Ο γ.γ. του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπάρκειες και παλινωδίες
«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Γιατί δεν είμαστε στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ούτε φυσικά στο τέλος της. Μετράμε ήδη 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας και γύρω από αυτό το ζήτημα έχει συσσωρευτεί και επιστημονική γνώση και εμπειρία. Παρόλα αυτά βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Επισήμανε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση με τα θέματα που επιλέγουν «στήνουν έναν αποπροσανατολιστικό κι αποκρουστικό καβγά που στην καλύτερη περίπτωση προκαλεί τον λαό που δοκιμάζεται από ένα νέο κύμα πανδημίας, το οποίο φαίνεται να είναι πιο φονικό από όσο το 1ο και το 2ο μαζί». Είπε ότι η κυβέρνηση επιμένει να μιλά για «πανδημία ανεμβολίαστων», παρότι το σωστό είναι να μιλάμε για πανδημία νόσησης των ανεμβολίαστων, γιατί και οι εμβολιασμένοι μπορεί να κολλήσουν, αλλά μόνο ή κυρίως οι ανεμβολίαστοι νοσούν βαριά και κινδυνεύει η ζωή τους».
«Αλλά το λέτε έτσι, γιατί σας βολεύει να κρύβετε την ευθύνη σας για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, αφού οφείλεται και σε δικές σας ανεπάρκειες και παλινωδίες. Σας βολεύει να επικεντρώνετε μόνο σε ένα μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας, σημαντικό φυσικά, αναμφίβολα, αναμασώντας τη γνωστή καραμέλα της ατομικής ευθύνης για να μένουν στο απυρόβλητο όλες οι υπόλοιπες ευθύνες σας. Γιατί αν είχατε ακούσει το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ή έστω και αργότερα, γιατί ποτέ δεν είναι αργά, τα πράγματα θα ήταν εμφανώς καλύτερα» προσέθεσε.
Υπογράμμισε ότι αν η πανδημία «εξελίσσεται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, σε Λερναία Ύδρα», αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση «εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, που έχει "φρακάρει" ξανά, με αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού κι έκτακτη χρηματοδότηση» καθώς και γιατί «ακόμα και τώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται, αρνείται να προχωρήσει στην επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων της Υγείας, οι οποίες εξακολουθούν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες τα κενά του δημοσίου συστήματος».
«Αν η πανδημία εξελίσσεται σε Λερναία Ύδρα είναι γιατί η κυβέρνηση σας δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας και μείωσης του κινδύνου σε χώρους μεγάλης διασποράς, όπως είναι τα Μέσα Μεταφοράς, τα σχολεία και οι μεγάλοι χώροι δουλειάς» προσέθεσε. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, στα σχολεία «προχώρησε και σε συγχωνεύσεις τμημάτων, ενώ την ίδια στιγμή για μικροκομματικούς λόγους άφησε εκτός μέτρων και ουσιαστικών περιορισμών τις εκκλησίες».
Είπε ότι η κυβέρνηση δεν οργάνωσε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημερωτική εκστρατεία και όπως εξήγησε «όταν μιλάμε για σοβαρή ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό, δεν εννοούμε απλά μια διαφημιστική καμπάνια, όπως αυτή με τις λίστες Πέτσα που συζητάμε, αλλά μια ενημερωτική εκστρατεία που θα ακουμπά και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θα ακουμπά δηλαδή σε Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, Αποκεντρωμένα Ιατρεία τα οποία με σύγχρονες υποδομές και όλο το απαραίτητο προσωπικό θα διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν».
«Όλα αυτά δηλαδή που κάνει το ΚΚΕ, όχι μόνο σε φορείς, δομές, χώρους, όπου το ίδιο έχει την ευθύνη, αλλά παντού, από το πρωί μέχρι το βράδυ, με καμπάνιες ενημέρωσης, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, ακόμα και επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται στους συνανθρώπους μας. Ζητήματα βέβαια, που δεν προβάλλονται ούτε από τα ΜΜΕ» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τις προτάσεις των υγειονομικών και των συλλόγων τους καθώς:
- Δεν έχει επεξεργαστεί ένα καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.
- Με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων.
- Με δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό, εφαρμογή της φαρμακοεπαγρύπνησης.
- Με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες.
- Με επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.
- Με μια εμβολιαστική εκστρατεία με ευθύνη του κράτους, εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτήματα, με ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού.
«Πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση με τον εμβολιασμό, αν για παράδειγμα ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ως βασικό στοιχείο στη σύνθεση του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων Υγείας είχε ουσιαστικό ρόλο; Αλλά αυτά, θα μας πουν ορισμένοι, δεν γίνονται, είναι μαξιμαλιστικά. Προφανώς ό,τι αφορά τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, είναι ουτοπικό κι ανέφικτο, γιατί εφικτό για εσάς είναι μόνο ό,τι συμφέρει τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της υγείας, όπως και σε άλλους τομείς» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.