Τι συμβαίνει με τους λογαριασμούς ρεύματος
Η ενεργειακή κρίση αναγκάζει το Μέγαρο Μαξίμου να ανακοινώσει σήμερα νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί το αποτύπωμα της κρίσης αυτής τώρα έχει αρχίσει να φαίνεται στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επιδοτήσεις των τιμών ρεύματος, οι οποίες θα είναι στοχευμένες. Προτεραιότητα θα δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά και με κριτήρια την ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα την κύρια κατοικία. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι οι επιδοτήσεις αναμένεται να αναπροσαρμόζονται ανά μήνα ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών και φυσικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης.
Η κυβέρνηση προτίθεται επίσης να στηρίξει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσπαθούν να σηκώσουν και εν μέσω πανδημίας το βάρος των αυξήσεων.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέβαλε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.ειδικό μηχανισμό επιδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία ημέρα του 2021 σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «κλείδωσαν» τα πρόσθετα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο.
Πώς είναι η κατάσταση σήμερα
Τα τιμολόγια ρεύματος εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης έχουν εκτοξευθεί σε ποσοστό 350%. Πριν ξεσπάσει η κρίση, η τιμή της κιλοβατώρας σε συνδυασμό με έκπτωση 30% που δίνουν προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στα περίπου 0,077 ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου η τιμή της κιλοβατώρας έφτασε στα 0,349 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: Ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρες πλήρωνε το περασμένο καλοκαίρι 23,1 ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Τον Δεκέμβριο ο λογαριασμός αυτός, χωρίς να επιδοτηθεί από το κράτος θα φτάσει στα 104,7 ευρώ.
Με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός λίγο πριν βγει το 2021 η αυξημένη επιδότηση κάλυψε κατά το μισό αυτή την αύξηση. Και έτσι όμως, ακόμα και αν τα 104,7 ευρώ μειωθούν στο μισό και πάλι ο λογαριασμός θα είναι φουσκωμένος.
Έτσι, λοιπόν αυτό που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με τις νέες ανακοινώσεις είναι να απορροφήσει το 80% της επιβάρυνσης ώστε ένα μέσο νοικοκυριό να μην δει αυξήσεις πάνω από 15%–20%.