Συνάντηση του πρωθυπουργού με δημάρχους της Μαγνησίας στον Βόλο
«Εμείς όταν συνεργαζόμαστε με δήμους δεν βλέπουμε κόμματα, βλέπουμε δημοτικές αρχές και συνεργαζόμαστε με αποκλειστικό κριτήριο την αξιοκρατία, την ταχύτητα υλοποίησης έργων τα οποία εσείς έχετε δρομολογήσει και το τι είναι τελικά καλό για τις τοπικές σας κοινωνίες» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου με τους οκτώ δημάρχους της περιοχής.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τη Μαγνησία, μεταξύ των οποίων το δικαστικό μέγαρο, το νοσοκομείο του Βόλου, η ανάπτυξη του λιμανιού, η παράκαμψη του περιφερειακού δρόμου, το ζήτημα της επικοινωνίας της Αλοννήσου και της Σκοπέλου και η ανάγκη αντιπλημμυρικών στο Πήλιο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνει σύσκεψη με τους μικρούς νησιωτικούς δήμους τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αντίστοιχη αυτής που έγινε με τους ορεινούς δήμους, γιατί και τα μικρά νησιά έχουν ιδιαιτερότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τόνισε: «Θέλω οι πολίτες σε όλη τη χώρα να γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε μόνο με τα μεγάλα, με τις εθνικές πολιτικές, τη μείωση των φόρων, τη μείωση των εισφορών, την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά θέλω σε κάθε πόλη, σε κάθε δήμο, σε κάθε χωριό να γνωρίζουν ότι ασχοληθήκαμε και με τα μικρά προβλήματα».
Αναφερόμενος στα έργα που υλοποιούνται στο νομό Μαγνησίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ και επισήμανε ότι η δουλειά της κυβέρνησης είναι να «ξεκλειδώσει» την αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών. «Όταν ζήτησα από τους συνεργάτες μου να υπολογίσουν, συνολικά, την αξία των έργων που γίνονται στη Μαγνησία, διαπιστώσαμε ότι ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Η δική μας η δουλειά είναι να "ξεκλειδώσουμε" την αναπτυξιακή δυναμική και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες σε επίπεδο περιφέρειας, σε επίπεδο δήμων, αφενός να αντιμετωπίσουν εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, αφετέρου να προδιαγράψουν και ένα πλαίσιο παρεμβάσεων που θα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος».
Αναφερόμενος σε ζητήματα πολιτικής προστασίας ενόψει και του καλοκαιριού, ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία των τοπικών αρχών με την κεντρική διοίκηση. «Χρειάζεται προφανώς η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, των εθελοντικών μας οργανώσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς να ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία συνέβησαν πέρυσι», είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού της έργου».
«Ξέρουμε ότι μας έπεσαν πάρα πολλά και αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά πιστεύω με πείσμα και μεθοδικότητα τις ξεπερνάμε, θα ξεπεράσουμε και τις τωρινές δυσκολίες της ενεργειακής κρίσης. Γνωρίζετε ότι έχουμε δρομολογήσει ένα πολύ ευρύ πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και πολύ σύντομα και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να βλέπουν τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Θα ξεπεράσουμε και αυτήν την δυσκολία και θα κριθούμε συνολικά για το έργο μας, ένα έργο το οποίο έχει εθνικά χαρακτηριστικά, περιφερειακά χαρακτηριστικά και τοπικά χαρακτηριστικά» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, η υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, Ζέττα Μακρή, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, ο δήμαρχος Αλμυρού Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχαήλ Μιτζικός, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, ο δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης και οι βουλευτές Μαγνησίας της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Λιούπης και Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.
Συνομιλία με πολίτες
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός περπάτησε σε δρόμους στο κέντρο του Βόλου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες που συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο γύρω από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου. Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους πολίτες τόνισε ότι «η σύγχρονη Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, είναι και θα είναι έργο όλων μας» ενώ δήλωσε υπερήφανος για το έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση αυτά τα τρία χρόνια.
«Έχω πλήρη συναίσθηση, όμως, των δυσκολιών που η χώρα και η κοινωνία αντιμετωπίζει σήμερα. Και ένα πράγμα μπορώ να σας πω: όπως ξεπεράσαμε τις μεγάλες δυσκολίες ξεκινώντας από τον Έβρο, μετά την πανδημία, τις περιπέτειες στο Αιγαίο και ορθώσαμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της εθνικής κυριαρχίας, με την ίδια ένταση, με την ίδια εργατικότητα, θα σκύψουμε και πάνω στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην παγκόσμια πληθωριστική κρίση, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η ακρίβεια είναι εισαγόμενο πρόβλημα, την αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης. Δεν υπάρχει κυβέρνηση στον κόσμο που να μην πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της αύξησης του κόστους ζωής. Θα τα λύσουμε και αυτά τα προβλήματα όμως. Από τον Ιούλιο θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα νέο πλαίσιο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα περιορίσει σε ανεκτά επίπεδα τις αυξήσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Θα στηρίξουμε στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού την κοινωνία, τις παραγωγικές δυνάμεις, τους αγρότες μας, οι οποίοι γνωρίζουν πόσο κοντά τους έχουμε σταθεί, τους κτηνοτρόφους μας και θα κάνουμε όλοι μαζί το βήμα μας αξίζει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Μαγνησία ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, όπου υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη σύσκεψη στο Δημαρχείο Βόλου
Λοιπόν, είχαμε μία εξαιρετικά παραγωγική σύσκεψη με τους δημάρχους της Μαγνησίας, τον κ. περιφερειάρχη, τους υπουργούς, τους βουλευτές.
Θέλω κατ' αρχάς να εκφράσω την πολύ μεγάλη ικανοποίησή μου για το επίπεδο της θεσμικής συνεργασίας. Εμείς όταν συνεργαζόμαστε με δήμους δε βλέπουμε κόμματα, βλέπουμε δημοτικές αρχές και συνεργαζόμαστε με αποκλειστικό κριτήριο την αξιοκρατία, την ταχύτητα υλοποίησης έργων τα οποία εσείς έχετε δρομολογήσει και το τι είναι τελικά καλό για τις τοπικές σας κοινωνίες.
Και πιστεύω ότι αναγνωρίστηκε από εσάς ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια, είναι πρωτόγνωρα για τα δεδομένα τουλάχιστον του ελληνικού κράτους και των τελευταίων δεκαετιών.
Όταν ζήτησα από τους συνεργάτες μου να υπολογίσουν, συνολικά, την αξία των έργων που γίνονται στη Μαγνησία διαπιστώσαμε ότι ξεπερνούν τα 650 εκατομμύρια ευρώ. Το λέω αυτό διότι πολλές φορές χάνουμε τη μεγάλη εικόνα βλέποντας επιμέρους τομείς του κυβερνητικού έργου. Είναι όμως μία πολύ σημαντική παρέμβαση η οποία γίνεται σε πολλαπλά επίπεδα, ξεκινώντας από το Πρόγραμμα «Τρίτσης», ένα εμβληματικό πρόγραμμα από το οποίο όλοι σας θα ωφεληθείτε και θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε χρόνιες παθογένειες όπως -παραδείγματος χάρη- τα ζητήματα της αγροτικής οδοποιίας, της ορεινής οδοποιίας, ζητήματα για τα οποία δεν είχαν εκταμιευθεί πόροι εδώ και δεκαετίες. Τώρα αντιμετωπίζουμε εκκρεμότητες οι οποίες μας έρχονται από το παρελθόν.
Είχα την ευκαιρία, εγώ και οι συνεργάτες μου, να κάνουμε μία πλήρη καταγραφή των προβλημάτων τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα. Θέλω να πω ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» στους βουλευτές μας αι πρέπει να σας πω ότι είναι πάντα στην πρώτη γραμμή ανάδειξης ζητημάτων, όπως επιτάσσει ο ρόλος τους και πιστεύω ότι έχουν μια πολύ καλή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς. Δεν είναι όλοι εδώ σήμερα, αγαπητέ μου δήμαρχε, αλλά θίξαμε και θέματα τα οποία δεν άπτονται αρμοδιοτήτων υπουργών οι οποίοι είναι παρόντες, όπως ζητήματα που αφορούν στη δικαιοσύνη ή στην υγεία.
Όταν βλέπω συνολικά τις προοπτικές της Μαγνησίας -νομίζω είχες δίκιο, νομίζω εσύ το είπες δήμαρχε- ότι δεν είναι πολλές οι περιοχές της χώρας οι οποίες να μπορούν να συνδυάζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα: θάλασσα, βουνό, ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα, νησιά, υποδομές, λιμάνια, αεροδρόμια.
Όλες οι προοπτικές, λοιπόν, για να μπορέσει η Μαγνησία να είναι πρωταγωνίστρια στην ανάπτυξη νομίζω ότι βρίσκονται εδώ, σε αυτόν τον τόπο με τον οποίο εξάλλου -όπως ξέρετε έχω πολύ στενούς προσωπικούς δεσμούς.
Η δική μας η δουλειά είναι να «ξεκλειδώσουμε» αυτή την αναπτυξιακή δυναμική και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες σε επίπεδο περιφέρειας, σε επίπεδο δήμων, αφενός να αντιμετωπίσουν εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, αφετέρου να προδιαγράψουν και ένα πλαίσιο παρεμβάσεων που θα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Μιλήσαμε για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, για την προστασία των δασών μας, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Θεσσαλία, συνολικά, επλήγη δυσανάλογα από φυσικές καταστροφές. Πιστεύω ότι η αντιμετώπιση του «Ιανού» ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτείας και μας επέτρεψε και μέσα από τη δημιουργία μιας ειδικής θέσης Υφυπουργού, να μπορέσουμε πια να τυποποιήσουμε ζητήματα που αφορούν την κρατική αρωγή και τη γρήγορη παρέμβαση ύστερα από φυσικές καταστροφές. Και νομίζω αυτό είναι κάτι, το οποίο ειδικά εδώ στη Θεσσαλία, αναγνωρίζεται από τους πολίτες.
Τρεις ενότητες ζητημάτων: Τα μεγάλα ζητήματα της πόλης του Βόλου για τα οποία μίλησε ο Δήμαρχος. Κάποια από αυτά, όπως το δικαστικό μέγαρο, εκκρεμότητες δεκαετιών, βρίσκονται στη φάση της δρομολόγησης. Το νοσοκομείο του Βόλου, έχω πλήρη εικόνα για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει, έχω όμως εικόνα και για το γεγονός ότι ενισχύθηκε με προσωπικό τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Και φυσικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τρέχει από το ΑΣΕΠ ο διαγωνισμός για τις μόνιμες προσλήψεις στον τομέα της υγείας. Φιλοδοξώ να έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους, δίνοντας πάντα μια προτεραιότητα σε αυτούς οι οποίοι έδωσαν τη μάχη τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.
Από εκεί και πέρα, έχω συγκρατήσει δήμαρχε δύο ζητήματα τα οποία νομίζω ότι είναι στο επίπεδο του πρωθυπουργικού γραφείου: η ανάπτυξη του λιμανιού, απολύτως κρίσιμο ζήτημα αλλά θα πρέπει να λύσουμε τα ζητήματα που αφορούν τη χερσαία ζώνη. Θα μιλήσω με του συναρμόδιους υπουργούς. Και το ζήτημα της παράκαμψης του περιφερειακού δρόμου. Θα έχω άμεσα μια επικοινωνία. Η Περιφέρεια έχει ήδη τρέξει μελέτες, θα μιλήσω με το Υπουργείο Υποδομών για να μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτού του σημαντικού έργου. Είναι και αυτή μια εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν.
Ως προς τους δήμους, οι οποίοι στηρίζονται κυρίως στον πρωτογενή τομέα, νομίζω ότι είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ γόνιμης περιοδείας την οποία έκανα στους δύο δήμους σας.
Τονίζω και πάλι τη σημασία που αποδίδω στην ανταγωνιστικότητα, στην καινοτομία, στην προστασία του περιβάλλοντος και νομίζω ότι πολλές επιχειρήσεις αλλά και πολλοί αγρότες, κτηνοτρόφοι εδώ στην περιοχή σας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον του πρωτογενούς μας τομέα πρέπει να είναι συνυφασμένο με την ποιότητα και την εξωστρέφεια.
Και πραγματικά φεύγω πολύ πιο αισιόδοξος για αυτά τα οποία είδα. Και με την κατάλληλη υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, νομίζω ότι υπάρχουν και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που μπορούν να συνδράμουν με τεχνογνωσία για να κάνουμε αυτό το άλμα παραγωγικότητας που τόσο χρειάζεται ο πρωτογενής τομέας.
Τα νησιά μας είναι μία ειδική κατηγορία. Θα έχουμε την ευκαιρία, αγαπητέ Δήμαρχε, αυτό αφορά τουλάχιστον δύο από τους Δήμους εδώ, να κάνουμε μία σύσκεψη με τους μικρούς νησιωτικούς δήμους τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αντίστοιχη αυτής που κάναμε με τους ορεινούς δήμους, γιατί και τα μικρά μας νησιά θα πρέπει να τα δούμε οριζόντια. Έχουν ιδιαιτερότητες οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Κράτησα το ζήτημα της επικοινωνίας της Αλοννήσου και της Σκοπέλου έτσι ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να φτάνουν χωρίς να χρειάζεται να έχουν μία πρόσθετη διανυκτέρευση.
Και βέβαια, αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, το είπαμε πριν, στην ολοκλήρωση αρδευτικών και υδρευτικών έργων τα οποία έγιναν στο παρελθόν και τα οποία δεν λειτουργούν. Είναι ένα έγκλημα αυτό το οποίο συνέβαινε συνολικά στη χώρα μας. Δημοπρατούσαμε έργα χωρίς να έχουμε προβλέψεις για δίκτυα. Έχουμε επενδύσεις στη χώρα -συνολικά μπορεί και δισεκατομμύρια αν τις αθροίσουμε- σε έργα τα οποία δεν λειτουργούν.
Είναι, λοιπόν, υποχρέωσή μας να αναζητήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία -μιλάμε για μικρά ποσά- έτσι ώστε τα έργα αυτά να καταστούν λειτουργικά και να πιάσουν τόπο τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων διότι είναι σημαντικές επενδύσεις αυτές οι οποίες έγιναν στο παρελθόν και πρέπει να πιάσουν τόπο.
Μία ειδική μνεία για το Πήλιο, το οποίο αγαπώ τόσο και το οποίο έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Συγκράτησα αυτό το οποίο είπες, δήμαρχε, την προστασία από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Αλλά είναι ένα πολύ ζωντανό βουνό με παραγωγική ζωή αλλά και με τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, το οποίο έχει ατελείωτες προοπτικές, πάντα με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αειφόρο ανάπτυξη.
Έχουμε συζητήσει και το ζήτημα του χιονοδρομικού, το οποίο είναι ένα μοναδικό στολίδι που προσφέρει εμπειρίες πολύ ασυνήθιστες για τους χιονοδρόμους λόγω της θέσης του και λόγω του γεγονότος ότι παρότι είναι σχετικά χαμηλό βουνό, είναι προικισμένο με πολύ χιόνι.
Στον τομέα του τουρισμού, μιλήσαμε για τη Σκιάθο που για πρώτη φορά έχουμε αεροπορική σύνδεση από το Παρίσι, έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και προσδοκούμε σε μια πολύ καλή τουριστική περίοδο και φέτος.
Και, βέβαια, συζητήσαμε και τα θέματα της πολιτικής προστασίας και θέλω ακόμα μια φορά να επισημάνω την ανάγκη να είμαστε όλοι σε απόλυτη εγρήγορση. Έχει γίνει μια πολύ πιο συστηματική προετοιμασία φέτος σε σχέση με αυτά τα οποία συνέβησαν πέρυσι. Πήραμε κι εμείς τα μαθήματά μας, είδαμε τι πρέπει να διορθώσουμε, αλλά χρειάζεται προφανώς και η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, των εθελοντικών μας οργανώσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς να ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία συνέβησαν πέρυσι.
Κλείνοντας, θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω γι' αυτή την πολύ γόνιμη σύσκεψη την οποία είχαμε.
Μου είπε ένας φαρμακοποιός στα Κανάλια, όταν βρεθήκαμε, «πώς αισθάνεσαι που μετά την Ουάσιγκτον βρίσκεσαι στα Κανάλια» και του είπα πάρα πολύ ωραία, γιατί αυτή είναι η δουλειά μου, να γυρίζω την Ελλάδα, να εντοπίζω προβλήματα και να δρομολογούμε λύσεις.
Όπως έχω πει πολλές φορές η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού της έργου. Ξέρουμε ότι μας έπεσαν πάρα πολλά και αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά πιστεύω με πείσμα και μεθοδικότητα τις ξεπερνάμε, θα ξεπεράσουμε και τις τωρινές δυσκολίες της ενεργειακής κρίσης.
Γνωρίζετε ότι έχουμε δρομολογήσει ένα πολύ ευρύ πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και πολύ σύντομα και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να βλέπουν τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Θα ξεπεράσουμε και αυτήν την δυσκολία και θα κριθούμε συνολικά για το έργο μας, ένα έργο το οποίο έχει εθνικά χαρακτηριστικά, περιφερειακά χαρακτηριστικά και τοπικά χαρακτηριστικά.
Θέλω όλοι οι πολίτες σε όλη τη χώρα να γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε μόνο με τα μεγάλα, με τις εθνικές πολιτικές, τη μείωση των φόρων, τη μείωση των εισφορών, την αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι πράγματα τα οποία είναι λίγο-πολύ γνωστά, αλλά θέλω σε κάθε πόλη, σε κάθε Δήμο, σε κάθε χωριό να γνωρίζουν ότι ασχοληθήκαμε και με τα μικρά προβλήματα.
Αυτός είναι ο δικός σας ρόλος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και χαίρομαι που αναγνωρίζετε και εσείς ότι το επίπεδο της θεσμικής μας συνεργασίας είναι καλύτερο από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Βοηθήσαμε κι εμείς μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις να λύσουμε εκκρεμότητες που είχαν να κάνουν με την κυβερνησιμότητα των Δήμων. Για τον βραχνά της απλής αναλογικής εσείς, τουλάχιστον κάποιοι από εσάς -κάποιοι όχι, που εκλέχθηκαν με μεγαλύτερη δυναμική- αλλά κάποιοι άλλοι γνωρίζετε πόσο περίπλοκα είναι τα πράγματα.
Πιστεύουμε ότι σε κάθε επίπεδο, είτε αυτό είναι ο Δήμος, είτε αυτό είναι η Περιφέρεια, είτε αυτό είναι η κεντρική κυβέρνηση, εάν υπάρχει λαϊκή εντολή κυβέρνησης θα πρέπει να μπορεί να προάγεται η κυβερνησιμότητα, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση η αναλογικότητα και το εύρος της πολιτικής εκπροσώπησης.
Οπότε, δήμαρχε σε ευχαριστώ πάρα που μας φιλοξένησες σήμερα στο Δημαρχείο και θα πω στο επανιδείν. Αφορμές ψάχνουμε πάντα για να γυρίσουμε. Πάντως καλή δύναμη και καλή συνέχεια. Θα μας ξαναδείτε σύντομα. Ευχαριστούμε πολύ