Παγκόσμιο πρόβλημα η ακρίβεια, είπε ο πρωθυπουργός - Θα συνεχιστεί η επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου -
«Όλοι καταλαβαίνουν, ότι μιλάμε για οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο. Παγκόσμιο πρόβλημα και η ακρίβεια, παγκόσμιο φαινόμενο. Θα υποστούμε στην Ελλάδα συνέπειες» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον Alpha για το κύμα ακρίβειας.
«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις» υποστήριξε, σημειώνοντας ότι «όταν μιλάμε για τέτοιου είδους αναταραχές, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνοι μας». Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
«Πολιτικές στήριξης διαθέσιμου εισοδήματος θα συνεχιστούν με όλους τους τρόπους. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί από τον επόμενο μήνα. Θα υπάρχει μία ακόμα σίγουρα έκτακτη στήριξη συμπολιτών μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη» συμπλήρωσε. Όσον αφορά στο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μείωση του Ειδικού Φόρου στα Καύσιμα, ο κ. Μητοοτάκης υποστήριξε, ότι θα είναι μεγάλη η δημοσιονομική επίπτωση και μικρό το όφελος στην τελική τιμή της βενζίνης. «Προτιμώ από το να έχουν όλοι μικρό όφελος, να χρησιμοποιήσω το χώρο αυτόν, για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» πρόσθεσε.
«Χρειάζεται και ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας. Δεν ξέρω τι μορφή θα πάρει. Η κρίση αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μονόδρομος. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Δίνουμε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνδέσουν φωτοβολταϊκά. Το φυσικό αέριο ήταν πάντα μεταβατικό καύσιμο. Θα χρειαστούμε φυσικό αέριο. Θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό με LNG. Αυτή είναι η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε και να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο». Αναφέρθηκε δε και στη σημερινή συζήτηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλ Σίσι, για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, ενώ συμπλήρωσε ότι «αύριο θα γίνουμε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για το υδρογόνο».
Σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα, είπε ότι «ο λιγνίτης εξακολουθεί να είναι πανάκριβος. Δεν είναι η λύση στο πρόβλημά μας. Η απολιγνιτοποίηση ήταν σε ένα βαθμό δρομολογημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν δεν είχαμε καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα χρησιμοποιούσαμε το λιγνίτη εφεδρικά. Όμως αυτή τη στιγμή ο λιγνίτης δεν είναι λύση στο πρόβλημα και πάντως δεν είναι λύση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».
Την 1η Μαΐου, ίσως και νωρίτερα, η αύξηση στον κατώτατο μισθό
Αναφερόμενος στα εισοδήματα των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι «οι μισθοί σήμερα είναι χαμηλοί και αυτό είναι το αποτέλεσμα δεκαετούς κρίσης. Η ανάπτυξη θα πρέπει να αντανακλάται και στους μισθούς. Την 1η Μαΐου θα υπάρχει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Μπορεί και νωρίτερα. είεπ και συμπλήρωσε ότι «Καταλαβαίνω το νέο άνθρωπο που ζει στο νοίκι. Ακούω γκρίνια από τους εργοδότες, ότι δεν βρίσκουν υπαλλήλους. Η απάντησή μου είναι "πληρώστε περισσότερο"».
«Αυτό που νοιάζει τον πολίτη¨, είναι τι μένει στην τσέπη του τόνισε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε ότι θα υπάρχουν εξαγγελίες εντός του Μαρτίου, που θα αφορούν τους πιο αδύναμους. «Μία έκτακτη ενίσχυση, μια επιταγή ακρίβειας, ένα έκτακτο επίδομα. είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην αύξηση των τιμών στην αγορά ακινήτων, είπε ότι «η Ελλάδα δεν είχε πρόβλημα στέγης. Αρχίζει να έχει. Η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει. Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή ο μισός μισθός να πηγαίνει στο ενοίκιο».
Ερωτηθείς σχετικά με τον τουρισμό και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι «η εκτίμησή μου για τον τουρισμό εξακολουθεί να είναι πολύ θετική. Για τη ρωσική αγορά, ναι, θα έχουμε επιπτώσεις. Μιλάμε για 500.000 επισκέπτες σε ένα σύνολο 25 εκατομμυρίων. Η εικόνα εξακολουθεί να είναι καλή. Η πανδημία τελειώνει πια. Θα αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί και στα ταξίδια».
Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξω το σκεπτικό μου για εκλογές στο τέλος της τετραετίας
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η κυβέρνηση είναι σταθερή. Απολαμβάνει ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και ευρείας αποδοχής, ασυνήθιστη για κυβέρνηση που κυβερνά 30 μήνες. Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξω το σκεπτικό μου. Το δίλημμα των εκλογών στο τέλος της τετραετίας θα είναι σταθερότητα ή περιπέτειες. Κράτησα τη φράση του κ. Τσίπρα "είμαι και με ανατολή και με δύση και με βορρά και με νότο". Αν αυτή η κρίση είχε τύχει πριν 4 χρόνια, υπουργός Άμυνας θα ήταν ο κ. Καμμένος, που κάνει like στις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας. Το ποιος θα διαχειρίζεται εθνικές υποθέσεις σε ένα κόσμο εξαιρετικά ασταθή, ναι, θα αποτελέσει και αυτό ένα ζητούμενο των εκλογών όταν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός .