Σαρλ Μισέλ: «Θα κοπεί μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης της ρωσικής πολεμικής μηχανής»
Επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.
«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο», ανέφερε ο κ. Μισέλ.
Πρόσθεσε ότι «το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει (κι) άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».
Από τη μεριά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter: «Χαιρετίζω τη συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στο πετρέλαιο της Ρωσίας. Αυτή η απόφαση ουσιαστικά θα μειώσει το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του έτους».
Εννιά δισ. ευρώ βοήθεια στην Ουκρανία
Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για να υποστηριχθεί η οικονομία της χώρας στην οποία εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Με το εμπάργκο θα κοπεί μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης της ρωσικής πολεμικής μηχανής»
Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν χθες αργά το βράδυ (30/5) την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, που θα μειώσει κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τις εισαγωγές από τη συγκεκριμένη χώρα μέσα στη χρονιά, με εξαίρεση την Ουγγαρία, ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Η κατ’ αρχήν συμφωνία αφορά προς το παρόν «πάνω από τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία», συνόψισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Θα επιτρέψει να «κοπεί μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης της πολεμικής μηχανής» της Ρωσίας και να ασκηθεί η«μέγιστη πίεση» στη Μόσχα για να βάλει τέλος στον πόλεμο, διαβεβαίωσε ο Βέλγος μέσω Twitter.
Χάρη στις εθελοντικές δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Βαρσοβίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα περικόψει κατά «περίπου 90% τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος της χρονιάς», διευκρίνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίσης μέσω Twitter.
Οι εισαγωγές μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, αρχικά θα εξαιρεθούν, στοιχείο που επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, η οποία εμπόδιζε εδώ και αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.
Η Ουγγαρία, περίκλειστη χώρα δίχως πρόσβαση στη θάλασσα, εξαρτάται κατά το 65% για τον εφοδιασμό της με πετρέλαιο από τον αγωγό Ντρούζμπα.
Σύμφωνα με το Ελιζέ, το προοδευτικό εμπάργκο της ΕΕ θα περιορίσει καταρχάς το πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης – πρόκειται για τα δύο τρίτα του ρωσικού πετρελαίου που αγοράζει η ΕΕ.
Θα γίνουν διαπραγματεύσεις «το συντομότερο» για να τερματιστούν και οι υπόλοιπες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.
Υπό διαπραγμάτευση εδώ και έναν μήνα, το νέο πακέτο κυρώσεων συμπεριλαμβάνει επίσης τη διεύρυνση της μαύρης λίστας της ΕΕ με την προσθήκη σε αυτή περίπου εξήντα προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, του πατριάρχη Κύριλλου. Περιλαμβάνει επίσης τον αποκλεισμό τριών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank, του μεγαλύτερου ρωσικού πιστωτικού ιδρύματος (37% της αγοράς).
«Οι τσακωμοί στην Ευρώπη πρέπει να σταματήσουν, η Ευρώπη πρέπει να δείξει τη δύναμή της», καθώς «το μόνο που καταλαβαίνει η Ρωσία» είναι «η δύναμη», είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες παρεμβαίνοντας στη σύνοδο κορυφής ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες.
Οι 27 συμφώνησαν εξάλλου στη Σύνοδο να προσφέρουν οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για να υποστηριχθεί η οικονομία της, σύμφωνα με τον κ. Μισέλ.