O πρώην πρωθυπουργός ευχήθηκε να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην εκδήλωση για τον ιδρυτή της ΝΔ
Στο όραμα του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας για μια Ελλάδα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και για μια Ευρώπη ενωμένη και ισχυρή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του ιδρύματος "Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής" με θέμα "Κωνσταντίνος Καραμανλής - Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη".
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, την οποία χαρακτήρισε "εθνική επιτυχία", άσκησε δριμύτατη κριτική στις ευρωπαϊκές ηγεσίες για την σημερινή κατάσταση της ΕΕ, τόνισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει εθνική απειλή από την Τουρκία, ανέδειξε τις προσπάθειες του Κωνσταντίνου Καραμανλή που στόχευαν στην εθνική ενότητα και έδωσε έμφαση στην επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή να εστιάσει σε πολιτικές κοινωνικής ευαισθησίας και δικαιοσύνης. Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του ευχόμενος ταχεία ανάρρωση στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, εκφράζοντας την ευχή να επανέλθει υγιής στον δημόσιο βίο.
Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε τον ιδρυτή της ΝΔ "εμβληματική προσωπικότητα της μεταπολεμικής περιόδου" και τόνισε ότι "η ανόρθωση της χώρας και η εργώδη ανάπτυξη μετά τους πολέμους, η αποκατάσταση της δημοκρατίας σε συνθήκες αντίξοες, και η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έχουν τύχει καθολικής αναγνώρισης εντός και εκτός Ελλάδας".
"Εθνική επιτυχία η συμφωνία με Γαλλία"
Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην Ευρώπη για "επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών".
"Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και συνιστά αναμφισβήτητη εθνική επιτυχία. Όχι μόνο για την σημασία της στην προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων, αλλά και διότι σηματοδοτεί μια συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης. Εύχομαι να είναι ένα βήμα προς την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική 'Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βήμα αναγκαίο και ήδη υπερήμερο στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον" τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.
Τόνισε ότι ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, η Τουρκία δι έργων και λόγων, απειλεί ευθέως, όχι μόνο δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ακόμα και την εδαφική ακεραιότητα χωρών - μελών της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατηγόρησε ορισμένα κράτη της ΕΕ ότι "κλείνουν το μάτι στην Τουρκία".
"Ορισμένα κράτη, μάλιστα, υιοθετώντας στάση επιτήδειου ουδέτερου, εμμέσως πλην σαφώς, δείχνουν να κλείνουν το μάτι προς την Τουρκία, δηλαδή να ενθαρρύνουν την απαράδεκτη και παραβατική συμπεριφορά της. Παρέλκει να υπογραμμισθεί ότι τα σύνορα των κρατών - μελών της Ένωσης είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα, και ότι ο σεβασμός και η πιστή τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου είναι θεμελιώδες αξίωμα που απορρέει από το σύστημα αρχών και αξιών της Ευρώπης" είπε ο κ. Καραμανλής.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να υπερασπίσει αποτελεσματικά την εδαφική της ακεραιότητα και τα δικαιώματά της, με την διπλωματική της δράση, τις συμμαχίες της, παλιές και νέες, με το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων μας δυνάμεων, αλλά υπογράμμισε ότι επιβάλλεται πάνω από όλα από τις περιστάσεις, εθνική ομοψυχία και συνεννόηση.
"Η Ευρώπη όμως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι, αλληθωρίζοντας και αποπειρώμενη να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές. Η Ευρώπη οφείλει να κάνει πράξη τις αρχές και τις αξίες της. Όχι μόνο προς όφελος των μελών της, αλλά πρωτίστως για να βρει τον εαυτό της και τον δρόμο της προς το αύριο" τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Πλαίσιο εθνικής ασφάλειας η ΕΕ
Το κυρίαρχο στοιχείο, πέρα από τα προφανή πολιτικά και οικονομικά οφέλη της ένταξης, ήταν η αναζήτηση πλαισίου εθνικής ασφάλειας, είπε ο Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στην στόχευση του ιδρυτή της ΝΔ να εντάξει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Όπως είπε ο κ.Καραμανλής, η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ήταν για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πρωτίστως η ενδεδειγμένη λύση στην παραδοσιακή αστάθεια της ευρύτερης περιοχής, τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων, στις απειλές και τους κινδύνους για το έθνος, όπως επίσης και στην ανάγκη αναζήτησης προστασίας από εκάστοτε ισχυρούς πρωταγωνιστές της διεθνούς σκηνής, που όμως εκ των πραγμάτων οδηγούσε σε σχέσεις ανισομέρειας.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως όλοι οι μεγάλοι Ευρωπαίοι οραματιστές της εποχής του, από τον De Gaulle, τον Antenauer, τον Monnet και τον de Gasperi μέχρι τον D' Estaing και τον Helmut Schmidt, πίστευε βαθιά ότι η ισχύς της Ευρώπης είναι εν τη ενώσει, στη δύναμή της να διασφαλίσει ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια στην ήπειρό μας, στην ευεργετική της επιρροή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
"Και αυτό εμφανίζεται σήμερα ακόμα πιο επίκαιρο και επείγον, μετά από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Η Ευρώπη οφείλει να αντλήσει διδάγματα από την ατυχέστατη έκβαση της εμπλοκής στη χώρα αυτή και να αναπτύξει επιτέλους μια πιο αυτόνομη φωνή στο διεθνές στερέωμα, συνοδευόμενη από αντίστοιχες δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα" είπε.
Βεβιασμένη και άκαιρη η διεύρυνση
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην σημερινή ΕΕ και άσκησε κριτική κάνοντας λόγο για ημιτελές ευρωπαϊκό οικοδόμημα που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ούτε των θεμελιωτών του ούτε των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ χαρακτήρισε "βεβιασμένη και άκαιρη" την διεύρυνση της Ένωσης, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλισθεί η εμβάθυνση των Ευρωπαϊκών θεσμών. Έκανε επίσης λόγο για την οικονομική κρίση και αβεβαιότητα, την απίσχναση του κοινωνικού κράτους, τους εντεινόμενους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, που όπως είπε έχουν παίξει το ρόλο τους στην σημερινή εικόνα στασιμότητας.
"Η Ευρώπη στις μέρες μας, παρά την ισχύ της (οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, ακόμα και στρατιωτική), αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή. Αδυνατεί να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις σε σχέση με τις συγκρούσεις, τις εντάσεις, τους ανταγωνισμούς και τις αυθαιρεσίες σε κρίσιμες περιοχές της γης, ακόμα και στην γειτονιά της" είπε ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε:
"Δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ενιαία και αποτελεσματική πολιτική στο μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει με ακόμα οξύτερο τρόπο στο μέλλον. Επέδειξε ατολμία και δυσκινησία στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και στο υγειονομικό σκέλος και στο σκέλος των μέτρων ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Σε αντίθεση με το γενναίο πακέτο που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό είναι πολύ πιο συγκρατημένο, συνοδευόμενο μάλιστα από διαρκείς προειδοποιήσεις για τον πρόσκαιρο χαρακτήρα του, μέχρι να επανακάμψουν οι δύσκαμπτοι κανόνες πειθαρχίας και λιτότητας".
Όπως είπε ακόμα και στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, "φάνηκαν χτυπητές αδυναμίες, γενικές, αλλά και ειδικότερα προς την χώρα μας. Χωρίς να παραβλέπονται και να υποτιμώνται δικές μας αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις, επεβλήθη ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό είχε χαρακτήρα τιμωρητικό. Και, όπως ομολογήθηκε κατ' επανάληψη, ελέγχεται - εκ των υστέρων βέβαια - για σοβαρά σφάλματα και στην συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα".
Ο πρώην πρωθυπουργός κατέληξε στην κριτική του στην ΕΕ λέγοντας ότι "τα μικροσυμφέροντα, οι στείροι ανταγωνισμοί και οι ξεπερασμένοι εθνικοί εγωισμοί, για τους οποίους προφητικά προειδοποιούσε ο Καραμανλής, επανεμφανίστηκαν και συχνά δίνεται η εντύπωση ότι υπερισχύουν των πραγματικών προτεραιοτήτων, αλλά και στρατηγικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Αναγκαία η Κοινωνική Δικαιοσύνη
Μιλώντας για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι σε ώρες δραματικές για τον Ελληνισμό, επέστρεψε στην πατρίδα, αναλαμβάνοντας την βαριά ευθύνη να σώσει τη χώρα από τον κίνδυνο της κατάρρευσης και της εθνικής καταστροφής.
Τον χαρακτήρισε "εμβληματική πολιτική προσωπικότητα της μεταπολεμικής περιόδου" και τόνισε ότι "τα κορυφαία επιτεύγματά του, η ανόρθωση της χώρας και η εργώδης ανάπτυξη στις δύσκολες πρώτες δεκαετίες μετά τον παγκόσμιο, αλλά και τον εμφύλιο πόλεμο, η αποκατάσταση και εδραίωση της δημοκρατίας σε συνθήκες αντίξοες και εθνικά κρίσιμες και η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, προϊόν και αυτό μακράς και επίπονης προσπάθειας, έχουν τύχει καθολικής αναγνώρισης, εντός και εκτός Ελλάδας".
Ο κ.Καραμανλής εστίασε στις βαθύτερες πολιτικές πεποιθήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και τις αρχές, αυτές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε ο πολιτικός του οραματισμός και η πολυσχιδής δράση του. Χρησιμοποιώντας τα λόγια του ιδρυτή της ΝΔ στο πρώτο συνέδριο του κόμματος το 1979 είπε: "Όταν ένας λαός δεν μπορεί να επιτύχει την κοινωνική δικαιοσύνη στα πλαίσια της Δημοκρατίας, κλονίζεται η εμπιστοσύνη του στην ιδέα της Δημοκρατίας" και πρόσθεσε ότι προϋπόθεση της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι οι πολίτες να αισθάνονται ότι η πολιτεία τούς αντιμετωπίζει με ισονομία και δικαιοσύνη.
"Όταν οι πολίτες, η μεγάλη μερίδα αυτών, αισθάνονται αδικημένοι, παραγκωνισμένοι ή περιφρονούμενοι, η δημοκρατία τραυματίζεται και, σε ακραία προέκταση, υπονομεύεται" είπε ο κ.Καραμανλής και συμπλήρωσε: "Προφανώς το αξίωμα αυτό δεν δικαιολογεί διαρκείς και εξωπραγματικές διεκδικήσεις της οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας ούτε σημαίνει ότι αναλαμβάνει η πολιτεία όλα τα βάρη και τις ευθύνες των πολιτών. Σημαίνει όμως ότι η πολιτεία έχει καθήκον να μεριμνά για την ευημερία όλων των πολιτών, πρωτίστως βέβαια εκείνων που, για διάφορους λόγους, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη".