«Ο αναθεωρητισμός του Πούτιν είναι τάλε κουάλε με αυτόν του Ερντογάν» τονίζει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη αναφορικά με την επίτευξη λύσης στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που διεξάγονται στο τουρκικό έδαφος.
«Τα αποτελέσματα του πολέμου για τη Ρωσία δεν είναι τέτοια που να επιτρέπουν στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να πει στο λαό του ότι κέρδισε κάτι σημαντικό» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Σκάι, εξηγώντας ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων δεν εξαρτάται από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν υπάρχει πρόεδρος ή πρωθυπουργός οποιασδήποτε χώρας που θα συμφωνούσε να «κόψει» κομμάτια από τη χώρα του και να τα δώσει σε άλλη χώρα.
«Φανταστείτε να μπαίνει κάποιος αύριο το πρωί στη Θράκη και διά της βίας να θέλει να πάρει τη Θράκη. Θα υπάρξει ποτέ Έλληνας που θα του πει «παρ’ την»; Δεν υπάρχει περίπτωση», είπε η κ. Μπακογιάννη.
Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βραχυπρόθεσμα αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας, γιατί όλοι βολεύονται να υπάρχει ένας ενδιάμεσος που να μιλά και με τους δύο, ωστόσο δεν θα ισχύει το ίδιο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η Δύση σε αυτή τη φάση κάνει τα στραβά μάτια «μήπως και έχει η Τουρκία κάποιο αποτέλεσμα στην προσπάθειά της, αλλά μόλις τελειώσει ο πόλεμος, θα ξαναμπούνε τα χαρτιά στο τραπέζι και για την Άγκυρα τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά σκληρά, ιδιαίτερα από την αμερικανική Γερουσία και Κογκρέσο.
Η βουλευτής επεσήμανε επίσης την τεράστια εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία στα πυρηνικά, τα σιτηρά, το φυσικό αέριο, ενώ στην οικονομία το τελευταίο που αντέχει η Άγκυρα είναι να εφαρμόσει τις οποιεσδήποτε κυρώσεις κατά της Μόσχας.
«Το ΝΑΤΟ στήριζε παραδοσιακά πάρα πολύ την Τουρκία γιατί έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς, βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία, οπότε θεωρείται ένα πρώτο ανάχωμα και γι’ αυτό υπάρχουν και πυρηνικά στις βάσεις του Ιντσιρλίκ. Γι’ αυτό δεν σας έχω πει ποτέ ότι είναι τελειωμένη υπόθεση η Τουρκία, ότι είναι στα αζήτητα. Τέτοιες ψευδαισθήσεις δεν είχα ποτέ. Είναι μια δύναμη η Τουρκία για το ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα έχει αποφασίσει να παίξει ένα διπλό παιχνίδι, ίσων αποστάσεων, με τάσεις και εξαρτήσεις φιλορωσικές» ήταν τα λόγια της, αναφέροντας ενδεικτικά το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας που δεν μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς την Ρωσία, ενώ χαρακτήρισε ως «εντελώς εξωφρενικά» τα περί χορήγησης των τουρκικών πυραύλων S-400 στην Ουκρανία, καθώς «το τελευταίο κουμπί του λογισμικού το έχουν οι Ρώσοι».
Επίσης, εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του ΚΚΕ να μην βρίσκεται στη Βουλή κατά την ομιλία του προέδρου Ζελένσκι λέγοντας ότι είναι κόντρα σε όλες τις αξίες μας να μην ακούσεις έναν άνθρωπο που είναι θύμα μιας βίαιης εισβολής και ενός πολέμου. «Η υπόθεση της Ουκρανίας μας αφορά ως Έλληνες, καθώς ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση συνθηκών από τον Πούτιν είναι τάλε κουάλε με όσα έχει πει ο δικός μας γείτονας Ταγίπ Ερντογάν. «Μας αφορά, πώς να το πω πιο δυνατά...» τόνισε χαρακτηριστικά
Κατά την ίδια, υπάρχει ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας που είναι παραδοσιακά ρωσόφιλο και τώρα προσπαθεί να βρει δικαιολογίες. Εκτίμησε ότι δεν έχει κομματικό χρώμα, ωστόσο επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να αλιεύσει σε θολά νερά, ενώ επισήμως καταδικάζει τη ρωσική εισβολή.
Και κατέληξε: «Ο ρωσικός λαός ξέρει τι γίνεται. Μαίνονται ταυτόχρονα τρεις διαφορετικοί πόλεμοι: ο πόλεμος επικοινωνίας στον οποίο έχει κερδίσει στην Ουκρανία, ο πόλεμος του Διαδικτύου γιατί πρώτη φορά βλέπουμε πόλεμο σε live μετάδοση καθώς έχει γίνει ανταποκριτής ο κάθε Ουκρανός ή Ρώσος με ένα κινητό και ο γνωστός πόλεμος που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας» και ο κανονικός πόλεμος με μάχες σώμα με σώμα.