Ο Ερντογάν φέρεται να εξετάζει τα σχέδια που του έχει προτείνει ο επικεφαλής της MIT
«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που τους τελευταίους μήνες έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα εισβάλλει νησιά του Αιγαίου σχεδιάζει να αναπτύξει μια μυστική, ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα που θα συνδέεται με την υπηρεσία πληροφοριών MIT (την αντίστοιχη ΕΥΠ της Τουρκίας) για να κλιμακώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα» αναφέρει σε δημοσίευμά του ο συνήθως καλά πληροφορημένος ιστότοπος Nordic Monitor, που συνδέεται με το κίνημα του Γκιουλέν.
Η επιχείρηση που ετοιμάζεται μπορεί να κυμαίνεται από δολιοφθορά σε ελληνικά νησιά που βρίσκονται απέναντι από την Τουρκία έως την ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς, όπως είχε συμβεί και με την περίπτωση των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Τούρκος πρόεδρος εξετάζει αυτή την περίοδο όλες τις εναλλακτικές λύσεις που του έχει υποβάλλει ο έμπιστός του, Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της MIT, χωρίς να έχει αποφασίσει ακόμη τον τρόπο δράσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το Nordic Monitor από πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια που εξυφαίνονται εις βάρος της χώρας μας, εναπόκειται σε αυτήν την ειδική μονάδα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υπηρεσίας πληροφοριών να πραγματοποιήσει την επιχείρηση στο Αιγαίο με υλικοτεχνική υποστήριξη από τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού.
Μάλιστα η επιχείρηση εικάζεται ότι θα πραγματοποιηθεί από τη στιγμή που δοθεί η σχετική έγκριση, κάποια στιγμή κοντά στις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023, προκειμένου με αυτό τον τρόπο ο κ. Ερντογάν να δείξει τη δυναμικότητά του και να στρέψει το εκλογικό σώμα υπέρ του, ώστε να μην ηττηθεί όπως δείχνουν όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.
Σημειώνεται ότι για δεκαετίες η MIT δεν είχε από μόνη της επιχειρησιακή ικανότητα στρατιωτικού τύπου και η δραστηριότητά της περιοριζόταν κυρίως σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.
Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt από το Nordic Monitor, όταν χρειαζόταν συνδρομή, βασιζόταν στις μονάδες ελίτ του στρατού, όπως η Combat Search and Rescue (Muharebe Arama Kurtarma, ή MAK), στη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων (Özel Özel Kuvvetler Komutanlığı), στη μονάδα Υποβρύχιων Επιθέσεων του Τουρκικού Ναυτικού (Su Altı Taarruz, ή SAT) ή στην Αστυνομική Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων (Özel Harekat Polis). Όταν όμως την Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (ΜΙΤ) ανέβαλε ο σκληροπυρηνικός ισλαμιστής κ. Φιντάν το δόγμα αυτό άλλαξε.
Αφού προχώρησε σε μια σειρά εκκαθαρίσεως θέτοντας εκτός επιχειρησιακής ικανότητας εκατοντάδες μυστικούς πράκτορες με κατασκευασμένες κατηγορίες, προσέλαβε νέους που θα ακολουθούσαν πιστά τα σχέδιά του και βέβαια κατ’ επέκταση του ίδιου του κ. Ερντογάν.