Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό - Ακούστε το ντοκουμέντο
Να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα που έχει ανακύψει με το ηχητικό ντοκουμέντο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το οποίο φέρεται να προκύπτει εκβιασμός που κατήγγειλε ο Ανδρέας Βγενόπουλος από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, καλεί τον Αλέξη Τσίπρα η Νέα Δημοκρατία.
«Τα όσα συγκλονιστικά ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο που σήμερα ήλθε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ένα σκοτεινό κύκλωμα στον χώρο της Δικαιοσύνης, το οποίο λειτουργούσε σε συνέργεια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΝΔ και συνεχίζει:
Εκβιασμοί, μεσολαβήσεις, “βιβλιοθήκες”, χρηματισμοί και διώξεις ακέραιων δικαστών που δεν υπηρετούσαν τα σχέδια τους, συνθέτουν ένα θλιβερό παρασκήνιο σε υποθέσεις μείζονος οικονομικού ενδιαφέροντος που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα κι όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.
Και μάλιστα στις υποθέσεις αυτές φέρεται να εμπλέκονται ανώτατοι δικαστικοί και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Φαίνεται όμως ότι αυτή ήταν η “κανονικότητα” της εποχής ΣΥΡΙΖΑ και των παραδικαστικών κυκλωμάτων που μεγαλούργησαν με την ανοχή του κ. Τσίπρα είτε στοχοποιώντας πολιτικούς αντιπάλους είτε εκβιάζοντας επιχειρηματίες για εκκρεμείς υποθέσεις τους στη Δικαιοσύνη.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν.
Γνώριζε ο κ. Τσίπρας τα όσα αποκαλύπτονται σήμερα για τη δράση της εκλεκτής του Κας Θάνου που επί πρωθυπουργίας του έγινε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και νομική του σύμβουλος, για να την διορίσει τελικά Πρόεδρο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού;
Τον απασχόλησε ποτέ, όταν την τοποθετούσε σε υψηλές θέσεις, ότι επί της Προεδρίας της Κας Θάνου η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο επιχειρηματίας σε βάρος της για εκβίαση, αρχειοθετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν να ληφθούν καταθέσεις μαρτύρων που είχαν προταθεί;
Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις».
Ηχητικό ντοκουμέντο με συνομιλία του Ανδρέα Βγενόπουλου με γυναίκα επιχειρηματία
«Φωτιές» ανάβει στο πολιτικό σκηνικό η δημοσιοποίηση ηχητικού ντοκουμέντου στο οποίο καταγράφεται συνομιλία του Ανδρέα Βγενόπουλου με γυναίκα επιχειρηματία την οποία φέρεται να επικαλείτο όταν το 2016 κατήγγειλε για απόπειρα εκβιασμού την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.
Η συνομιλία, η οποία έρχεται στο φως από το iefimerida με καθυστέρηση επτά ετών, φέρεται να ηχογραφήθηκε στο γραφείο του επιχειρηματία κατά τη διάρκεια συνάντησης με επιχειρηματία, η οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες του Ανδρέα Βγενόπουλου, που έφυγε από τη ζωή το 2016, ήταν έμπιστη φίλη της Βασιλικής Θάνου και μετέφερε το αίτημα της για «βιβλία», δηλαδή χρήματα τα οποία θα εισέπραττε, μάλιστα, ο δικηγόρος γιος της. Ήταν η περίοδος που κρινόταν η έκδοση δύο στενών συνεργατών του, στελεχών της MIG, από την Ελλάδα στην Κύπρο.
Ο ισχυρός άνδρας της MIG ενώ βρισκόταν στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας τον Μάιο του 2016 σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε για απόπειρα εκβιασμού την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Μάλιστα, είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για σειρά σοβαρών αξιόποινων πράξεων όπως αυτές της δωροληψίας υπαλλήλου δικαστικού λειτουργού, της εμπορίας επιρροής, της απόπειρας εκβίασης και παράβασης καθήκοντος στις οποίες όπως ανέφερε «φαίνεται ότι εμπλέκονται η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου, μια επιχειρηματίας φίλη της και άλλα ενδεχομένως συγγενικά της πρόσωπα». Ο επιχειρηματίας είχε καταγγείλει ότι του ζητήθηκαν χρήματα με τη «μέθοδο του βιβλίου». «Μου ζητήθηκε μέγεθος βιβλιοθήκης, δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων». «Κάτι το οποίο δεν έπραξα» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε βάλει στο «κάδρο» και τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ενώ στην μηνυτήρια αναφορά του, η οποία τελικά αρχειοθετήθηκε, κατέγραφε σειρά γεγονότων που αφορούσαν τις δικαστικές του περιπέτειες.
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τότε απαντούσε πως δεν ασχολείται με τον Ανδρέα Βγενόπουλο ενώ η Βασιλική Θάνου σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του επιχειρηματία έκανε λόγο για «αθλιότητες», «ανακριβή», «κατασκευασμένα» και «ανυπόστατα» περιστατικά.