«Το Κυπριακό παραμένει διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής»
«Η σημερινή μαύρη επέτειος για τα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο και η συνέχιση της παράνομης κατοχής άνω του ενός τρίτου της νήσου από τα τουρκικά στρατεύματα, είναι μία υπενθύμιση προς τη διεθνή κοινότητα, της κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
«Το Κυπριακό παραμένει διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, ακριβώς όπως η συνεχιζόμενη τους τελευταίους μήνες, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργάζεται με προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στον εθνικό στόχο που ήταν και παραμένει η εξεύρεση συμπεφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού Ζητήματος, με την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».
Δυστυχώς, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «οι απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, καθιστούν αδύνατη την διεξαγωγή ουσιαστικών και αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων στο συμπεφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και οι παράνομες ενέργειές της στα Βαρώσια κινούνται επίσης σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που επιτάσσει η Διεθνής Κοινότητα».
Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: «Μέχρι τελικής ευοδώσεως, η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στην εξεύρεση δίκαιης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίσει την μία κυριαρχία της Κύπρου με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια. Λύσης, η οποία, επί πλέον, θα απαλλάξει τον λαό της Κύπρου από το αναχρονιστικό σύστημα των Εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων στις υποθέσεις του και θα διασφαλίσει την πλήρη απόσυρση των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων».
Αναστασιάδης: «Αυτή η θλιβερή επέτειος να είναι η τελευταία με το νησί μας μοιρασμένο»
«Ο οξύς ήχος της σειρήνας που και σήμερα ήχησε, 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μας υπενθύμισε για ακόμη μια φορά τη βαριά ευθύνη: Αυτή η θλιβερή επέτειος να είναι η τελευταία με το νησί μας μοιρασμένο και τους πολίτες μας να στερούνται πανανθρώπινα δικαιώματα» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
«Σήμερα τιμούμε τους ήρωες που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Τους σεβαστούς τους συγγενείς και συγγενείς αγνοουμένων. Τους αιχμαλώτους και τραυματίες πολέμου. 48 χρόνια μετά η Κύπρος υποφέρει από τις βάναυσες συνέπειες της εισβολής. Παρά τις επίπονες μας προσπάθειες, η Τουρκία συνεχίζει να επιδεικνύει την ίδια αδιαλλαξία. Η Τουρκική εμμονή σε απαράδεκτες θέσεις που δεν συνάδουν σε σύγχρονα κράτη οδηγούσε σε εκτροχιασμό της κάθε διαπραγματευτικής διαδικασίας. Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ την επιλογή της παράδοσης. Στόχος μας παραμένει όπως η Κύπρος, επανενωθεί και απαλλαγμένη από εξαρτήσεις τρίτων, να δίδει πραγματικά την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους, μέσα στο πλαίσιο του κεκτημένου και των αξιών της ΕΕ» αναφέρει στο μήνυμά του για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Δένδιας: «Η σημερινή ημέρα ξυπνά μαύρες μνήμες για τον Ελληνισμό»
«Η σημερινή ημέρα ξυπνά μαύρες μνήμες για τον Ελληνισμό» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε μήνυμά του για τα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
«Τιμάμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους και όσους υπερασπίσθηκαν την ελευθερία της Κύπρου» προσθέτει ο κ. Δένδιας.
Βαρβιτσιώτης: Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται
«48 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που παραμένει μια ανοιχτή πληγή για την Ευρώπη», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Η Ελλάδα στηρίζει το δίκαιο αγώνα των Κυπρίων αδερφών για το τέλος της παράνομης κατοχής και την επανένωση του νησιού. Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται!» προσθέτει.
Κατσανιώτης: Η Κύπρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Οικουμενικού Ελληνισμού, της ψυχής, της ιστορίας μας
«20η Ιουλίου ημέρα μνήμης, τιμής και χρέους για τον απανταχού ελληνισμό» αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, σε ανάρτησή του στο Twitter για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
«Σήμερα, συμπληρώνονται 48 έτη από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την παράνομη τουρκική κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους. Η Κύπρος, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Οικουμενικού Ελληνισμού, της ψυχής, της ιστορίας μας» προσθέτει.
ΣΥΡΙΖΑ: Να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι στις διχοτομικές πολιτικές της Τουρκίας
Μήνυμα για τα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έστειλε, με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας πως «ο αγώνας για επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι πιο επίκαιρος από ποτέ».
«Υποκλινόμαστε στη μνήμη των Πεσόντων που, υπό το βάρος του εφιαλτικού πραξικοπήματος της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’, υπερασπίσθηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύοντας πως «οφείλουμε όλοι, σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι στις διχοτομικές πολιτικές της Τουρκίας και στην ενίσχυση του εθνικισμού στην περιοχή μας».
«Ο αγώνας για τερματισμό της κατοχής και των εγγυήσεων και για επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
ΚΚΕ: ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στρώνουν το έδαφος για νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο
«Σαράντα οκτώ χρόνια μετά το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο οριακή και κρίσιμη φάση του, με τις έντονες παρεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που προσπαθούν να μετατρέψουν το Κυπριακό, από διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής ανεξάρτητου κράτους, σε εργαλείο για την εδραίωση της κυριαρχίας τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιούν τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο και στρώνουν το έδαφος για νέα διχοτομικά σχέδια των “δύο συνιστώντων κρατών”», αναφέρει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, για τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
«Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η μεγάλη όξυνση των διεθνών ανταγωνισμών ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και τη Ρωσία λειτουργεί ως “καταλύτης” των αρνητικών εξελίξεων και των παζαριών με την Τουρκία, με στόχο τη συνοχή κι ενδυνάμωση της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας. Στη βάση αυτών των εξελίξεων, το Κυπριακό, όπως και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μπαίνουν στην “κλίνη του Προκρούστη”, μέσα από λύσεις “συνδιαχείρισης” και “συνεκμετάλλευσης”», προσθέτει.
Στη συνέχεια, το ΚΚΕ σημειώνει ότι «τόσο τα ιστορικά διδάγματα, με τον ρόλο που έπαιξαν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στην τουρκική εισβολή και κατοχή κι αφού πρώτα άνοιξε τον δρόμο το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της κυβέρνησης Μακάριου, όσο και οι σημερινές εξελίξεις καταρρίπτουν το αφήγημα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, ότι αυτοί που ευθύνονται για το έγκλημα μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας».
«Η αρνητική τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, επιβεβαιώνεται -μεταξύ άλλων- κι από τα εξής γεγονότα: Από το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων μαζί με σχέδια οικονομικής εκμετάλλευσης. Από το γεγονός ότι συστηματικά υποχωρεί η αναφορά στην εισβολή-κατοχή, με πιο χαρακτηριστική την πρόσφατη αναφορά σε κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου που κάνει λόγο για “ανεπίλυτη σύγκρουση”. Από τη φημολογία για “προσάρτηση των Κατεχομένων από την Τουρκία”, που αξιοποιείται επιπλέον και ως άλλοθι για την επιβολή “λύσεων” στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών», τονίζει το ΚΚΕ, στην ανακοίνωσή του, και καταλήγει:
«Το ΚΚΕ αντιτάσσεται σταθερά σε “λύσεις” -ανοιχτής ή συγκαλυμμένης- διχοτόμησης στην Κύπρο, που στο δημοψήφισμα του 2004 απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός. Παραμένει σταθερά αλληλέγγυο στον αγώνα του κυπριακού λαού για τον τερματισμό της κατοχής και προβάλλει το δίκαιο αίτημα για μία Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, ελεύθερη από ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον κυπριακό λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο του. Αυτός είναι ο δρόμος που απαντά στα σημερινά επείγοντα προβλήματα και δίνει προοπτική στην πάλη του κυπριακού λαού.
Ο αγώνας αυτός συμβαδίζει με την πάλη του ελληνικού και κυπριακού λαού για την απεμπλοκή των χωρών από όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για το ξήλωμα των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και την ενίσχυση της κοινής πάλης των λαών της περιοχής».