«Μπορούμε στις δεύτερες εκλογές να πιάσουμε το 37% με 38% για αυτοδύναμη κυβέρνηση», είπε - «Απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για τα νησιά μας», τόνισε ο πρωθυπουργός
Στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherstone. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως μπορεί να βρεθεί μία win win λύση.
«Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ και σας συγχαίρω για 25 επιτυχημένα χρόνια του Ελληνικού Παρατηρητηρίου. Αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι βρέθηκα στο LSE πριν από 35 χρόνια και έχω ευχάριστες αναμνήσεις», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός στη συζήτηση, λίγο μετά την επίσκεψή του στο Κάστρο του Windsor και τη συνάντησή του με τον Βασιλιά Κάρολο.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα είναι κάτι που έχω στην καρδιά μου. Ναι, βλέπω πρόοδο και δεν θέλω να μιλήσω δημόσια για την πρόοδο που έχει συντελεστεί αλλά μπορεί να βρεθεί μια λύση win-win και να επανενωθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα και να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες του Βρετανικού Μουσείου. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επανενωθούν και έτσι μου αρέσει να το λέω έτσι γιατί το μνημείο κόπηκε στα δυο και εμείς θέλουμε να έχουμε τα Γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης δίπλα στον Παρθενώνα».
«Μπορούμε στις δεύτερες εκλογές να πιάσουμε το 37% με 38% για αυτοδύναμη κυβέρνηση»
Παράλληλα, ερώτηση και τις επερχόμενες εκλογές δέχτηκε ο πρωθυπουργός, που εξήγησε ότι με την απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές, απαιτείται ένα ποσοστό 45%-46% για την αυτοδυναμία -κάτι το οποίο, όπως τόνισε, είναι «πρακτικά αδύνατο».
Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι στις δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους στο πρώτο κόμμα, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ είναι εφικτός με ένα ποσοστό 37%-38%. Πρόσθεσε δε ότι είναι κάθετα αντίθετος σε συνεργασία με την άκρα δεξιά.
«Απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας»
«Η σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι περίπλοκη. Η Τουρκία επιδιώκει μια αναθεωρητική ατζέντα και έχει αυτοκρατορικές βλέψεις. Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο αλλά έχουμε τονίσει ότι θα προστατεύσουμε την κυριαρχία μας. Ειδικά στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν λάθος και η Τουρκία για ακόμα μια φορά εργαλοποίησε και αυτό το θέμα», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
Για το μεταναστευτικό είπε ότι «η Τουρκία ωθεί χιλιάδες ανθρώπους προς την Ελλάδα και εμείς έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Η κατάσταση, τόνισε είναι δύσκολη και οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν με πλαστικές βάρκες να περάσουν στα ύδατά μας και οι τουρκικές λιμενικές αρχές είναι αυτές που τους ωθούν στα νερά μας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας μιλώντας για την Τουρκία, σημείωσε: «Έχουμε ενημερώσει τους συμμάχους μας ότι δεν είναι το θέμα της κυριαρχίας της Ελλάδας αλλά όλη η ανατολική Μεσόγειος. Έχουμε δείξει ως χώρα ότι μπορούμε να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο και να υπογράψουμε συμφωνίες με τους γείτονές μας. Το κάναμε με την Αίγυπτο και την Αλβανία. Υπάρχει και το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορείς να λύνεις τις διαφορές σου με την βία. Είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου και εμείς είμαστε έτοιμοι για έντιμες διαπραγματεύσεις. Απειλούν την κυριαρχία των νησιών μας και αυτό είναι απαράδεκτο».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο διεθνές δίκαιο: «Οι βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Στο μυαλό μου χρειάζεται διαρκής προσπάθεια για βελτίωση, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις σε πολλά μέτωπα και εμείς είχαμε μια αντίστοιχη εμπειρία με τον λαϊκισμό της αριστεράς και της δεξιάς είχαμε κι εμείς την εμπειρία της διακυβέρνησης από λαϊκιστές στην Ελλάδα. Πρέπει, τόνισε να πείσουμε ότι μια ηθικά ανώτερη κυβέρνηση είναι και μια ισχυρή κυβέρνηση.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά μας με την Τουρκία. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Είναι ένα πρόβλημα που αν υπάρχει καλή θέληση μπορεί να λυθεί. Όμως όταν η Τουρκία απειλεί την κυριαρχία των νησιών μας είναι απαράδεκτο. Δεν μπορείς έτσι να κάνεις διάλογο. Αυτό που κάνουμε είναι να κρατούμε την πόρτα του διαλόγου ανοικτή αλλά χτίζουμε συμμαχίες για να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή μας».
«Τοποθετήσαμε πρόσωπα κύρους για να διαφυλάξουμε τα παιδιά της Κιβωτού»
Για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας ο πρωθυπουργός είπε ότι ειδικά στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι πιο προοδευτική από άλλες πιο αριστερές. Ειδικά στο θέμα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων έχει σημειωθεί πρόοδος όπως και στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών. Αναφέρθηκε στα ειδικά τμήματα για την κακοποίηση γυναικών στα αστυνομικά τμήματα. Όσον αφορά στην εκκλησία τόνισε ότι η σχέση με το κράτος ωριμάζει και προοδεύει.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την Κιβωτό του Κόσμου και απάντησε: «Δεν ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη αλλά μπορούμε να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία και ήδη αλλάξαμε το ΔΣ αλλά το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Το θέμα των παιδιών και τον υιοθεσιών είναι πολύ σοβαρό και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα γιατί έχουμε πολλά παιδιά που ζούσαν στην Κιβωτό και τοποθετήσαμε πρόσωπα κύρους για να διαφυλάξουμε τα παιδιά που ζουν εκεί».