Σταύρος Μπένος: Ποιος είναι ο επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας

Σταύρος Μπένος: Ποιος είναι ο επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας

Ο Δήμαρχος που είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986 - Καθιέρωσε τα ΚΕΠ

Τη σύσταση μιας ειδικής επιτροπής για την οικονομική ανασυγκρότηση της Εύβοιας που επλήγη ανεπανόρθωτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.

«Ένας πολιτικός που ως Δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947, σπούδασε στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και είναι τοπογράφος-μηχανικός.

Υπήρξε Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας (1990-2004 ) και στην Β' Αθήνας (2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.

Έγινε γνωστός για το έργο που επιτέλεσε ως δήμαρχος της Καλαμάτας, περίοδο στην οποία κατάφερε να ανοικοδομήσει την πόλη αλλά και να αλλάξει τον χαρακτήρα της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986. Η πολύχρονη προσπάθεια πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Καλαμάτας βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (για την πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας), και από την EuropaNostra (για τη Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης).

Επίσης, η ίδρυση με δική του πρωτοβουλία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αποτέλεσαν κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας.

Σήμερα είναι πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», μιας Κίνησης Πολιτών που κύριο στόχο έχει την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων.