Έντονη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες
Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα (05/07) στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.
Στην ατζέντα της σύσκεψης κεντρική θέση έχουν η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, αλλά και η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους ειδικούς, με αρκετούς από αυτούς να αναφέρουν ότι βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του τέταρτου κύματος της πανδημίας.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον καθηγητή Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας Γκίκα Μαγιορκίνη, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας»:
- Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα
- Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα
- Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξησ, 195% περισσότερα
- Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα
Tσακρής: Είμαστε σε τροχιά τέταρτου κύματος κορονοϊού
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για το τέταρτο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα σε τροχιά ενός τέταρτου και ισχυρότερου κύματος κορονοϊού ακόμη και εντός Αυγούστου, επιβεβαιώσε πως είμαστε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αντιπρύτανης του Ε.Κ.Π.Α και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου υγείας, κληθείς να σχολιάσει την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα.
Όπως εξήγησε, το πρόβλημα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και την χαλάρωση των μέτρων πανευρωπαικά, όσο και με το γεγονός πως το ιικό φορτίο είναι ήδη πιο υψηλό σε σχέση με πέρσι.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι πιθανό ακόμη και εντός του καλοκαιριού να δούμε τοπικές εστίες υπερμετάδοσης και εκεί θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής συμπληρωματικών μέτρων.
Μαγιορκίνης: Τα 4 μέτρα «ανάχωμα» στο 4ο κύμα
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας Γκίκας Μαγιορκίνης προτείνει 4 μέτρα για την επιβράδυνση του τέταρτου κύματος, το οποίο βρίσκεται «προ των πυλών», όπως αναφέρει:
- Κάνουμε συχνά προληπτικά self-test τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
- Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπου ενώ υπάρχει συγχρωτισμός δεν μπορούμε να φοράμε την μάσκα μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
- Κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο - ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα
- Βοηθάμε και διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν
Παγώνη: Λάθος η απόφαση για σταματήσει η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
Το σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Όπως είπε στις ΜΕΘ των νοσοκομείων το 99,2 νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι.
Η κ. Παγώνη προειδοποίησε ότι τα πράγματα θα είναι τόσο δύσκολα που κανένας δεν θα θέλει να τα σκεφτεί εάν έως το τέλος Αυγούστου, το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου δεν έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού και όχι 70% ή 75%.
Εκτίμησε ότι ήταν λάθος η απόφαση για σταματήσει η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους γιατί ήταν πρόωρη και προκάλεσε χαλαρότητα.
Βατόπουλος: Θα πρέπει να εξεταζόμαστε ακόμα κι αν έχουμε ένα απλό συνάχι
Τον κώδωνα του κινδύνου για την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού έκρουσε το πρωί της Δευτέρας (05/07) ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και έχουμε ένα εργαλείο το οποίο είναι ο εμβολιασμός και δεν το χρησιμοποιούμε όσο θα έπρεπε.
Ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη Δέλτα, λέγοντας πως όντως φαίνεται να υπάρχει μια διαφοροποίηση στα συμπτώματα, καθώς μοιάζουν περισσότερο με αυτά του κρυολογήματος. Υπάρχει συνάχι και λιγότερο ξηρός βήχας ή ανοσμία, όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Γι’ αυτό, είπε ο κ. Βατόπουλος θα πρέπει να εξεταζόμαστε ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε ένα απλό συνάχι.