Καραμανλή
Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο διάστημα από τη ΔΕΘ και μετά έχουν έρθει πιο κοντά. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχουν υπάρξει συνδαιτυμόνες σε δύο πολιτικά γεύματα το τελευταίο διάστημα αλλά σύμφωνα με πληροφορίες παρατηρείται μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών σύγκλιση απόψεων σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων για την Ελλάδα που σχετίζονται με τα εθνικά μας ζητήματα αλλά και την επιθετική στάση της Τουρκίας έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι είναι εθνικά επιζήμια, ενώ εξήρε τον πατριωτισμό του Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι: «Δεν υπήρχε τότε ο Κ. Καραμανλής να απειλήσει με βέτο, όπως είχε κάνει στο Βουκουρέστι!».
Εθνική συνεννόηση και «κλείσιμο του ματιού» στα δεξιά
Μιλώντας στην καρδιά του συντηρητικού νεοδημοκράτη ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο τρίπτυχο πατρίς – θρησκεία – οικογένεια και καταχειροκροτήθηκε. Μίλησε για τη μάχη των ιδεών στη σύγχρονη εποχή αλλά και την ανάγκη συνεργασιών με πολιτικούς αντιπάλους με γνώμονα την εθνική συνεννόηση χωρίς να απολέσει ουδείς την ιδεολογική του ταυτότητα (πχ συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ). Απηύθυνε τέλος ευρύ κάλεσμα σε όλες τις εσωκομματικές δυνάμεις αλλά και στο σύνολο της γαλάζιας πολυκατοικίας λέγοντας:
«Η παράταξη οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη για τις εκλογές» και σημειώνοντας ότι «είμαστε η μεγάλη παράταξη της Δεξιάς και του Ιστορικού -πατριωτικού Κέντρου».
Κάλεσε δε άπαντες να συστρατευτούν λέγοντας ότι η ΝΔ γράφει ιστορία, ενώ αποτελεί εγγύηση για την πολιτική σταθερότητα.