Τι είπε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή
«Η ανάγκη για κάθαρση στην υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη έγινε ακόμα πιο επιτακτική μετά την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη πριν από τρεις μέρες στη Βουλή, μια εμφάνιση που έδειξε ξεκάθαρα και πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνει τα πράγματα για την ίδια τη Δημοκρατία όταν ηγεσία της χώρας, ο πρωθυπουργός και η στενή επιτελική ομάδα του, εκτρέπονται από αυτά που το Σύνταγμα, οι νόμοι αλλά και η πολιτική ηθική ορίζουν. Και τις επιπτώσεις της βλέπουμε καθημερινά. Τις βλέπουμε παντού. Στην μεγέθυνση της κρίσης εμπιστοσύνης απέναντι και στο κυβερνών κόμμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, στην διεθνή εικόνα της χώρας, στο πολιτικό σύστημα, στην οικονομία, στην αύξηση της ανασφάλειας, στην όξυνση της πόλωσης και βεβαίως στην απομάκρυνση των απαραίτητων ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή αναγκαίων προσπαθειών συναινέσεων για την αντιμετώπιση των πολύ σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα» τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της προτάσεως που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική του Ομάδα με θέμα την εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Κατά τον ίδιο, «έχουμε δύο πραγματικά περιστατικά παρακολούθησης από την ΕΥΠ, ενός εκλεγμένο ευρωβουλευτή, του Νίκου Ανδρουλάκη και ενός δημοσιογράφου, του Θανάση Κουκάκη, υποτίθεται για λόγους εθνικής ασφάλειας που η κυβέρνηση όμως έχει προφανή αδυναμία να αιτιολογήσει. Έχουμε σε παράλληλο χρόνο παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη και με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Υπήρξε σε εξέλιξη μία παρακρατική λειτουργία που συνιστά πραγματικά ζήτημα δημοκρατίας για τη χώρα μας. Κι έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος λέει ότι δεν ήξερε και δεν ενδιαφέρθηκε μετά απ’ όλα αυτά να μάθει, και κυρίως δεν απαντά σε κανένα από τα ερωτήματα που το έχουν τεθεί. Ένα πρωθυπουργό, που αρνείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, επικαλείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά ξεχνάει ότι σε ανάλογες υποθέσεις που έχουν γίνει παγκοσμίως, υπήρχαν άλλες διαδικασίες ανάληψης πολιτικής ευθύνης. Ένα πρωθυπουργό, που πιστεύει ότι μπορεί να παρακολουθεί τους πολιτικούς αντιπάλους, και όταν αυτό αποκαλύπτεται, να μεταθέτει την ευθύνη σε άλλους ή να επικαλείται γενικά λόγους εθνικής ασφάλειας. Έναν πρωθυπουργό, που είναι ξεκάθαρο ότι από την πρώτη στιγμή είχε και έχει στο νου του τη συγκάλυψη αυτής της πολύ σκοτεινής υπόθεσης και ευθύνεται αποκλειστικά για αυτό».
Όπως είπε ο κ. Κατρίνης, «κάτω απ’ αυτές συνθήκες υπάρχει μονάχα ένας δρόμος, η αποκάλυψη της αλήθειας. Βεβαίως, εμείς δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για το ποια θα είναι η στάση της κυβερνητικής παρατάξεις στην υπό σύσταση Εξεταστική Επιτροπή. Είναι βέβαιο ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εμποδίσει την αποκάλυψη της αλήθειας. Γιατί μαζί με την αποκάλυψη της αλήθειας, θα αποκαλυφθεί και αυτός ο παρακρατικός μηχανισμός που κινείται και λειτουργεί στα όρια της εκτροπής. Και όπως δείχνουν τα γεγονότα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Ελλάδα επέστρεψε στην εποχή των κοριών, στην εποχή του 1990 – 1993, όπου είχαμε πάλι κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και πάλι πρωθυπουργό έναν Μητσοτάκη. Τότε το ΠΑΣΟΚ είχε καταγγείλει την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι ενσωμάτωσε το παρακράτος, στο κράτος. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι χρησιμοποιεί το δήθεν επιτελικό κράτος, μετατρέποντάς το σε επιτελικό παρακράτος. Η πρώτη δουλειά του πρωθυπουργού μόλις εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου ήταν να πάρει υπό τη δική του αρμοδιότητα την ΕΥΠ, αλλά τώρα θέλει να μείνει στο απυρόβλητο».
Και κατέληξε: «Αναρωτιέμαι, είναι μήπως ύποπτος κατασκοπείας ή για τέλεση εγκληματικής πράξης ο Νίκος Ανδρουλάκης; Καλούμε την κυβέρνηση να καταθέσει τον φάκελο της υπόθεσης παρακολούθησης του κυρίου Ανδρουλάκη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Το θέσαμε και την Παρασκευή το αίτημα, αλλά πρωθυπουργός δεν απάντησε. Μάλιστα σήμερα ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι αυτό μπορεί να μην είναι καν εφικτό. Γιατί δεν κατατίθεται ο φάκελος; Επίσης, ποιος επιχείρησε να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με το κακόβουλο και παράνομο λογισμικό; Για την κυβέρνηση τόσο το λογισμικό Predator όσο και η εταιρία που το προμηθεύεται, δεν υπάρχουν. Την ίδια ώρα οι εφημερίδες γράφουν ότι έχει ήδη 34 πελάτες η εταιρεία αυτή. Η κυβέρνηση όμως συμπεριφέρεται σα να μην υπάρχει.
Ζητάμε να διερευνηθεί η υπόθεση παρακολούθησης και βεβαίως όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκαν και βεβαίως η επιχείρηση παγίδευσης του Νίκου Ανδρουλάκη, του κ. Κουκάκη και κανείς δεν ξέρει πόσων άλλων προσώπων μέσω του παράνομου λογισμικού Predator καθώς και οι σχέσεις των εταιρειών η όλων αυτών που εμπορεύονται το συγκεκριμένο σύστημα, με κεντρικά στελέχη του συστήματος Μαξίμου. Έχουμε από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι πρέπει και μπορούν να εξεταστούν και άλλες καταγγελίες που βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία, και μία τέτοια είναι η καταγγελία που θα αφορά την συνακρόαση το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα δεχτούμε συμψηφιστικές λογικές».