Επίσκεψη του πρωθυπουργού σε σε μονάδα τυποποίησης και εξαγωγής φρούτων, λαχανικών και νωπών αγροτικών προϊόντων στην Πέλλα
Οι αυξημένες κατά σχεδόν 20% εξαγωγές του πρωτογενούς μας τομέα, δείχνουν τη δυναμική του, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μονάδα τυποποίησης και εξαγωγής φρούτων, λαχανικών και νωπών αγροτικών προϊόντων στο Ριζό, στην περιοχή της Σκύδρας Πέλλας.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε σε εργοστάσιο της περιοχής, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και παρακολούθησε τη διαδικασία διαλογής και συσκευασίας προϊόντων. «Χαίρομαι πάρα πολύ, που μου δίνεται η δυνατότητα σήμερα να επισκεφτώ μία ιστορική αλλά και καινοτόμο εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα των εξαγωγών των νωπών προϊόντων μας. Μια εταιρεία που φροντίζει τους εργαζόμενους της και που αποτελεί υπόδειγμα για το πώς ο πρωτογενής τομέας μπορεί να στραφεί προς τις εξαγωγές και να μεγαλώσει, μέσα από την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Συνέχισε δε λέγοντας ότι «θέλω να τονίσω ότι φέτος οι εξαγωγές του πρωτογενούς μας τομέα είναι αυξημένες, μέχρι στιγμής, κατά σχεδόν 20% και αυτό δείχνει τη δυναμική την οποία έχει ο πρωτογενής τομέας, αρκεί να επενδύουμε στην ποιότητα, στη σωστή τυποποίηση, στις καλές σχέσεις με τους προμηθευτές μας. Η αξιοπιστία είναι εξαιρετικά κρίσιμη όταν μιλάμε για αγορές στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν απαιτήσεις και αυτό εταιρείες σαν και εσάς το έχετε καταφέρει. Νομίζω ότι αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση και βέβαια αντικείμενο στήριξης και από την πολιτεία, προκειμένου να συνεχίσετε να μεγαλώνετε. Και με αυτό τον τρόπο τα εξαιρετικά προϊόντα της ελληνικής γης- γιατί καταλαβαίνω ότι τροφοδοτείστε σχεδόν από όλη την χώρα- να βρίσκουν την θέση που τους αξίζει και τις τιμές που αξίζουν τα προϊόντα μας- στα ράφια της Ευρώπης. Οπότε και πάλι συγχαρητήρια».
Στα αγροτικά προϊόντα και στον πρωτογενή τομέα, όπου η Πέλλα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, το πρώτο οκτάμηνο του 2022 σημειώθηκε αύξηση της αξίας εξαγωγών πρωτογενούς τομέα από 24,6 δισ. ευρώ σε 35,3 δισ. ευρώ το 2022, συμβάλλοντας στην ευρύτερη αύξηση του μεριδίου που κατέχουν οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν πλέον το 41% του ΑΕΠ (έναντι 22% το 2010).
Αναφερόμενος στις δυνατότητες εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες και στο πρόβλημα χωρητικότητας του δικτύου, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είναι μια σημαντική προτεραιότητα για εμάς να απελευθερώσουμε χώρο στο δίκτυο, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να μπορούν να κινηθούν σε αυτή τη λογική της αυτοπαραγωγής και της πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο. Ξέρω ότι είναι κάτι που απασχολεί πάρα πολλές επιχειρήσεις ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει». Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε, στη συνέχεια, τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
«Να αναδείξουμε την Πέλλα ως αυτόνομο πολιτιστικό προορισμό προβολής του Μακεδονικού Πολιτισμού»
Την ευκαιρία για την ανάδειξη της Πέλλας σε αυτόνομο πολιτιστικό προορισμό, που αναδεικνύει μαζί με άλλα τοπόσημα με πρώτο τη Βεργίνα, το μεγαλείο του μακεδονικού πολιτισμού, επεσήμανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός μιλώντας με κατοίκους της Πέλλας, αμέσως μετά την ξενάγηση του Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο του βασιλικού ανακτόρου της αρχαίας μακεδονικής δυναστείας.
«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει γίνει στις ανασκαφές του Μεγάρου του Φιλίππου. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι εδώ γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Είναι μία ευκαιρία να αναδείξουμε την Πέλλα ως έναν αυτόνομο πολιτιστικό προορισμό, έτσι ώστε να μπορεί κανείς -επισκεπτόμενος, φυσικά, και τα άλλα σημαντικά τοπόσημα, με πρώτο τη Βεργίνα- να έχει μια πλήρη εικόνα για το μεγαλείο του Μακεδονικού Πολιτισμού. Θα υποστηρίξουμε εμείς και τις εργασίες οι οποίες γίνονται εδώ. Έχετε ένα θαυμάσιο μουσείο, το οποίο πρέπει να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο. Από μόνο του θα αποτελούσε λόγο επίσκεψης στην Πέλλα. Και βέβαια, σε συνδυασμό με την όλη Ιστορία της περιοχής, είναι αυτά που καθιστούν τη Μακεδονία μοναδική ως πολιτιστικό προορισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας, το αρχαιολογικό μουσείο και το ανάκτορο αποτελούν ένα μνημειακό σύνολο με τεράστια σημασία, καθώς η Πέλλα αποτέλεσε την πρωτεύουσα του Μακεδονικού βασιλείου μετά τις Αιγές και γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η προστασία και ανάδειξη του χώρου και των υποδομών του αποτελεί βασικό και συνεχές μέλημα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και ταυτόχρονα αποτελεί χώρο τεράστιας ιστορικής και εθνικής σημασίας.
Στο χώρο του αρχαίου ανακτόρου Πέλλας έχουν δρομολογηθεί έργα και παρεμβάσεις υψους 2,5 εκ ευρώ, που αναβαθμίζουν σημαντικά τις υποδομές με διαδρομές ΑμεΑ, νέο εκδοτήριο, είσοδο, νέους χώρους υγιεινής και ανάδειξη της αρχαίας παλαίστρας και της αρχαίας κολυμβητικής δεξαμενής. επίσης έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ξεκινήσει το έργο στο Κάστρο της Αλμωπίας, 1.850.000 εκ ευρώ.