Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης
Εν μέσω της κλιμακούμενης και καθημερινής επιθετικότητας εκ μέρους της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο οποίο θα προεδρεύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συνεδρίαση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου και κατά τη διάρκειά της ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει αναλυτικά για τις εξελίξεις στη Λιβύη, για τις επαφές που είχε στην Αίγυπτο την περασμένη Κυριακή αλλά και για τις επαφές που έχει καθημερινά με συναδέλφους του στην Ευρώπη στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας.
Παρών θα είναι και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα ενημερώσει για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων αλλά και τις ασκήσεις που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα με τη συμμετοχή και συμμαχικών μας δυνάμεων.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα ενημερώσουν και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος για την πορεία των μεταναστευτικών ροών τόσο στα θαλάσσια σύνορά μας όσο και στον Έβρο.
Το βλέμμα είναι στραμμένο και στην Κύπρο καθώς σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου που είναι και η μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους δεν αποκλείεται να μεταβεί στα κατεχόμενα ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ήδη, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, έχει προαναγγείλει ότι στις 15 Νοεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου Ερτζάν.
Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι ανάγκη να αντιμετωπίζονται όλα όσα έχουν να κάνουν με τα ελληνοτουρκικά με ψυχραιμία. Παρότι η εμπρηστική ρητορική συνεχίζεται και μάλιστα κλιμακώνεται παραμένουμε αποφασισμένοι να μην ακολουθήσουμε την Τουρκία στον δρόμο της όξυνσης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απαντάμε.
Το μήνυμα που στέλνει σε κάθε ευκαιρία η Αθήνα είναι ότι η χώρα μας είναι ισχυρή και δεν απειλείται από κανέναν. Ότι ενισχύουμε διαρκώς την άμυνά μας και έχουμε θωρακίσει την Ελλάδα με συμμαχίες τόσο εντός της ΕΕ όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ να είναι στο καλύτερο σημείο εδώ και δεκαετίες.
Ανησυχητική εξέλιξη
Ωστόσο, μια είδηση που έγινε γνωστή αργά χθες το βράδυ προκάλεσε ανησυχία στην Αθήνα καθώς η τροπολογία που είχε καταθέσει ο γερουσιαστής και φίλος της Ελλάδας, Μπομπ Μενέντεζ για τα F-16, δεν εντάχθηκε τελικά στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, είχε καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), η οποία έθετε προϋποθέσεις για την πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία.
Η τροπολογία ανέφερε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας.
Όπως τόνιζαν πάντως κυβερνητικές πηγές, το θέμα δεν έχει τελειώσει καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η τύχη των τροπολογιών θα αποφασιστεί κατά τη διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας.
Από την άλλη ωστόσο, διπλωματικές πηγές υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τους αυστηρούς τόνους της Κομισιόν έναντι της Άγκυρας με αφορμή το πλάνο της διεύρυνσης της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει τη ρητορική της επιθετικότητας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και να απέχει από μονομερείς ενέργειες.
Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, μετά την Πράγα όπου ο Ερντογάν έδειξε το αληθινό του πρόσωπο αλλά κυρίως μετά το επικοινωνιακό μπαράζ ενημέρωσης από την Αθήνα οι Ευρωπαίοι πλέον έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει σε Ελλάδα και Κύπρο.