«Έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε δίπλα στην κοινωνία σε κάθε έκτακτη και απρόβλεπτη περίσταση» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικώ
«Υλοποιούμε μέτρα και πολιτικές, προκειμένου οι όποιες ανατιμήσεις να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Πράττουμε το βέλτιστο δυνατό», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τη Βουλή, στο πλαίσιο απάντησης σε επίκαιρη επερώτηση του ΚΙΝΑΛ, για την ακρίβεια που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, «υλοποιούμε μόνιμα μέτρα αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, τα οποία διακρίνονται σε 3 κατηγορίες. Υλοποιούμε μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως είναι η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9%. Η μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 29% στο 22%. Η μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55%, και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%».
Και συνέχισε: «Η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών - δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, για ακίνητες και κινητές αξίες, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1+3 ποσοστιαίες μονάδες. Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και το 2022. Η μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, και η κατάργησή του για νέους έως 29 ετών. Η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, έως τον Ιούνιο του 2022. Η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6%. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που ανέρχεται πλέον στο 34% σε σχέση με το 2018, υπερκαλύπτοντας την προεκλογική μας δέσμευση», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώνουν, από εφέτος, συνολικά 920 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2018».
Όσον αφορά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις αύξησης του κατώτατου μισθού, τόνισε ότι η πρώτη αύξηση κατά 2% ξεκίνησε να εφαρμόζεται, ήδη από την 1η Ιανουαρίου, και θα ακολουθήσει δεύτερη, πιο γενναία, τον Μάιο. Για τις δράσεις που επικεντρώνονται στην αύξηση της απασχόλησης, παρέθεσε τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 590 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία 86.000 νέων θέσεων εργασίας εντός του έτους, την επέκταση του προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, για άλλες 50.000 θέσεις με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και το επονομαζόμενο «πρώτο ένσημο» για την ένταξη - για πρώτη φορά - στην αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών.
Ακολούθως έκανε μνεία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, ύψους 1,35 δισ. ευρώ το τελευταίο 4μηνο του 2021, στα οποία προστέθηκαν άλλα 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, καλύπτοντας και τις επιχειρήσεις. «Λάβαμε μέτρα όπως είναι η διευρυμένη κρατική επιδότηση σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, καθώς και μέτρα που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα, με την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης, με τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο και με την έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους. Η κυβέρνηση επεκτείνει τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, και τα οποία ξεπερνούν τα 43,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022, εκ των οποίων 3,7 δισ. ευρώ το 2022, μέτρα που, αποδεδειγμένα, κράτησαν όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας, προστάτευσαν θέσεις εργασίας και εισοδήματα και που σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην αποκατάσταση των απωλειών εισοδημάτων και σχεδόν αποκατέστησε την απώλεια εισοδήματος του φτωχότερου20% της εισοδηματικής κατανομής.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε στη μετάθεση πληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής για τον Ιούνιο, στην επέκταση του προγράμματος των παγίων δαπανών στην επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και των προγραμμάτων ΓΕΦΥΡΑ για τη στήριξη δανειοληπτών. Δόθηκε εξάλλου η δυνατότητα προσωρινών αναστολών εργασίας σε πληττόμενους από την πανδημία κλάδους για τον μήνα Ιανουάριο, καταβάλλοντας αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους, διαμορφώθηκε ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων κλάδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και ανεστάλη η καταβολή δόσης ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση.»
Τέλος, αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές, για την ψηφιοποίηση του κράτους και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έχουν ήδη ενταχθεί 103 έργα, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ, η Ελλάδα έχει λάβει την υψηλότερη προχρηματοδότηση στην Ευρώπη και έχει υποβάλει το πρώτο αίτημα πληρωμής. Έχει επίσης υπογράψει επιχειρησιακές συμφωνίες με πιστωτικά ιδρύματα και διεθνείς τραπεζικούς φορείς, για την αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου» όπως είπε.