Η ομιλία του πρωθυπουργού από το Βελλίδειο
Ανάπτυξη, φοροελαφρύνσεις και ένα μεγάλο πακέτο μέτρων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στην 85η ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα υπάρξει «αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία από το 3,6% στο 5,9%» . Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα υπάρχει ανάπτυξη για όλους, «σε μια οικονομία που θα δίνει ευκαιρίες σε κάθε πολίτη». Πρόσθεσε δε ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί διεθνείς κολοσσοί και προωθούνται επενδυτικά σχέδια ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.
Επιπλέον ανέφερε ότι θα υπάρξουν μέτρα για ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και παροχή κινήτρων προς τους εργοδότες προκειμένου να τους προσλάβουν, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προϋπηρεσία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος σε αγόρια και κορίτσια που κάθονταν στις δύο πρώτες σειρές του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, «μεγαλώσατε βιώνοντας μόνο κρίσεις, κλείνοντας τους ορίζοντές σας. Δεσμεύομαι να παλέψω προκειμένου να αλλάξει αυτή η εικόνα και γι’ αυτό εισηγούμαι ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία.»
Φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Στο πλαίσιο των φοροελαφρύνσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι από 1ης Ιανουαρίου 2022 καταργείται οριστικά ο φόρος στις γονικές παροχές και στις δωρεές αξίας έως και 800.000 ευρώ.
«Υπάρχουν καλά νέα για τις επιχειρήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός πριν εξαγγείλει τη δέση ελαφρύνσεων προς αυτές από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «πρώτον, ο συντελεστής φόρου εισοδήματος πέφτει από το 24% στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Αυτό θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2021. Μειώνεται επίσης αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου, ενώ καθιερώνουμε υπερεκπτώσεις για «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις. Τρίτον, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο, στο εξής θα φορολογούνται με 30% λιγότερο φόρο εισοδήματος, δηλαδή με μόνο 15,5%
Επιπλέον ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022. «Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύει και για το 2022 για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, ενώ στο φορολογητέο εισόδημα όλων, θα υπάρχει 30% έκπτωση για ηλεκτρονικές δαπάνες από υπηρεσίες συγκεκριμένων κλάδων» είπε από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
«Θα απομειωθούν ή θα μηδενιστούν οι όποιες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος»
Μέσα στην πανδημία το εισόδημα όλων των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά 4%, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτά, πρόσθεσε, είναι τα δεδομένα που απλώνουν την πρώτη ασπίδα προστασίας στις ανατιμήσεις, ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που ελπίζω να αποδειχθεί παροδικό στις συνέπειες του. Σίγουρα δεν θα μείνουμε παρατηρητές, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας: Πρώτον, στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά και μεταφορές, δεύτερον αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας γιατί στην Ελλάδα οι τιμές εύκολα αυξάνονται και δύσκολα πολλές φορές αποκλιμακώνονται και τρίτον, η παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν ευθέως κάθε νοικοκυριό και εδώ αναφέρομαι πρώτα και πάνω απ’ όλα στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος».
Όπως είπε, «η Ελλάδα συγκροτεί αμέσως ένα ταμείο ενεργειακής μετάβασης, που θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές και όχι μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Για παράδειγμα, το μηνιαίο κόστος για κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες, όσες καταναλώνει κατά μέσο όρο ένα νοικοκυριό, δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα. Εάν δεν συνέβαινε αυτή η διπλή παρέμβαση οι καταναλωτές θα χρεώνονταν από 20 έως 44 ευρώ παραπάνω. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης». Προσέθεσε δε, πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα.