«Ίσως επιχειρήσει να κάνει κάτι σε μια βραχονησίδα, με την αφορμή ενδεχομένως μιας ομάδας μεταναστών»
Συνεχίζεται το κρεσέντο απειλών και προκλήσεων από την Τουρκία, τόσο από τον Τούρκο πρόεδρο, όσο και από τα τουρκικά ΜΜΕ.
«Το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνονται στρατιωτικές πτήσεις, στρατιωτικές ενέργειες, ούτε στρατιωτικές ασκήσεις. Αυτή η χώρα έχει δυνάμεις σε Ρόδο και Λέσβο σε επίπεδο μεραρχίας. Ακριβώς απέναντι μας σε Σάμο, Χίο και Κω διαθέτουν ταξιαρχίες. Στα υπόλοιπα νησιά έχουν δυνάμεις σε επίπεδο συνταγμάτων ή ταγμάτων», αναφέρει ο στρατιωτικός αναλυτής Μέτε Γιαράρ.
«Και ο πρωθυπουργός της πηγαίνει εκεί να τα επιθεωρήσει», σχολιάζει η παρουσιάστρια. «Ναι έχουν αεροπορικές βάσεις και ναυτικές βάσεις», απαντά ο αναλυτής.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος για την τουρκική προκλητικότητα.
«Ο Ερντογάν έχει πλέον ξεφύγει. Εμείς είμαστε σε αμυντική στάση, αλλά πιστεύω ότι πρέπει επιτέλους να επικαλεστούμε όλες τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης, και όχι μόνο αυτές που συμφέρουν τον Ερντογάν και τις διαστρεβλώνει. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι συγκεκριμένη. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είμαστε μόνιμα σε αμυντική στάση απέναντι στην Τουρκία. Η Συνθήκη της Λωζάνης του απαγορεύει και να πετάει πάνω από τα νησιά μας. Δε μιλάει για αποστρατικοποίηση για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και του στρατού επάνω στα νησιά και τη δυνατότητα να επικαλεστούμε το άρθρο 51 για αυτοάμυνα».
«Η έννοια του θερμού επεισοδίου είναι ότι συμβαίνει κάτι τυχαίο και οδηγεί σε σύγκρουση. Αν κάνει κάτι ο Ερντογάν θα είναι προσχεδιασμένο. Θα είναι μια προβοκατόρικη ενέργεια πάνω στην οποία θα προσπαθήσει να χτίσει. Πιστεύω ότι δε θα υπάρξει μεγαλύτερη κλιμάκωση από κάποιου συμβολικού χαρακτήρα δράσεις, και αν υπάρξει οποιαδήποτε σύγκρουση την αξιολογώ στο επίπεδο όπως έγινε με τα Ίμια, θα είναι τέτοιας μορφής. Ίσως επιχειρήσει να κάνει κάτι σε μια βραχονησίδα, με την αφορμή ενδεχομένως μιας ομάδας μεταναστών, μπορεί να αμφισβητήσει αρμοδιότητες, με σκοπό να “γκριζάρει” το Αιγαίο ή να πάρει κάποια δήλωση από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ κατά την άποψή μου γέρνει υπέρ της Τουρκίας», συνέχισε ο ίδιος αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.
«Από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν κάτι περιμένει, κάποιες δηλώσεις υποστήριξης και ενδεχομένως και κάποια μέτρα υποστήριξης», πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Φενέκος.