Η σημερινή ημέρα θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας μακράς ή σύντομης προεκλογικής περιόδου
Μέσα σε ένα ήδη πολωμένο κλίμα αναμένεται η σημερινή «μονομαχία» Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να έχουν ήδη ακονίσει τα ξίφη τους για μια σύγκρουση που θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά: απολογιστικό χαρακτήρα για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση της χώρας και προεκλογικό χαρακτήρα, αφού θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας μακράς ή σύντομης προεκλογικής περιόδου. Το δεύτερο θα το ορίσει ο πρωθυπουργός, αν και παραμένει άγνωστο αν έχει λάβει την οριστική του απόφαση για το πότε θα προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες.
Αν κρίνει πάντως κανείς από τις ημερομηνίες ορόσημα που περιβάλλουν αυτή την αναμέτρηση στη Βουλή (επέτειος δημοψηφίσματος χθες, επέτειος εκλογών αύριο) θα καταλάβει ότι οι τόνοι θα ανέβουν και η θεματολογία δεν θα περιοριστεί στην κοινωνική ατζέντα που αποτελεί το θέμα της προ ημερήσιας συζήτησης.
Σαφέστατα, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης, άλλωστε έδωσε μια πρόγευση με την ομιλία του χθες στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα απαντήσει στις βολές που θα δεχθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, για τα εθνικά θέματα αλλά και για την υπόθεση Novartis.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τοξικότητα που καλλιεργεί στον αντιπολιτευτικό του λόγο ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν θα αφήσει και τίποτα αναπάντητο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι καμία άλλη κυβέρνηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και με επάλληλες κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί δεν κατάφερε και να κρατήσει την οικονομία όρθια και να στηρίξει τους πολίτες και ειδικά τη μεσαία τάξη. Παράλληλα, θα τονίσει ότι πέτυχε να αναβαθμίσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, να τη βάλει στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης, να χτίσει συμμαχίες, να ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα και όλα αυτά δεχόμενη παράλληλα πόλεμο στο εσωτερικό από μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν στήριξε καμία από τις πολιτικές ακόμα και αν συμφωνούσε με αυτές.
Αναμένεται επίσης αν προκληθεί να κατηγορήσει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι ακόμα και στα εθνικά θέματα όχι μόνο δεν στήριξε την αναβάθμιση της χώρας στα εξοπλιστικά αλλά αρκετές φορές ταυτίστηκε με φωνές στην Τουρκία με αποτέλεσμα να δέχεται επαίνους από τα τουρκικά ΜΜΕ την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυε τη μια επίθεση μετά την άλλη στη χώρα και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη.
Θα του προσάψει επίσης ότι «βάφτισε» εισαγόμενες κρίσεις, όπως η πανδημία και η ακρίβεια, εθνικές στον βωμό του μικροκομματισμού.
Απολογισμός με κοινωνικό πρόσημο
Ο πρωθυπουργός θα κάνει και απολογισμό του κυβερνητικού έργου αναφερόμενος στην οικονομία, ενώ θα επιδιώξει να προβάλλει το κοινωνικό πρόσωπο του κόμματός του.
Θα υπογραμμίσει ότι σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν επέβαλε κανένα νέο φόρο, αντίθετα μείωσε τους υπάρχοντες, «ψαλίδισε» πάνω από 4 μονάδες την ανεργία, ψηφιοποίησε το κράτος προς όφελος των πολιτών, καθιέρωσε την ψηφιακή κάρτα εργασίας, έχει αποκαταστήσει μερικώς την τάξη στα πανεπιστήμια. Θα τονίσει δε για ακόμα μια φορά ότι η αριστερά δεν κατέχει το μονοπώλιο κοινωνικής ευαισθησίας και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη.
Η σύγκρουση θα είναι εφ’ όλης της ύλης και αυτό που περιμένουν να ακούσουν πολλοί από τον πρωθυπουργό είναι αν θα αναφερθεί στον 4ο χρόνο της διακυβέρνησης από τον ίδιο ή θα περιγράψει απλώς το επόμενο διάστημα, ανοίγοντας άλλη μια χαραμάδα για πρόωρες κάλπες.