Εγκληματική η ευθύνη της κυβέρνησης όταν κόβει 820 εκ. από τον προϋπολογισμό για την υγεία, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
«Η εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης αναδεικνύεται από το γεγονός ότι, μέσα σε αυτές τις συνθήκες και με τα δεδομένα από τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα στα χέρια της, μειώνει τις δαπάνες για την υγεία κατά 820 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του '22», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στο ρ/σ Alpha 9.89.
Αναφερθείς στη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, υπογράμμισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ψέματα μέσα στη Βουλή» όταν δήλωνε πως δεν έχει ενδείξεις ότι η θνητότητα των ασθενών είναι μεγαλύτερη όταν διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. «Σε παλιότερή του συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι ενημερώνεται τρεις φορές την εβδομάδα από τον κ. Τσιόδρα», υπενθύμισε με νόημα ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Το γεγονός ότι τρεις μέρες προσπαθούν να βρουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο μέσα στην κυβέρνηση ο οποίος παρέλαβε τη μελέτη, αναδεικνύει ακριβώς το πόσο κρίσιμη είναι αυτή η μελέτη», πρόσθεσε.
Σημείωσε ωστόσο, ότι «η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα δεν αφορά μόνο το παρελθόν αλλά αφορά εξίσου το σήμερα και το αύριο, γιατί αυτό που δείχνει ξεκάθαρα είναι ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΕΣΥ». «Αποδεικνύει πρώτα απ' όλα το αυτονόητο, ότι το να είσαι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ δεν είναι το ίδιο με το να είσαι μέσα στη ΜΕΘ -και είναι αυτονόητο, διαφορετικά δεν θα υπήρχαν οι ΜΕΘ και η εντατικολογία», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της μελέτης όμως είναι ότι το 38,5% των απωλειών, την περίοδο που μελέτησαν οι ερευνητές, είναι απώλειες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν ήταν διαφορετική η κατάσταση στο ΕΣΥ», τόνισε. «Η μελέτη δείχνει επίσης ότι είχαμε 6.500 απώλειες που έγιναν είτε σε απλά κρεβάτια -χωρίς οξυγόνο, χωρίς διασωλήνωση- είτε σε σπίτια», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου.
«Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για αυτήν την κατάσταση, αναδεικνύονται ακριβώς από το γεγονός ότι -έχοντας αυτά τα στοιχεία στα χέρια της- φέρνει σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή έναν προϋπολογισμό για το '22, ο οποίος μειώνει την κρατική χρηματοδότηση στο Υπουργείο Υγείας κατά 820 εκ. ευρώ», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Όσον αφορά το κονδύλι για τις έκτακτες δαπάνες που επικαλείται η κυβέρνηση, πρόσθεσε, «ότι στον προϋπολογισμό για το ΄22 είναι 730 εκ. ενώ στον περσινό προϋπολογισμό ήταν 1,2 δισ. ευρώ -επομένως και εδώ έχουμε μεγάλη μείωση δαπανών».
«Και αυτά η κυβέρνηση τα κάνει, τη στιγμή που η Ελλάδα είναι δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους. Ταυτόχρονα, η μετάλλαξη όμικρον τα αλλάζει όλα, Γερμανία και Γαλλία ήδη προετοιμάζονται για ένα νέο σοβαρό κύμα της πανδημίας», σημείωσε. «Δεν μπορούμε να ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι νικήσαμε τον κορωνοϊό -όπως είπε ξανά την προηγούμενη εβδομάδα», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Επανέλαβε, ακόμα, ότι «αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ εργάζονται 2.500 λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι σε σχέση με το 2019». «Η κυβέρνηση δεν προχώρησε τις προσλήψεις ούτε καν στη βάση του κανόνα 1 πρόσληψη προς 1 συνταξιοδότηση», είπε. «Στο πρώτο κύμα μπορούμε να μιλάμε για αιφνιδιασμό, στο δεύτερο για έλλειψη προετοιμασίας, όταν όμως έχουμε εκατόμβες νεκρών στο τέταρτο κύμα, τότε είναι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που οδήγησαν σε αυτό», σημείωσε και ξεκαθάρισε: «για την τραγωδία που ζούμε σήμερα υπάρχει ευθύνη και η ευθύνη ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη». «Επιμένουμε να πιέζουμε για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά υπάρχει σήμερα και η μάχη της ακρίβειας», πρόσθεσε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για άλλη μια φορά φέρνει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος ουσιαστικά κρατάει "παγωμένο" τον κατώτατο μισθό -γιατί αύξηση 50 λεπτά την ημέρα δεν είναι αύξηση». «Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.