Καθολική αναγνώριση για την προσφορά του Κάρολου Παπούλια

Καθολική αναγνώριση για την προσφορά του Κάρολου Παπούλια

«Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και συγκίνηση»

Αναγνωρίζοντας το ήθος, την αγωνιστική του δράση, την ευρύτερη πολιτική ευγένεια καθώς και την προσφορά του στον δημόσιο βίο της χώρας, από όπου και αν την υπηρέτησε, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αποχαιρετά με συλλυπητήρια μηνύματα τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος απεβίωσε το πρωί της Κυριακής σε ηλικία 92 ετών.

Στο μήνυμά του για τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Βαθιά δημοκρατικός, άνθρωπος του μέτρου, αλλά και της πράξης, ο Κάρολος Παπούλιας αφήνει βαθύ αποτύπωμα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Η αφοσίωσή του στην πατρίδα, το λαό, την ελευθερία και τη δημοκρατία, καθορίζει τη ζωή του, από τα μαθητικά χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και τον αγώνα κατά της Χούντας, μέχρι την ανάδειξή του στο ύπατο θεσμικό αξίωμα της χώρας.

Τίμησε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ήθος, τον ανθρωπισμό, την προσήλωση στο διάλογο και τους θεσμούς, και το σεμνό ενωτικό του παράδειγμα.

Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και συγκίνηση ως τον πολιτικό και τον Πρόεδρο που ταύτισε το εθνικό με το αληθινό».

Παπανδρέου: Με τη συνολική του δράση έδωσε παράδειγμα αφοσίωσης στις αρχές του και τα ιδανικά του

«Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε ένας συνεπής δημοκράτης, με έντονη αντιδικτατορική δράση», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του για τον Κάρολο Παπούλια, τον οποίο αποκαλεί «αγωνιστή της Δημοκρατίας και στενό οικογενειακό φίλο που εντάχθηκε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του στο ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι υπηρέτησε σε πολλές δημόσιες θέσεις, με κορυφαία αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και πάντα με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλλά και με σημαντικές πρωτοβουλίες για την εμπέδωση της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ειρήνης, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επισημαίνει ακόμη τη συνεισφορά του Κάρολου Παπούλια, που ως μέλος των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου «εργάστηκε για την προώθηση της Πρωτοβουλίας των Έξι για την αποπυρηνικοποίηση, με τους Ανδρέα Παπανδρέου, Αλφονσίν, Ντε λα Μαντρίτ, Νυερέρε, Πάλμε, και Γκάντι.

Τασούλας: Η πορεία του Κ. Παπούλια προσφέρει παράδειγμα πατριωτικής προσφοράς

«Η ανασκόπηση της δημόσιας πορείας του, και ιδιαίτερα της αποκορύφωσής της στην Προεδρία της Δημοκρατίας μας προσφέρει ένα παράδειγμα πατριωτικής προσφοράς για την ενότητα και για την πρόοδο του ελληνικού λαού» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, με αφορμή τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια.

Όπως σημείωσε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο κ. Τασούλας, «ο Κάρολος Παπούλιας με τη δράση του διεκδίκησε την ελευθερία και τη δημοκρατία, για να τις υπηρετήσει εν συνεχεία πιστά, γόνιμα, και ευόρκως, μέχρι το τέλος της μεστής ημερών ζωής του. Έχοντας εκλεγεί από το λαό των Ιωαννίνων σε εννέα διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις (1977-2004) τιμήθηκε και τίμησε τα Γιάννενα, διετέλεσε επί σειράν ετών Υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, και εκλέχτηκε πανηγυρικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δύο θητείες (2005 - 2015). Προσέφερε έτσι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη χώρα, και στο Έθνος μέσα από αιρετά αξιώματα, δημοκρατικά κατακτημένα, από την απήχηση και την αποδοχή που ευρύτερα είχε κερδίσει».

Συλλυπητήριο μήνυμα του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα

«Για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με την έντιμη πολιτική του διαδρομή άφησε το ιδιαίτερο στίγμα του στην πολιτική ζωή της χώρας, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δένδιας: Υπηρέτησε με ευπρέπεια και πνεύμα ομοψυχίας τον δημόσιο βίο

«Ο Κάρολος Παπούλιας, o οποίος με τιμούσε με τη φιλία του, υπηρέτησε με ευπρέπεια και πνεύμα ομοψυχίας τον δημόσιο βίο από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και τα εθνικά συμφέροντα από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

«Θα θυμάμαι πάντα ότι όταν χρειάσθηκε, την περίοδο που διατέλεσα Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, πρόσφερε τις υπηρεσίες του με αποτελεσματικότητα και διακριτικότητα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του».