«Εντελώς ετεροβαρής η ελληνογαλλική συμφωνία»
«Εντελώς ετεροβαρή» χαρακτήρισε την ελληνογαλλική συμφωνία ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτης ΤΖανακόπουλος, μιλώντας χθες στον ρ/σ Alpha 98,9 FM.
Είπε ότι «η κυβέρνηση επικαλούμενη τον κίνδυνο της Τουρκίας σε μελλοντική χρονική στιγμή, «αλλάζει το δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ «εδώ και χρόνια η χώρα μας στηρίζει το δόγμα της ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Πρόσθεσε ότι «με εξαιρετικά επικίνδυνους χειρισμούς, ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά ανοίγει την πόρτα για πολεμικές επιχειρήσεις στην υποσαχάρια Αφρική» και πως «πλέον εισάγει το λεγόμενο δόγμα του ‘προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης', μετατρέπει δηλαδή την Ελλάδα σε πολεμικό φυλάκιο της Δύσης». Σχολίασε ότι «αυτό επισημαίνεται από σειρά στρατηγικών αναλυτών και ανθρώπων με γνώση της εξωτερικής πολιτικής, αλλά επιβεβαιώνεται και από τα περιεχόμενα της ελληνογαλλικής συμφωνίας». Σημείωσε ότι ο δρόμος για μια ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία είχε ανοίξει το 2015-2016 όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε υπογράψει με τον Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια με τον Γάλλο πρωθυπουργό τον οδικό χάρτη για μια συνεργασία, για να τονίσει ότι όμως εκτός από τη δέσμευση για τη συνεργασία, το ζητούμενο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας. Τόνισε ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ότι «ναι, να προχωρήσουμε σε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, αλλά εδώ μιλάμε για μια απολύτως ετεροβαρή συμφωνία», καθώς «δίνει τα πάντα στη Γαλλία χωρίς προστατευτικές ρυθμίσεις για την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση παραβίασης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία, και δεν γνωρίζουμε αν οι Γάλλοι θα συνδράμουν έστω με shadowing». Σημείωσε δε ότι «η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει -αν όχι υπερβεί- τα 10 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς σε βάθος 10ετίας, επιστρέφοντας στην πολιτική που μας χρεοκόπησε».
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο γαλλικός στρατός εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην υποσαχάρια Αφρική, «αλλά η γαλλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μειώσει την παρουσία της εκεί γιατί θρηνεί δεκάδες νεκρούς τα τελευταία χρόνια, αλλά θέλει να εξακολουθήσει να αναπτύσσει επιχειρήσεις έτσι, πλέον καλύπτει τις ανάγκες της μέσω μισθοφορικών στρατών, και φυσικά θέλει να αντικαταστήσει τις δικές της δυνάμεις με πρόθυμους». Πρόσθεσε ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ελλάδα αντί για χώρα-γέφυρα Ευρώπης και μουσουλμανικών πληθυσμών, μπαίνει στο επίκεντρο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, και αυτό είναι μια επικίνδυνη πολιτική επιλογή». Ανέφερε ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης «είπε στη Βουλή ότι δεν γίνεται 'και κανόνια και στήριξη νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια' και από ό,τι φαίνεται προτιμάει τα κανόνια», ενώ «ακούσαμε και την απίστευτη δήλωση του πρωθυπουργού που έκανε λόγο για 'κανόνια ή ψωμί και η κυβέρνηση του δίνει και κανόνια και ψωμί'». «Πρόκειται για μια πατριδοκάπηλη, πολεμοκάπηλη πολιτική», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης σε σχολεία και πανεπιστήμια ανέφερε ότι «ναι πρέπει να υπάρχει, όμως η κυβέρνηση προωθεί ένα εκδικητικό μοντέλο» και σχολίασε, μεταξύ άλλων, πως οι εκπαιδευτικοί έχουν κάθε δικαίωμα να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη για τον τρόπο με τον οποίο εννοεί τη διαδικασία η κυβέρνηση». Χαρακτήρισε «πρωτοφανείς κινήσεις» τη «μετωπική σύγκρουση» της υπουργού Παιδείας με ΑΔΕΔΥ και εκπαιδευτικούς, σημειώνοντας ότι «ο δρόμος της μετωπικής σύγκρουσης και της δικαστικής αντιπαράθεσης με τους ανθρώπους που καθημερινά δίνουν μάχη να μορφώσουν τα παιδιά μας χωρίς καμία επί της ουσία κρατική στήριξη, σε συνθήκες που επιδεινώνονται μάλιστα επί πανδημικής κρίσης, είναι καταστροφική επιλογή».