«Κατηγορούν εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ότι μπορεί να οδηγήσουμε τη χώρα στη χρεοκοπία, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία το 2009»
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, εξαπέλυσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, καθώς επρόκειτο για αντιδημοκρατική εκτροπή. Κάλεσε δε την πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί δημόσια, ειδικά για το θέμα της άρσης του απορρήτου. «Τόσο εγώ, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ορθώς μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε ξανασυναντήσει από την μεταπολίτευση και μετά. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρχει ευνομούμενη πολιτεία, που ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να είχε πιαστεί να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους και θα έμενε στη θέση του. Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε από τη στιγμή που αποκαλύφθηκαν αυτά, δεν είναι δυνατόν να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία» είπε.
Συνέχισε δε λέγοντας, ότι «η ίδια η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν είναι δυνατόν να αποδέχεται τη συνευθύνη αυτή. Από σκάνδαλο Μητσοτάκη, γίνεται σκάνδαλο ΝΔ. Εγώ έχω κάθε λόγο να θέλω να πάω στις εκλογές, έχοντας απέναντι τον κ. Μητσοτάκη και με ό,τι τον βαραίνει. Εγώ δεν θέλω να ταυτίσω ένα κόμμα, που έχω μεγάλες διαφορές, με τέτοιες αντιδημοκρατικές λειτουργίες. Εγώ δεν έχω να θέσω κάτι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα θέτει η ίδια η ζωή. Τι θα θέσω λοιπόν; Αυτό που περιμένω, είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το κυρίαρχο ζήτημα με την άρση του απορρήτου. Αυτό εξευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατικής λογοδοσίας και ευθύνης».
Ερωτηθείς για την λειτουργία της ΕΥΠ επί των ημερών του, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι λειτουργούσε, με όσα ορίζει το γράμμα του Νόμου. «Ως πρωθυπουργός είχα μια απόλυτη θεσμική συμπεριφορά και σχέση με τον διοικητή της. Ως όφειλε, για κρίσιμα θέματα με ενημέρωνε. Δεν υπήρχαν στεγανά. Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα και έπραξα, πιστεύω, αυτό που έπρεπε» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Δεν πρόταξα το κομματικό συμφέρον και τους φίλους μου. Ουδέποτε είχα ενημέρωση στη συνέχεια για οποιοδήποτε στοιχείο. Είχα δώσει εντολή όλα τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν τακτικότατα από τον κο Ρουμπάτη για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Το κράτος είχε συνέχεια. Δεν αρνήθηκε να ενημερώσει και να παραδώσει. Όπως εγώ δεν είχα ενημέρωση από κανέναν».
Για την παρακολούθηση του τότε προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν» και συνέχισε: «Έπραξα αυτό που έπρεπε να πράξει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός τιμά το Σύνταγμα και τους νόμους. Ο κ. Πιτσιόρλας έχει κάθε λόγο να αναζητήσει τις αιτίες, για το καθένα από εμάς υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Έξι χρόνια μετά η υπόθεση έχει προχωρήσει, επτά συμπολιτες μας ακι ξένοι υπήκοοι έχουν τεθεί στο εδώλιο. Δεν είναι ένας αόριστος λόγος, που δεν μας λένε, γιατί συνέβαινε.
Τόσο ο κ. Ρουμπάτης, όσο και ο κος Δραβίλλας σε ό,τι ερωτήθηκαν κατέθεσαν το σκεπτικό τους και διαφώτισαν την επιτροπή. Ο κ. Δεμίρης και ο κος Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό. Εμείς δίνουμε απαντήσεις σε όλα. Ζήτησα να υπάρξει και ειδική επιτροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκρίνεται αυτό με την επίκληση του απορρήτου και ότι ο Μητσοτάκης όταν πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί είπε δεν φταίω εγώ, φταίει ο ανιψιός μου; Είναι θράσος και δειλία ταυτόχρονα. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Αυτή η προσπάθεια του φθηνού συμψηφισμού αποδεικνύει την ενοχή του κου Μητσοτάκη. Είναι κατάντια οι άριστοι να είναι το ίδιο με τους κατσαπλιάδες. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πάρα πολλά».
«Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο»
Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως το ανέπτυξε χθες στην 86η ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Κατηγορούν εμάς -που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια- ότι μπορεί να οδηγήσουμε τη χώρα στη χρεοκοπία, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και ακολουθούν ξανά συνταγές χρεοκοπίας...
«Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ, κοστολογημένα ένα προς ένα». Σχολίασε ότι αυτό που διαφέρει και είναι η μέρα με τη νύχτα με αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι το σχέδιο, το μοντέλο. «Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για το μοντέλο κατά το οποίο παίρνει χρήματα από τον πολίτη για να χρηματοδοτήσει την αισχροκέρδεια, ενώ εμείς θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια». Υποστήριξε πως αν δεν εφαρμοστεί ένα θαρραλέο ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των αδύναμων, το κόστος για την κοινωνία θα είναι δυσανάλογο για την επόμενη 4ετία.
Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από συνειδητή επιλογή, αλλά είχαμε τον εθνικό στόχο να βγάλουμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια, είπε, σημειώνοντας ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει όποιες αδικίες υπήρξαν στο πλαίσιο αυτού του εθνικού στόχου. Έθεσε το ερώτημα: πού είναι η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση;».
Θα μπει τέρμα στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ
Για την εξαγγελία του για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ είπε κατ' αρχήν ότι πέρυσι στην ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης είχε αποκρύψει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και εξήγησε: «Αυτό έγινε με μία διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Με 100 εκατομμύρια ευρώ η ΔΕΗ απώλεσε το 17% των μετοχών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας με αύξηση των κερδών και με μεταφορά του κόστους στους Έλληνες φορολογούμενους. Η ΔΕΗ έχει χειραγωγήσει την τιμή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο. Αυτά δεν είναι απλά πολιτικά σφάλματα είναι αξιόποινες πράξεις. Εμείς δεσμευόμαστε ότι αυτό το πάρτι θα τελειώσει. Με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ο έλεγχος θα περάσει στο δημόσιο. Στην Ευρώπη η μία μετά την άλλη οι μεγάλες χώρες προχωρούν σε κρατικοποιήσεις ενεργειακών επιχειρήσεων, πρώτος ο Μακρόν στην Γαλλία και ακολουθεί η Γερμανία. Όταν περάσει η κρίση θα δούμε τι θα κάνουμε». Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ξανά, θα μπει τέρμα στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ.
Συνεχίζοντας σε σχέση με τα εμπόδια από την ΕΕ, είπε ότι «η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προσδιορίζεται από την ευρωπαϊκή οδηγία, η εποπτεία όμως του Χρηματιστηρίου είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης και δεν έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή οδηγία. Υπάρχει η δυνατότητα αποσύνδεσης της τιμής της ενέργειας από το φυσικό αέριο. Το διεκδίκησαν και το πέτυχαν οι Ισπανία και η Πορτογαλία, η Ελλάδα με ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά, γιατί δεν το διεκδίκησε».
Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση το ενδεχόμενο να μην είναι στην εξουσία
Απάντησε στις αιτιάσεις περί τερατογέννεσης για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός σε ένα ενδεχόμενο κυβέρνησης των κεντροαριστερών δυνάμεων. Είπε ο κ. Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση το ενδεχόμενο να μην είναι στην εξουσία, ο ελληνικός λαός θεωρεί τερατογένεση να συνεχίσει να είναι στην εξουσία. Του λέω να πάει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και να τους πει, στον κ. Σολτς και στους άλλους που ηγούνται σε κυβερνήσεις συνεργασίας, ότι είναι τερατογένεση. Ποια είναι πιο ισχυρή, μία κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής νομιμοποίησης ή μία κυβέρνηση που κυβερνά με το ένα τρίτο των ψήφων;».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την απλή αναλογική επέρχεται μία μεγάλη δημοκρατική αλλαγή. Διευκρίνισε ότι στόχος και προϋπόθεση είναι προγραμματικές συγκλίσεις, που μπορούν να υπάρξουν με κεντροαριστερές δυνάμεις. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Δεν δημιουργεί αστάθεια αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος». Όσο για τις διαφορές μεταξύ των κεντροαριστερών κομμάτων είπε ότι «μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα που έχουμε διαφορές αλλά το βάρος θα έχει το πρώτο κόμμα». Ακολούθως είπε: «Δεν θέλουμε να είμαστε μία κυβέρνηση των ηττημένων, για να προχωρήσει μία κυβέρνηση συνεργασίας είναι προϋπόθεση να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει εκείνος την δυνατότητα, θα πάρει την εντολή και θα μπορεί να κάνει κυβέρνηση ενδεχομένως με τον κ. Βελόπουλο».
Μεγαλύτερη αξία από τις δημοσκοπήσεις έχει η ετυμηγορία του ελληνικού λαού
Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις είπε: «Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις. Όχι ότι δεν λαμβάνω υπόψη μου τα στοιχεία και τις τάσεις. Οι μετρήσεις όμως διαμορφώνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που διαπιστώνει κανείς αν πάει στην κοινωνία. Υπάρχει μία υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να πω ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν μία αξία αλλά μεγαλύτερη αξία έχει η ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και εκεί θα κριθούμε όλοι, και τα κόμματα και οι εταιρείες. Μιλάω για συστημικού χαρακτήρα προβλήματα στις μετρήσεις». Συνεχίζοντας είπε ότι «για ορισμένους η μέτρηση δεν είναι φωτογραφία της στιγμής αλλά πλαστογραφία της στιγμής. Την περασμένη εβδομάδα μία εταιρεία που κάθε φορά που έχει προβλήματα η ΝΔ, αυξάνει την διαφορά που την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύφθηκε μέσω της Διαύγειας έχει πάρει σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ με απευθείας αναθέσεις. Αυτά τα στοιχεία που σε άλλες χώρες θα ρίχνανε την κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι κανονικότητα».
Η διαφορά του στεγαστικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ
Για το στεγαστικό ζήτημα και για την διαφορά του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ είπε: «Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών βρίσκονται σε στεγαστική κρίση, 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά περίπου 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας, πληρώνουν πάνω από το μισό του εισοδήματός τους για στέγη. Η κυβέρνηση ενέταξε μόνο 1,3 εκατομμύρια ευρώ για το στεγαστικό ζήτημα στο Ταμείο Ανάπτυξης, όταν η Πορτογαλία έχει εντάξει 1,7 δισ. Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα πολυδάπανο πρόγραμμα, 1,8 δισ. για να καλύψει σε κάποιους συμπολίτες μας τις ανάγκες. Έχει στον πυρήνα του τα χαμηλότοκα δάνεια. Αυτό που μας προτείνει, είναι σε μία κοινωνία που έχει μπουκώσει από κόκκινα δάνεια, σε πολίτες άνω των 40, να μεταφέρουμε το πρόβλημα στις μικρότερες ηλικίες.
Επίσης, δεν κάνει λόγο για την βραχυχρόνια μίσθωση, δεν μιλάμε το Airbnb ενός μικροϊδιοκτήτη που έχει δύο τρία ακίνητα, αλλά για μεγάλες εταιρείες που παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνει τον διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου για 400.000 πολίτες. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι δίνουμε την δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης μόνο για ιδιοκτήτες και σε περιορισμένο αριθμό. Το τρίτο είναι η δημιουργία τράπεζας στέγης για την αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων και με κίνητρα σε ιδιοκτήτες να εκχωρήσουν ακίνητα στο κράτος. Ευελπιστούμε να υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων που θα περάσουν στο κράτος για να ασκήσει στεγαστική πολιτική. Από εκεί και μετά θα δούμε την ανέγερση νέων κατοικιών».