«Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, έχουμε αισθητά μειωμένα κρούσματα και μπορούμε να χαλαρώσουμε λίγο, πάντα με προσοχή»
«Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, έχουμε αισθητά μειωμένα κρούσματα και μπορούμε να χαλαρώσουμε λίγο, πάντα με προσοχή» ανέφερε σχετικά με την περίοδο του Πάσχα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Η προσοχή συνίσταται στο ότι υπάρχει ακόμη διαμόλυνση, υπάρχει ο ιός στην κοινότητα, άρα, προσέθεσε η κ. Γκάγκα, οι πιο ευάλωτοι πρέπει να προσέχουν και να φοράνε μάσκες.
«Το Πάσχα θα είναι ελεύθερο, θα δούμε τους φίλους μας, τις οικογένειές μας, θα πάμε εκκλησία. Αν είμαστε με πολύ κόσμο και υπάρχουν χρόνια προβλήματα ή μεγαλύτερη ηλικία πρέπει να προσέχουμε» επεσήμανε η κ. Γκάγκα.
Σε σχέση με την επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές του Πάσχα και την έντονη κοινωνική δραστηριότητα που θα έχει προηγηθεί, η κ. Γκάγκα παραδέχθηκε πως πράγματι μετά τις γιορτές ακολουθεί μια έξαρση κρουσμάτων, με την διαφορά ότι τώρα πια έχουμε εμβολιαστεί σε μεγάλο ποσοστό και έχουμε και περίπου 3 εκατομμύρια κρούσματα, που σημαίνει ότι ο περισσότερος κόσμος έχει ήδη ανοσοποιηθεί,. «Άρα πιθανότατα να δούμε μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων μετά το Πάσχα, αλλά δεν έχει αυτό καμία σχέση με τον πρώτο καιρό που δεν είχε έρθει κανείς μας σε επαφή με τον ιό και υπήρχε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα» συμπλήρωσε.
Όσο αφορά στην τέταρτη δόση και κατά πόσο είναι αναγκαία στον γενικό πληθυσμό, η κ. Γκάγκα είπε «βλέποντας την επιδημιολογική επιτήρηση και το ποιοι μπαίνουν στα νοσοκομεία κάθε μέρα, οι νέοι άνθρωποι που μπαίνουν, κάτω από 60 ετών είναι γενικώς ανεμβολίαστοι ή άνθρωποι με πάρα πολλά προβλήματα. Δεν έχουμε εμβολιασμένους, διπλά ή τριπλά, που κάνουν εισαγωγή χωρίς να έχουν προβλήματα υγείας. Άρα εξακολουθούμε να βλέπουμε τα πολλά κρούσματα και την επικινδυνότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες κυρίως και στους ανθρώπους που έχουν προβλήματα. Δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να υπάρχει ανάγκη για 2η αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό».
Ερωτηθείσα αν είμαστε κοντά στο εμβόλιο που θα εμπεριέχει όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και θα είναι ετήσιο, η κ. Γκάγκα απάντησε πως «πιθανότατα θα πάμε εκεί, η συζήτηση που έχει γίνει με την ΕΕ είναι για το 2022 και το 2023. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε».