«Μιλάμε για μα ισχυρή ανάκαμψη που καλύπτει τουλάχιστον τα 2/3 της απώλειας του 2020»
Τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου έθεσε ως βασική προϋπόθεση για νέες παροχές προς το σύνολο της κοινωνίας, με έμφαση τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Επισήμανε ότι ανάλογα με την εξέλιξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας, το επόμενο χρονικό διάστημα και τα επόμενα έτη, και ανάλογα με τη συζήτηση που θα ξεκινήσει στην Ευρώπη για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τους δημοσιονομικούς κανόνες, «ο όποιος δημοσιονομικός χώρος προκύπτει, θα επιστρέφει στην κοινωνία κυρίως- αλλά όχι μόνο- με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, προφανώς και με άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία τάξη και στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα».
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι οι αναφορές της κυβέρνησης για ανάπτυξη 5,9% αφορούν το σύνολο του έτους, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για ανάπτυξη 3,6%.
Τόνισε, δε, ότι οι εκτιμήσεις της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου είναι συντηρητικές, καθώς όλες οι αναλύσεις την τελευταία εβδομάδα «βλέπουν» ανάπτυξη 7% με 8%. «Μιλάμε για μα ισχυρή ανάκαμψη που καλύπτει τουλάχιστον τα 2/3 της απώλειας του 2020», τόνισε. Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αντέτεινε ότι η πορεία της οικονομίας, «η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει τις εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και επικαλέστηκε παλαιότερη ανακοίνωση της Έφης Αχτσιόγλου που έκανε λόγο για ανάπτυξη, φέτος, κοντά στο 3%. Ο ίδιος εξήγησε ότι για να υπάρχουν νέες παρεμβάσεις, «πρέπει να δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης, ποια είναι τα μόνιμα χαρακτηριστικά της, και πώς αυτή η ανάπτυξη επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά», μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Αναφορικά με το κύμα ακρίβειας σε βασικά είδη και υπηρεσίες, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το πρόβλημα υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και είναι σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό, λέγοντας πως την ίδια ώρα το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη είναι πλέον 5% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι. «Το πρόβλημα της ακρίβειας υφίσταται, ο πληθωρισμός αυξάνεται, αλλά φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε χαμηλότερο ύψος από το μέσο ευρωπαϊκό όρο», ανέφερε.