Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο συνέδριο «Η πράσινη οικονομία στην εποχή της ενεργειακής κρίσης»
«Είναι απαραίτητο να στηρίξουμε τα νοικοκυριά, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απέναντι σ΄ αυτή την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που μας έχει πλήξει», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο συνέδριο «Η πράσινη οικονομία στην εποχή της ενεργειακής κρίσης» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και μεταδόθηκε στο συνέδριο, ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε, ότι η ελληνική κυβέρνηση απορροφά το 94% της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ήδη τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν προχωρήσει σε μείωση της κατανάλωσης, όπως καταγράφηκε τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. «Η Ελλάδα έχει πρωτοπορήσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έχοντας προχωρήσει σε παρεμβάσεις που έχουν ρυθμιστικό χαρακτήρα, αφορούν τις υποδομές, αλλά υπάρχει και οικονομική στήριξη» είπε ο υπουργός. Απέδωσε δε, τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, «στον στραγγαλισμό της Ευρώπης από τη Ρωσία όσον αφορά τη ροή του φυσικού αερίου».
«Αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί κατά 80% η μόνιμη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τον Nord Stream 1, έχει ανακοινωθεί ότι θα διακοπεί η λειτουργία του για 3-4 μέρες εντός Σεπτεμβρίου και φυσικά, ο φόβος ότι μπορεί η Ρωσία να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, έχει εκτινάξει σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου και αυτό έχει παρασύρει και την ηλεκτρική ενέργεια» είπε ο υπουργός.
«Ο δυσκολότερος χειμώνας της Ευρώπης από το 1942»
Για τον δυσκολότερο χειμώνα της Ευρώπης από το 1942, έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ωστόσο, ότι θα μπορούσε να αναδειχθεί η κρίση, σε πολιτική και οικονομική ευκαιρία. «Η τεράστια αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας, αντικειμενικά δημιουργεί ένα περιβάλλον που μας πιέζει να πάμε πολύ ταχύτερα στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ» είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ο καπιταλισμός λειτουργεί με το συμφέρον και στο τέλος το συμφέρον οδηγεί την οικονομία εκεί που πρέπει».
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα δέχεται αιτήματα επενδύσεων για παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, που είναι περισσότερα από τα διαθέσιμο δίκτυο, εκτιμώντας ότι τα επόμενα 4-5 χρόνια, «θα είναι χρόνια κοσμογονίας στο δίκτυο και στις επενδύσεις στις ΑΠΕ στην Ελλάδα».
Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος επανέλαβε ότι είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε έναν δύσκολο ενεργειακό χειμώνα και οι ΑΠΕ, σε μεγάλο βαθμό, είναι η λύση για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση. «Τις ανεμογεννήτριες τις θέλουμε γιατί είναι η πιο δημοκρατική, πιο φθηνή, πιο πράσινη ενέργεια που μπορούμε να έχουμε» συμπλήρωσε.
Χαιρετισμούς στην έναρξη του συνεδρίου έκαναν και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Γιουτίκας Κωνσταντίνος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.