Mε αυτές τις θέσεις πάει η Ελλάδα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ – Θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών θα ζητήσει ο Ερντογάν

Mε αυτές τις θέσεις πάει η Ελλάδα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ – Θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών θα ζητήσει ο Ερντογάν

Η Αθήνα δεν παρασύρεται σε ρητορικές αντιπαραθέσεις

Με ξεκάθαρες τις πάγιες ελληνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά η Αθήνα ετοιμάζεται να απαντήσει σε όποιο θέμα θέσει η Τουρκία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στα μέσα της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και σε εγρήγορση για να απαντήσει σε όλες τις τουρκικές προκλήσεις, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Λίγες μέρες πριν η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως αν τεθεί θέμα νησιών τότε η απάντηση – θέση της χώρας μας θα δοθεί άμεσα.

Η χώρα έχει στο οπλοστάσιο της τις Συμφωνίες τις Λωζάνης και των Παρισίων και τις Διεθνείς Συνθήκες και λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να παρασύρεται σε ρητορικές αντιπαραθέσεις.

 

Όμως, δεν μπορεί να επιτρέψει την προσβολή με ψευδείς θεωρίες και ειδήσεις, όπως έχει υπογραμμίσει πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Επίσης, επισημαίνεται ότι δεν είναι η χώρα μας που ανεβάζει τους τόνους, ούτε εκείνη που διέκοψε τον διάλογο.

Αυτό που ζητά είναι το αυτονόητο δηλαδή τον σεβασμό στο απαραβίαστο των συνόρων και στην κυριαρχία όλων των κρατών. Για τον λόγο αυτό συνεχίζει την διπλωματική εκστρατεία φίλων και συμμάχων, χωρίς να στρέφεται κατά κανενός, καθώς και την ενδυνάμωση των στρατηγικών συμμαχιών της για τη διασφάλιση των εθνικών της συμφερόντων.

«Θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών θα θέσει ο Ερντογάν»

Τρία 24ωρα πριν την κρίσιμη για την Τουρκία σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η Άγκυρα συντηρεί μια στάση έντονης πίεσης προς την Ελλάδα. Πέρα από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο διάφοροι αξιωματούχοι αλλά και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν το αφήγημα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα θέσει επιτακτικά το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών στη Σύνοδο της Συμμαχίας, μαζί όμως με τα άλλα πέντε θέματα που έχει στο φάκελο του, όπως γράφει σήμερα η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ.

Δηλαδή το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, που η Τουρκία θεωρεί ως το πιο σημαντικό ζήτημα, το άνοιγμα του επισιτιστικού διαδρόμου από την Ουκρανία υπό την επίβλεψη της Τουρκίας, τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας όπου η Τουρκία συνεχίζει τις επαφές και με τις δυο πλευρές, τη διασυνοριακή επιχείρηση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, και την παγκόσμια οικονομική κρίση κυρίως το ενεργειακό που πλήττει σοβαρότατα την Τουρκία.

Πάντως ως την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει τις επαφές του εν όψει της συνόδου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενς Στολτενμπεργκ, και στη συνέχεια με την πρωθυπουργό της Σουηδίας. Σήμερα, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο ΤΥΠΕΞ Τσαβούσογλου με τον Αντονι Μπλίνκεν όπου συζητήθηκε η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι αποστολές σιτηρών.