«Περίπου 1.500 χειρουργεία βρίσκονται σε αναστολή λόγω της έλλειψης των αναισθησιολόγων»
Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο και όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τα συγκεκριμένα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση και παράλληλα είναι στοχευμένα και για τις υπομεταλλάξεις Ο.4 και Ο.5.
Σχετικά με το αν θα υπάρξουν και άλλες δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως «δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πότε θα ξανακάνουμε εμβόλιο, γιατί πρέπει να δούμε τι ανοσία θα δημιουργήσουν αυτά τα εμβόλια και δεν ξέρουμε την πορεία της πανδημίας. Φαίνεται ότι σιγά σιγά πάμε και στα εμβόλια στην κατεύθυνση που υπάρχει και στη γρίπη, δηλαδή στο ετήσιο εμβόλιο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και στην πορεία».
Σχετικά με την αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως προς το παρόν παραμένουν σε αναστολή μέχρι τα τέλη του 2022, ωστόσο η κυβέρνηση σκοπεύει να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και να λάβει εντός του μήνα αποφάσεις.
«Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ότι θα το εξετάσουμε τον Δεκέμβριο. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα είναι να παρθεί η απόφαση εντός του Οκτωβρίου. Η κατεύθυνση που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι ότι θα εξετάσει τα δεδομένα της πανδημίας. Εάν τα δεδομένα δεν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου θα επιστρέψουν. Εάν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου θα παραμείνουν σε αναστολή. Η θέση που έχουμε αποφασίσει κυβερνητικά είναι ότι ακολουθούμε την πανδημία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Περίπου 1.500 χειρουργεία βρίσκονται σε αναστολή λόγω της έλλειψης των αναισθησιολόγων»
Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε και στην μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στις λίστες χειρουργείων του νοσοκομείου Παίδων.
Όπως τόνισε ο ίδιος, έχει γίνει μία εκκαθάριση της λίστας των χειρουργείων και σύμφωνα με τα δεδομένα, περίπου 1.500 χειρουργεία βρίσκονται σε αναστολή λόγω της έλλειψης των αναισθησιολόγων.
«Η πραγματική λύση του προβλήματος είναι η προκήρυξη που αφορά αναισθησιολόγους και καρδιολόγους, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον. Εάν γίνει αυτό, αυτομάτως πάμε σε ανακούφιση του προβλήματος, αλλιώς θα υποχρεωθούμε να βρούμε τις επόμενες λύσεις».