Το παζάρι του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ
Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα μετά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ολοκληρώνεται σήμερα στη Μαδρίτη.
Τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα της Συνόδου στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών της ήταν δύο:
Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο επεσήμανε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή μας όπως και το παιχνίδι που παίζει στην ουκρανική κρίση και η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, η οποία αποτελούσε εδώ και καιρό -και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία- τον διακαή πόθο του Τούρκου Προέδρου και κατέστη δυνατή αφού μια μέρα νωρίτερα αναδιπλώθηκε και συμφώνησε να μην μπλοκάρει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Σαφές μήνυμα για τον τερματισμό των προκλήσεων στο Αιγαίο έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Στην σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση των δυο ανδρών αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία.
Επίσης μίλησαν για την Ουκρανία και ο πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύτηκε να συνεχίσει να έχει εποικοδομητικές σχέσεις με την Τουρκία.
Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση:
«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που “άνοιξε το δρόμο” για τους Συμμάχους ώστε να τους καλέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη στήριξή τους προς την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει τις ήδη υπάρχουσες εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών τους».
Σημειώνεται ότι η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο μέγαρο IFEMA στη Μαδρίτη κράτησε λίγο περισσότερο από μία ώρα.
Πριν καν συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν πήρε και μία νέα δέσμευση από την αμερικανική administration, διά στόματος της Σελέστ Γουαλάντερ, βοηθού ΥΠΑΜ των ΗΠΑ, η οποία δήλωσε in the record πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».
Τόνισε δε ότι «αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ».
Η απόφαση βέβαια χρειάζεται έγκριση του Κογκρέσου. Μένει να φανεί αν θα την πάρει. «Δεν δώσαμε κανένα αντάλλαγμα στο Ερντογάν» υπογράμμιζε και πάλι Αμερικανός αξιωματούχος.
Παράλληλα, τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κατ’ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Όπως έγραψε ο Σαρλ Μισέλ στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνο ειρηνικά και με αποκλιμάκωση. Η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας.
Πρόκειται για μια σαφή επισήμανση στην επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να μην συναντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ακόμη και αν δεν συναντήθηκαν, όμως, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, σημειώνοντας ότι στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ «συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου» δύο, δηλαδή, τομέων στα οποία η Τουρκία έχει επιχειρήσει με ένταση το τελευταίο διάστημα να προβάλει τις ανιστόρητες θέσεις της.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε με νόημα «φωτογραφίζοντας την Τουρκία ότι στο ΝΑΤΟ «δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».