Επίσκεψη Μητσοτάκη στα Τίρανα: Ελλάδα και Αλβανία πάνε ολοταχώς προς Χάγη – Τι γίνεται με την οριοθέτηση ΑΟΖ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στα Τίρανα: Ελλάδα και Αλβανία πάνε ολοταχώς προς Χάγη – Τι γίνεται με την οριοθέτηση ΑΟΖ

Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης με τον Έντι Ράμα

Αισιόδοξη ότι πριν τις εκλογές θα έχει «κλειδώσει» η διαδικασία του συνυποσχετικού για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό αποκόμισε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις επαφές που είχε χθες στα Τίρανα με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στην πρωτεύουσα της Αλβανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Αθήνα «βλέπουν» μια σταδιακή πρόοδο καθώς οι εκκρεμότητες σε τεχνικό επίπεδο ως επί το πλείστον έχουν κλείσει. Η πρόοδος συντελέστηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Αλβανίδα ομόλογό του Όλτα Τζάσκα στην Αθήνα την Παρασκευή.

Μια κίνηση από την πλευρά των Τιράνων που να δείχνει την αποφασιστικότητα της Αλβανικής ηγεσίας για λύση στο θέμα της ΑΟΖ αναμένει η ελληνική πλευρά καθώς ό,τι ήταν να γίνει από την Ελλάδα έχει γίνει σε όλα τα ανοικτά θέματα που υπήρχαν. Όπως εξηγούσαν, η οριστική λύση θα έρθει από σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της γειτονικής χώρας και για τον λόγο αυτό έχουν γίνει επαφές από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών με κάθε κόμμα της Αλβανίας που αντιπροσωπεύεται στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της συνάντησης των διευρυμένων αντιπροσωπειών ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κατάρτιση συνυποσχετικού για την παραπομπή της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως συζητείται μεταξύ των δύο πλευρών, θα αποτελούσε ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων.

 

Τόνισε ακόμα ότι η προσφυγή στη Χάγη θα αποτελούσε απόδειξη της σημασίας της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου στην επίλυση τέτοιων διαφόρων.

Πόσο επηρέασε η δήλωση του Έντι Ράμα στο Euroactiv

Από το πρωί της Τρίτης έκανε τον γύρο των ελληνικών και αλβανικών ΜΜΕ μια δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού και οικοδεσπότη της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων με την οποία κατηγορούσε την Ελλάδα ότι εξαπάτησε τους πάντες για να μπει στην ΕΕ.

Η ενόχληση της Αθήνας ήταν έντονη αλλά κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι και φτάσαμε σε μια δήλωση ανασκευής του Έντι Ράμα η οποία μάλιστα περιείχε και μια «επίθεση φιλίας» στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

«Γνωρίζοντας τον χαρακτήρα και τον παρορμητισμό που διακρίνει τον Αλβανό ηγέτη δεν θα διακινδυνεύαμε την προεργασία και τα θεμέλια που έχουν μπει για την συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες για την οριοθέτηση ΑΟΖ», τόνιζε διπλωματική πηγή.

Και έτσι φτάσαμε στη συγγνώμη του Έντι Ράμα στον Έλληνα πρωθυπουργό από τη μια και στο σημείο να αποκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον καλύτερο Έλληνα πρωθυπουργό.

«Λυπάμαι για κάτι που άκουσα, ότι εγώ είπα κάποια περίεργα πράγματα για την Ελλάδα, για το πώς πέτυχε κάποια πράγματα- θα πάμε πίσω στην εποχή της Τροίας ίσως- αλλά δεν είναι κάτι που αφορά το παρόν και δεν αφορούσε σε καμιά περίπτωση τη σημερινή Ελλάδα. Ξέρετε ότι είμαι Σοσιαλιστής αλλά δεν κρύβω ότι για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας Πρωθυπουργός. Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική ομάδα. Ο Αλέξης (Τσίπρας) είναι πολύ καλός φίλος, αλλά τι να πω; Έτσι είναι τα πράγματα. Και δεν είστε σε προεκλογική εκστρατεία, επομένως δεν είναι κάποιου είδους παρέμβαση», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ενώπιον των δημοσιογράφων.

Το θέμα της Εθνικής Μειονότητας

Η κακοκαιρία δεν επέτρεψε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί τα μειονοτικά χωριά αλλά όπως τονίστηκε θα βρεθεί χρόνος στο άμεσο μέλλον έτσι ώστε Μητσοτάκης και Ράμα να επισκεφθούν μαζί την ελληνική μειονότητα. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι στο θέμα της μειονότητας της Βορείου Ηπείρου βλέπουν κάποια πρόοδο αλλά χωρίς να δείχνει ιδιαίτερη ζέση η αλβανική πλευρά.

Σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας

Τη σταθερή και ισχυρή στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων, με την τήρηση των προϋποθέσεων που έχει θέσει η ΕΕ επανέλαβε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι πρόκειται για μία περιοχή με μεγάλη γεωπολιτική βαρύτητα για την Ευρώπη, η οποία μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο σε στρατηγικής σημασίας μέτωπα, όπως η ενεργειακή ασφάλεια.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να εκφράσει την ικανοποίησή του για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία σηματοδότησε η Διακυβερνητική Διάσκεψη του περασμένου Ιουλίου, ενώ επισημάνθηκε ο θετικός ρόλος που έχει διαδραματίσει η χώρα μας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας.