«Αδιόρθωτος ο πρωθυπουργός, επιμένει στην παράδοση της στους ιδιώτες»
Επίθεση για την διαχείριση στον τομέα της Υγείας εξαπέλυσε ο Πάνος Σκουρλέτης προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός μετά από αυτή την παγκόσμια τραγωδία της πανδημίας, να λέει ότι δεν είναι προτεραιότητά μας να φτιάξουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας και να ανακαλύπτει ξανά την “γοητεία” των ΣΔΙΤ, δηλαδή της σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Να μιλάει για κλείσιμο υγειονομικών δομών», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα.
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
Μεγάλα λάθη και παραλείψεις στη διαχείριση της πανδημίας
· «Αν εξαιρέσει κανείς την πρώτη περίοδο της πανδημίας, από εκεί και πέρα, εκ μέρους της κυβέρνησης είχαμε μια διαχείριση με μεγάλα λάθη και παραλείψεις. Θα έλεγα ότι το πιο προβληματικό απ’ όλα είναι ότι, όπως φαίνεται, αν βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα πανδημίας θα είμαστε μάλλον απροετοίμαστοι».
«Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σε πρόσφατο φόρουμ που έγινε για την υγεία. Εκεί κανείς διαπιστώνει ότι είναι πραγματικά αδιόρθωτος. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός μετά από αυτή την παγκόσμια τραγωδία της πανδημίας, να λέει ότι δεν είναι προτεραιότητά μας να φτιάξουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας και να ανακαλύπτει ξανά την “γοητεία” των ΣΔΙΤ, δηλαδή της σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Να μιλάει για κλείσιμο υγειονομικών δομών. Αυτό μας ξεπερνάει όλους και δείχνει, τελικά, πως είναι ιδεοληπτικός, εμμονικός και δεν είναι προτεραιότητα, δυστυχώς, το δημόσιο σύστημα υγείας».
· «Φαίνεται ότι για τη ΝΔ η υγεία δεν είναι ένα δημόσιο αγαθό, αλλά ένα εμπόρευμα όπως όλα τα άλλα. Αυτό ας το κρίνει ο κόσμος».
· «Βλέπουμε ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν κατά της άρσης της πατέντας των εμβολίων, στο ευρωκοινοβούλιο, δείχνοντας αυτό ακριβώς που σας έλεγα πριν. Ότι είναι άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα κέρδη και για τη λογική της αγοράς και όχι για την προστασία της ανθρώπινης ζωής».
Αντεργατικό και αντιαναπτυξιακό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά
· «Όσο αποσαφηνίζεται, τόσο γίνεται κατανοητός ο αντικοινωνικός χαρακτήρας του. […] Είναι ένα νομοσχέδιο αντεργατικό, αντιαναπτυξιακό, που μας γυρνάει πίσω».
· «Πέρα από αυτά που ήδη διατυπώθηκαν στη συζήτησή μας, ότι έχουμε μια καταστρατήγηση του 8ωρου, ότι δημιουργείται ένας μηχανισμός απλήρωτων υπερωριών, ότι και οι υπερωρίες -πέρα από τη διευθέτηση που προβλέπει το νομοσχέδιο- αυξάνονται ως προς το όριο, άρα θα αμείβονται λιγότερο οι εργαζόμενοι σε σχέση με το ισχύον καθεστώς, όλα δηλαδή κατατείνουν στο να μειώσουν τις αμοιβές των εργαζομένων, έρχεται και η μεγάλη ανατροπή, που είναι η διαμόρφωση μιας νέας σχέσης ανάμεσα στον εργαζόμενο και την εργοδοσία. Η ατομική σύμβαση. Αυτό συνιστά μια επιστροφή τουλάχιστον ενάμιση αιώνα, δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη».
· «Επειδή, ορθώς, η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι θα υπάρχει αντίδραση από τους εργαζόμενους, έρχεται και παρεμβαίνει στα ζητήματα της οργάνωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και προσπαθεί να αφαιρέσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας και της διαμαρτυρίας. Έτσι, για να κάνει κάποιος απεργία θα πρέπει, τι να σας πω, να έχει “μπάρμπα στην Κορώνη”».
· «Σε μια εποχή όπου η “εισβολή” των ψηφιακών τεχνολογιών αυξάνει την παραγωγικότητα, στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, όπου θα έπρεπε να δούμε πως οι εργαζόμενοι θα βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας τους και πως θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας (…) εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο»