Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο με το παράλογο – Έρχεται πιο ενισχυμένο Fuel Pass

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο με το παράλογο – Έρχεται πιο ενισχυμένο Fuel Pass

«Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα»», είπε ο πρωθυπουργός

Ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διάλογο με το παράλογο, ενώ αποκάλυψε πως ο νέος γύρος του Fuel Pass θα είναι ενισχυμένος ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών των πολιτών.

«Είμαι αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι το κλίμα στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ήταν καλό και προσδοκούσε ότι θα μπορούσαν να αφήσουν στην άκρη τις εντάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι, ενώ οι πρώτες εβδομάδες ήταν ήρεμες, ακολούθησε κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου «κάτι το οποίο παραβίασε ευθέως την «κόκκινη γραμμή», την οποία εγώ ο ίδιος είχα θέσει στον Πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντάς του ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κατά συνέπεια η Τουρκία έκανε το πρώτο βήμα πρόκλησης και έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο του 2019 η γειτονική χώρα υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην εποχή μας αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές γεγονός, έναν πόλεμο και το ζητούμενο των καιρών μας είναι πώς θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν επεκτατικό αναθεωρητισμό, ο οποίος συχνά, είπε, έχει αναφορές σε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών.

«Και πιστεύω ότι δεν χρειάζεται κανείς πολύ μεγάλη φαντασία για να διαπιστώσει ότι πολλές φορές και η Τουρκία υιοθετεί ακριβώς αυτήν την ρητορική η οποία, όμως, τη θέτει στην παρούσα συγκυρία στο περιθώριο των εξελίξεων. Κατά συνέπεια, εάν επικρατήσει η στοιχειώδης λογική δεν θα έχουμε κάποια περαιτέρω κλιμάκωση», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει, ταυτόχρονα, και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Είπε, επίσης, ότι έχουμε μεγάλη ένταση στα λόγια αλλά όχι στο πεδίο και υπογράμμισε ότι σε οποιαδήποτε δυσκολία ο ελληνικός λαός είναι πάντα συσπειρωμένος, στηρίζοντας την οποιαδήποτε ηγεσία διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις στα εθνικά θέματα.

Επ'αυτού, υπογράμμισε, ότι στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των μεγάλων κομμάτων, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές.

«Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα ασυνέπειας ως προς την αξιωματική αντιπολίτευση όταν -παραδείγματος χάρη- δεν υπερψηφίζει Συμφωνίες οι οποίες είναι εθνικά ωφέλιμες, όπως η ελληνογαλλική συμφωνία, οι πρόσθετες αμυντικές δαπάνες που τόσο απαραίτητες είναι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Θα ευχόμουν, λοιπόν, να μπορούμε σε αυτές τις σημαντικές εθνικές επιλογές οι πράξεις μας, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο τα κόμματα ψηφίζουν στη Βουλή, να είναι εναρμονισμένες με την εθνική στρατηγική, η οποία πιστεύω ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα έπρεπε να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως αυτό θα καθιστούσε την Ελλάδα μία ευρωπαϊκή εξαίρεση, ενώ για την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στα τουρκικά ανέφερε: «Νομίζω ότι αυτές είναι κινήσεις επικοινωνίας, όσο όμως προβάλλονται οι εθνικές θέσεις με οποιονδήποτε τρόπο θεωρώ ότι αυτό, επί της αρχής, είναι εθνικά ωφέλιμο, αρκεί όπως σας είπα να υπάρχει μία συστράτευση μεταξύ αυτών που λέμε και αυτών που κάνουμε».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία δηλώνοντας πως είναι λάθος αυτή τη στιγμή να ανακαλύπτονται δήθεν απειλές κατά της γειτονικής χώρας, προκειμένου να μετατεθεί η συζήτηση από εσωτερικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει η τουρκική κυβέρνηση.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς -και στην Τουρκία πιστεύω- σκεπτόμενος άνθρωπος ο οποίος πιστεύει ότι η Ελλάδα σήμερα μπορεί να απειλεί την Τουρκία. Σίγουρα σε κανένα διεθνές forum δε θα μπορούσε αυτή η θεωρία να γίνει έστω και κατ' ελάχιστον πιστευτή», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι θα συναντιόταν ξανά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και υπενθύμισε ότι και μετά τον Έβρο ο Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει αντίστοιχες δηλώσεις.

«Θεωρώ ότι νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. Και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε. Και όπως σας είπα και όπως είπα και στον ίδιο τον Πρόεδρο Erdoğan, πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών μας. Και επίσης θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν πια τη σφαίρα του παραλόγου. Διότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε», συνέχισε.

Είπε, επίσης, ότι οι αιτιάσεις της Τουρκίας έτσι όπως εκφράστηκαν στις τελευταίες επιστολές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είναι τελείως παράλογες στον βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο, συμπλήρωσε, να υιοθετούσε και εκείνος μια αντίστοιχη ρητορική απέναντι στην Τουρκία. «Δεν πρόκειται να το κάνω. Θα ήταν εθνικά ανεύθυνη πράξη να ρίξω λάδι στη φωτιά. Δεν μπλέκω ποτέ τα εξωτερικά ζητήματα με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Και, κατά συνέπεια, θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων. Θα το κάνω σε κάθε διεθνές forum στο οποίο βρίσκομαι, είτε αυτό είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε αυτό είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό είναι οι διμερείς μου επαφές. Όχι με διάθεση να στοχοποιήσω την Τουρκία και να κουνήσω το δάχτυλό μου σε οποιονδήποτε, αλλά να εξηγήσω γιατί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει ακόμα μια εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», ανέφερε.

Σημείωσε δε, ότι του κάνει εντύπωση γιατί από την Τουρκία ασκείται κριτική για την ομιλία του στο Κογκρέσο και όχι για την αντίδραση των Αμερικανών Γερουσιαστών και μελών του Κογκρέσου σε αυτά τα οποία είπα.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι θα βοηθούσε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά και δήλωσε πως είναι πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε αρχηγού για ενημέρωση.

«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έστειλαν αμυντικό υλικό στην Ουκρανία»

Σε ερώτηση για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι τέτοιες αποστολές έγιναν από όλες τις χώρες. «Θα θέλαμε η Ελλάδα να είναι η θλιβερή εξαίρεση σε αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική; Πιστεύω πως όχι. Πόσω μάλλον μια χώρα η οποία έχει ζητήματα με έναν επιθετικό γείτονα. Και εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ να φτάσουμε στο σημείο να ενεργοποιήσουμε τις συμμαχίες μας. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά οι συμμαχίες υπάρχουν ακριβώς ώστε να δρουν αποτρεπτικά απέναντι σε οποιονδήποτε μπορεί να επιβουλεύεται κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα. Και στη χειρότερη περίπτωση να μπορούν να ενεργοποιηθούν εάν η χώρα καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεχθεί κάποια επίθεση.

Άρα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε αυτή την δύσκολη περιοχή, με έναν απρόβλεπτο γείτονα, δεν θα έπρεπε να σπεύσει -όχι πρώτη αλλά θα έλεγα με την ίδια λογική που το έκαναν άλλες χώρες- να στηρίξει μια χώρα της οποίας τα σύνορα παραβιάζονται δια της βίας; Και εν πάση περιπτώσει…» κατέληξε.

«Θα υπάρξει παρέμβαση και στη βενζίνη»

«Η χώρα εξακολουθεί να έχει ένα μεγάλο χρέος όμως τα spreads, η απόσταση δηλαδή που χωρίζει το ελληνικό επιτόκιο δανεισμού από το γερμανικό, δεν αυξάνεται. Και αυτή τη στιγμή, αν για κάτι μπορώ να πω ότι είμαι υπερήφανος, είναι ότι η εικόνα της χώρας δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της χώρας το 2019», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι έχουμε μία πιο θωρακισμένη οικονομία απέναντι στις μεγάλες φουρτούνες των διεθνών εξελίξεων τονίζοντας ότι έχουμε πόλεμο, κάτι το οποίο πριν από ένα χρόνο δεν θα μπορούσε καν να μας περάσει από το μυαλό.

«Και πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες και να τους πούμε ότι προφανώς έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά θα υπάρχουν δυσκολίες», συνέχισε, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού παγκόσμια εδώ και 40 χρόνια.

«Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, νομίζω το αντιλαμβάνονται όλοι. Και νομίζω ότι είναι και λίγο γραφικό -ξέρετε- κάθε φορά που υπάρχει ένα παγκόσμιο εισαγόμενο πρόβλημα από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο και μέχρι τον πληθωρισμό η αντιπολίτευση να μιλάει για «κρίση Μητσοτάκη». Αλλά το προσπερνώ αυτό γιατί νομίζω ότι δεν έχει οποιαδήποτε επίπτωση στο πώς βλέπουν οι Έλληνες πολίτες τα πράγματα…», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να βρει ακόμα μια λύση ευρωπαϊκή στο ζήτημα των τιμών του φυσικού αερίου και είναι προς το παρόν κατώτερη των περιστάσεων.

«Θα εξακολουθώ να πιέζω για μια ευρωπαϊκή λύση. Τώρα κάτι βλέπω να κινείται για πρώτη φορά από πλευράς Επιτροπής. Όμως εμείς ήρθαμε και είπαμε ότι δεν γίνεται ο Έλληνας πολίτης, καταναλωτής, επιχειρηματίας, ειδικά ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, να μείνει απροστάτευτος απέναντι σε αυτές τις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βάλαμε πολλά χρήματα στο τραπέζι. Χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, χρήματα τα οποία πήραμε και παίρνουμε πίσω από τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας φορολογώντας τα υπερκέρδη τους με 90%. Με 90%! Όταν το είπα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όλοι με κοίταξαν με απορία και άρχισαν να σκέπτονται μήπως πρέπει να κάνουν το ίδιο για να μπορέσουν και αυτοί να χρηματοδοτήσουν τέτοιες πολιτικές», συμπλήρωσε.

Ειδικά για το ρεύμα αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο και επισήμανε πως ήδη οι λογαριασμοί έρχονται μειωμένοι, ενώ για την βενζίνη είπε ότι πράγματι έχουμε αυξημένες τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί διαχρονικά είχαμε υψηλούς φόρους.

Επ'αυτού είπε ότι δεν θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης γιατί έτσι «θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς», διότι αυτοί έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις.

«Όμως, τι θα κάνουμε; Θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο…», ανέφερε σημειώνοντας πως θα αφορά τους επόμενους μήνες.

Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν πληρώνουμε τον πόλεμο αλλά τη ρήτρα Μητσοτάκη», ο πρωθυπουργός είπε πως «έτσι είναι αν έτσι το πιστεύει».

Ειδικά για τη ρήτρα αναπροσαρμογής είπε ότι με την παρέμβαση της κυβέρνησης από τον Ιούλιο εξουδετερώνονται οι απότομες αυξήσεις και η ρήτρα αναπροσαρμογής. «Νομίζω ότι θα πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ αφελής για να πιστεύει ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα εθνικών πολιτικών μία παγκόσμια κρίση στην ενέργεια», ανέφερε.

«Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα»

«Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους», ανέφερε σημειώνοντας πως πριν από λίγες μέρες πετύχαμε την επιστροφή του «θραύσματος Fagan», το οποίο τοποθετήθηκε στο σημείο όπου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν ένα αντίγραφο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας. «Και έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και κάτι τελευταίο το οποίο νομίζω ότι έχει τη σημασία του: αυτή η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτυπώνει το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Αυτός ήταν και ο λόγος στον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό ακριβώς το θαύμα της τέχνης στην ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως θα αποτελούσε μια πολύ τολμηρή κίνηση και από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης να προσφέρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να συμβολίσει και την ξεχωριστή σημασία που έχει η Αθηναϊκή Δημοκρατία στην παγκόσμια συζήτηση για την ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε και να κάνουμε πιο ισχυρή τη σημερινή δημοκρατία στον 21ο αιώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτή η συζήτηση ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα επισημαίνοντας πως αυτές είναι ιστορικές εκκρεμότητες, οι οποίες δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη.

«Πιστεύω, όμως, ότι η βρετανική κοινή γνώμη σε συνδυασμό και με την πίεση η οποία ασκείται και από την UNESCO μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να πιέσουμε τη βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο. Και να μπορέσουμε να προσφέρουμε και στο Βρετανικό Μουσείο ένα πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων το οποίο και το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο πιστεύω ότι θα βρει μια πολύ ελκυστική πρόταση, προκειμένου να υποκαταστήσει ένα αναμφισβήτητα σημαντικό κομμάτι της μόνιμης συλλογής του», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, πως πιστεύει ότι δεν υπάρχει επισκέπτης που να έρχεται στο Μουσείο της Ακρόπολης και να μην διαπιστώνει, κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ των πρωτότυπων και των αντιγράφων, τον αυτονόητο χαρακτήρα του αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.