Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ
Για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ενημερώθηκε σήμερα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ. Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχει προσανατολιστεί στα εξής μέτρα:
- Η εγκατάσταση της πλωτής δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα, η οποία στο τέλος του μήνα θα είναι σε θέση να λειτουργεί.
- Αύξηση των εισαγωγών LNG.
- Η αδιάλειπτη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ τον Σεπτέμβριο θα μπει στο σύστημα και η Πτολεμαϊδα 5.
- Η ετοιμότητα ιδιωτικών μονάδων, καθώς και μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν σήμερα με φυσικό αέριο, να λειτουργήσουν με εναλλακτικό καύσιμο και συγκεκριμένα ντίζελ, για την παραγωγή ρεύματος.
- Η περαιτέρω αύξηση εισαγωγών αερίου από τον αγωγό TAP.
Σε εξαιρετικά έκτακτη περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές λόγω της αυξημένης ζήτησης, προβλέπεται η περικοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου και περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος των βιομηχανιών.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έγινε επίσης εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.