Τα επόμενα βήματα μέχρι τις κάλπες
Mε τον πιο κατηγορηματικό τρόπο χθες ο πρωθυπουργός έκλεισε το κεφάλαιο των πρόωρων εκλογών. «Οι εκλογές», είπε «θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας».
Μάλιστα, θέλοντας να δείξει ότι εννοεί όσα λέει εξήγησε ότι δεν ψάχνει κάποιο δημοσκοπικό «ξέφωτο» για να πάει σε εκλογές και επανέλαβε κάτι το οποίο χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το τελευταίο διάστημα λέγοντας ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία ο τόπος χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση και όχι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις με τόσα μέτωπα ανοικτά, όπως της τουρκικής προκλητικότητας και της ενεργειακής κρίσης.
Ανασχηματισμός και αλλαγή εκλογικού νόμου;
Πώς όμως θα κινηθεί από εδώ και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός με την απόφασή του οι εκλογές να γίνουν το 2023 δέχεται εισηγήσεις για ανασχηματισμό το φθινόπωρο αλλά και αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ειδικά για το τελευταίο και αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να το πράξει τότε η εισήγηση είναι για επιστροφή στον εκλογικό νόμο που ίσχυε μέχρι και τις πρόσφατες εκλογές και στον οποίο υπάρχει το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.
Γιατί «έκαψε» το σενάριο των πρόωρων εκλογών
Οι λόγοι είναι πολλοί. Από τους πιο βασικούς είναι ότι με το μυαλό στις εκλογές ήδη είχαν παραλύσει τα πάντα. Το κυβερνητικό έργο έμενε πίσω με τους υπουργούς να περιοδεύουν και τους βουλευτές να σαρώνουν τις εκλογικές τους περιφέρειες κάτι το οποίο δεν θα σταματήσει αλλά θα έχει ως στόχο αυτό που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός στο Συνέδριο της ΝΔ και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο: την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου.
Όπως έλεγαν άνθρωποι δίπλα στον πρωθυπουργό, η υπερβολική προεκλογική κινητικότητα που είχε παρατηρηθεί στους κόλπους της κυβέρνησης μόνο καλό δεν έκανε επικοινωνιακά στην εικόνα της και σε καμία περίπτωση δεν υπηρετούσε τον βασικό στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη για αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας.
Επίσης, μέσα και από τα λεγόμενα του ίδιου του πρωθυπουργού στην επετειακή συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό (ΣΚΑΙ) για τα τρία χρόνια στην εξουσία, έδωσε την εντύπωση ότι εκτός από το κυβερνητικό έργο που εκκρεμεί και επιθυμεί να ολοκληρώσει πριν την προκήρυξη εκλογών, θα ακούσουμε νέες παροχές στη ΔΕΘ και βεβαίως δεν θα ήθελε να χαρίσει σε κανέναν τις δυο πολύ σημαντικές ανακοινώσεις που έκανε από το βήμα της Βουλής: την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από 01/01/2023 και το «ξεπάγωμα» των συντάξεων μετά από 12 ολόκληρα χρόνια.
Υπάρχουν ωστόσο μέσα σε όλα αυτά και οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν την χώρα στις κάλπες και αυτό το έχει αποδείξει πολλές φορές η σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας. Και για τον λόγο αυτό τα επιτελεία των κομμάτων παραμένουν σε εκλογικό συναγερμό.
Στην Κομοτηνή σήμερα ο πρωθυπουργός
Η σημερινή ημέρα θεωρείται σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης καθώς ένα εμβληματικό έργο, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB ξεκινά την εμπορική του λειτουργία δίνοντας ενεργειακή ανάσα στη γειτονική μας Βουλγαρία και βάζοντας ακόμα ένα λιθαράκι στην μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο.
Το έργο το οποίο ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2019 εγκαινιάζεται στις 12 από τον πρωθυπουργό στην Κομοτηνή.
Το Έργο του Ελληνο-Βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού (IGB) αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων περίπου 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας). Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στη Stara Zagora αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow). Προβλέπεται επίσης η διασύνδεσή του με τον αγωγό TAP.
Πρόκειται για ένα έργο που εγκαινιάζεται την ώρα που είναι σε εξέλιξη η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση όλων των εποχών με την Ευρώπη να αναζητά εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου.
Με την εμπορική λειτουργία του έργου, ο αγωγός θα μεταφέρει σε πρώτη φάση 3 bcm φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, τα οποία με την ολοκλήρωση του σταθμού συμπίεσης θα μπορεί να φτάσουν τα 5 bcm.
Μέτοχοι του IGB είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας με 25%, με αντίστοιχο ποσοστό η ιταλική Edison (μέσω της ΥΑΦΑ Ποσειδών) και το υπόλοιπο 50% ανήκει στη βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH).
Η χώρα μας θα εισπράττει αυξημένα τέλη χρήσης από τη μεταφορά των 2 bcm φυσικού αερίου μέσω του IGB (το υπόλοιπο 1 bcm θα το παίρνει απευθείας από τον TAP, ο οποίος διασυνδέεται με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό).
Αυτό, λένε παράγοντες της αγοράς, θα της επιτρέψει να ρίξει το κόστος των τελών για τους καταναλωτές.