Χαρίτσης: Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργείται αλλά ενσωματώνεται στα κυμαινόμενα τιμολόγια

Χαρίτσης: Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργείται αλλά ενσωματώνεται στα κυμαινόμενα τιμολόγια

«Στην κοινωνία κυριαρχεί τεράστια ανησυχία για την κατάσταση στην οικονομία»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και την κατάσταση στην οικονομία άσκησε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/σ "Real fm 97.8", κατηγορώντας τη ειδικότερα ότι με την τροπολογία που κατέθεσε δεν καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά ενσωματώνεται στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Ο κ. Χαρίτσης είπε ειδικότερα ότι «στην κοινωνία κυριαρχεί τεράστια ανησυχία για την κατάσταση στην οικονομία» και πως «κάθε μέρα που περνάει χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση είναι επιπλέον μέρα επιβάρυνσης για νοικοκυριά, εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες και επιχειρήσεις». Επέκρινε την κυβέρνηση ότι «αρνούνταν πεισματικά να αναγνωρίσει το μέγεθος και το βάθος αυτής της κρίσης εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, όταν και καταθέσαμε την σχετική επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για την κατάσταση στην ενεργειακή αγορά, στα καύσιμα, στο κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα και στα τρόφιμα».

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται άλλο και να αφήνει ανεξέλεγκτη την λειτουργία της αγοράς ενέργειας», σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους σοβαρή ρυθμιστική παρέμβαση στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος με την επιβολή πλαφόν για την ουσιαστική μείωση του περιθωρίου κέρδους των παραγωγών ενέργειας». Διότι, επισήμανε, «αυτό που ενδιαφέρει τους καταναλωτές είναι να δουν πραγματική μείωση στο τελικό ποσό που πληρώνουν». Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής «δεν την καταργεί αλλά την ενσωματώνει στην κυμαινόμενη τιμή που υποχρεούνται να κοινοποιούν οι πάροχοι δυο μήνες πριν αλλάξουν τα τιμολόγια».

Ως προς τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει σαφείς πολιτικές επιλογές τις οποίες πληρώνει πολύ ακριβά η ελληνική κοινωνία», σημειώνοντας ότι «ξεχνάει τον δημοσιονομικό χώρο όταν ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση με κόστος 1,5 δισ. μεσοσταθμικά για τα επόμενα 50 χρόνια ή όταν μειώνει τους φόρους στα μερίσματα και καταργεί την φορολόγηση των γονικών παροχών μέχρι 800.000 ευρώ». Στον αντίποδα σημείωσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει τα δημοσιονομικά της χώρας «νοικοκυρεμένα, με ρυθμισμένο χρέος μέχρι το 2030 και ταμειακά διαθέσιμα 37 δισ.», θέτοντας το ερώτημα «γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχωράει επιτέλους στην φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας ώστε να εξοικονομήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο».

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «ο τόπος χρειάζεται προοδευτική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που βιώνουμε» και πως γι' αυτόν τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει πρόσκληση «προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας», τονίζοντας ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στις επόμενες εκλογές».