Γεωργιάδης: Μελετάμε νέα επιδότηση στο ρεύμα – Δε θα πούμε ψέματα, η ακρίβεια θα συνεχιστεί

Γεωργιάδης: Μελετάμε νέα επιδότηση στο ρεύμα – Δε θα πούμε ψέματα, η ακρίβεια θα συνεχιστεί

«Δε θα είναι εύκολες οι μέρες που έρχονται. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις»

«Η επιδότηση στο ρεύμα είναι αναλογικά η υψηλότερη στην Ευρώπη. Ο πόλεμος δημιουργεί την ανάγκη να βάλουμε περισσότερα λεφτά εκεί. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτή την άσκηση, γιατί πράγματι η άσκηση που είχαμε κάνει ήταν με την προηγούμενη τιμή του ρεύματος, τώρα έχουμε μια νέα αύξηση που αντιλαμβανόμαστε όλοι τι δημιουργεί. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να βρεθεί μια λύση εκεί, για το ρεύμα ειδικά σίγουρα. Όσο αφορά τους αδύναμους συμπολίτες μας ο πρωθυπουργός είπε εχθές τι πρόκειται να γίνει» επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Σχετικά με την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι είναι αδύνατον να μην υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές, όταν τα διάφορα αγαθά στις διεθνείς αγορές ακολουθούν μια ξέφρενη πορεία λόγω του πολέμου. Εξηγώντας πώς έχει διαμορφωθεί το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το υπουργείο «έχει βάλει ένα σταθερό σημείο πριν την κρίση, τον Σεπτέμβριο του 2021 και λέμε ότι για όλα τα κρίσιμα αγαθά, την μετακίνηση, την θέρμανση, τα καύσιμα δηλαδή, για την διατροφή τα άλευρα, που σχετίζονται με τον πόλεμο και έχουν εκρηκτική άνοδο, σε αυτά τα αγαθά λοιπόν δεν μπορεί ο έμπορος, είτε είναι στην λιανική είτε στην χονδρική, είτε ο ενδιάμεσος, ή ο παραγωγός, να πουλάει σήμερα με μεγαλύτερο κέρδος από ό,τι πούλαγε πριν τον πόλεμο.

Άρα μπαίνει ο ελεγκτικός μηχανισμός σε μια επιχείρηση και ζητάει τιμολόγια αγοράς και πώλησης, συγκρίνει την διαφορά και κάνει την ίδια σύγκριση με τιμολόγια αγοράς και πώλησης του Σεπτεμβρίου του 2021 και αν το κέρδος είναι μεγαλύτερο τώρα μπορεί να επιβάλει πρόστιμο».

Στόχος είναι να μην αλλάξουν οι σχέσεις στην αγορά λόγω του πολέμου, ανέφερε ο υπουργός. Άλλωστε λόγω και της πανδημίας, συστάθηκε ένας πολύ ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός στο Υπ. Ανάπτυξης τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, που δεν υπήρχε πριν. «Η ΔΙΜΕΑ η οποία κάνει ελέγχους, έχει βάλει ήδη εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα και αυτή την περίοδο ολοκληρώνουμε μια μεγάλη καταγραφή και επιβολή προστίμων σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ για διάφορα αγαθά για τα οποία είχαμε βγάλει μια παρόμοια τροπολογία λόγω της πανδημίας.

Με αυτόν τον μηχανισμό ελέγξαμε τις τιμές σε μάσκες, γάντια, σε όλα. Θυμίζω όταν έβγαλε το Υπ. Υγείας μια οδηγία να βάζουμε μάσκες αυξημένης προστασίας, μόλις παρενέβη το Υπ. Ανάπτυξης και η ΔΙΜΕΑ αυτομάτως οι τιμές επέστρεψαν εκεί που ήταν πριν και πιο κάτω. Τώρα αυτό γίνεται σε μεγαλύτερη έκταση γιατί ο πόλεμος έχει δημιουργήσει ειδικές συνθήκες» υπογράμμισε.

«Δεν θέλω να πω ψέματα στον κόσμο δεν θα είναι εύκολες οι μέρες που έρχονται από πλευράς τιμών, όταν το πετρέλαιο brent είχε τον Νοέμβριο 68 δολάρια και εχτές ήταν στα 120. Το φυσικό αέριο είχε πέρσι 25 δολάρια η θερμική μεγαβατώρα και εχθές έφτασε τα 200. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.