«Οι προσδοκίες έχουν απολύτως καλυφθεί και προσβλέπουμε όλοι στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο»
Απόλυτη σύμπλευση απόψεων στην ανάγκη να αποτραπούν οι επιθετικές ενέργειες εκ μέρους της 'Αγκυρας, ήταν η πρώτη διαπίστωση από τη συνάντηση Μπάιντεν - Μητσοτάκη, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό "Open" για όσα διημείφθησαν στη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, τη σημερινή ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον του Κογκρέσου, αλλά και πώς διαμορφώνονται στο εξής οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις.
Αναλυτικά, «η επίσκεψη του πρωθυπουργού από μόνη της σηματοδοτεί μία σημαντική στιγμή για την ελληνική διπλωματία, είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στη συνεδρίαση του Κογκρέσου, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας και αναδεικνύει τον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει να επιτελέσει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη. Κυρίως είναι ψήφος εμπιστοσύνης της αμερικανικής διπλωματίας στο υψηλότατο επίπεδο προς την Ελλάδα, όχι απλά ως συνομιλητή αλλά ως εταίρου και σύμμαχου», ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του υπουργού Επικρατείας, που πρόσθεσε:
«Οι προσδοκίες έχουν απολύτως καλυφθεί και προσβλέπουμε όλοι στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Η ομιλία αυτή θα αναδεικνύει την μεγάλη, αυτοδύναμη Ελλάδα, μια Ελλάδα που δεν ετεροκαθορίζεται, αποτελεί έναn γεωπολιτικό πυλώνα στην Ευρώπη. Την επαύριο της επίσκεψης αυτής η Ελλάδα θα βγει πολύ αναβαθμισμένη», εκτίμησε εξάλλου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η Ελλάδα θωρακίζεται με την πολυμερή διπλωματία της, με τη διεύρυνση των χωρικών της υδάτων, με την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων και των γεωστρατηγικών συμμαχιών με την Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και σήμερα με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35», τα οποία είναι ένα όπλο της επόμενης γενεάς, δημιουργεί μεγάλη αποτρεπτικότητα, συμπλήρωσε.
Για το θέμα αυτό ειδικότερα, παρατήρησε πως απομένει να καθοριστούν λεπτομέρειες, με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι «όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση της δημοσιονομικής μας σταθερότητας, την οποία πάντοτε εμείς θέτουμε πολύ υψηλά. Είναι ένα πρόγραμμα όχι αυριανό αλλά των επόμενων ετών, και υπάρχει θετική προδιάθεση εκ μέρους και των δύο πλευρών, απομένει να καθοριστούν και οι τεχνικές λεπτομέρειες για το χρόνο παράδοσης».
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «και μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να συζητά την ένταξή της σε ένα τέτοιο πρόγραμμα από μόνο του συνιστά μια θωράκιση της χώρας τόσο από πλευράς ουσίας όσο και συμβολισμού, αναδεικνύει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ισχύος στην περιοχή μας». Και ναι μεν «οι συμφωνίες που η χώρα μας έχει υπογράψει με την Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες εμπεριέχουν τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής», από την άλλη όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει πάντοτε να φροντίζει, με δικές της δυνάμεις, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να σταθεί στα πόδια της και μόνη της. Οι συμφωνίες είναι εντελώς κλειδωμένες όσον αφορά την αμοιβαία συνδρομή, ιστορικά όμως έχει αποδειχθεί ότι πάντοτε η Ελλάδα οφείλει να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις -κι αυτό θα πράξουμε».