Διαδοχικές τηλεδιασκέψεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ με εκπροσώπους των ξενοδόχων
To «άνοιγμα» του τουρισμού και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων, απασχόλησαν διαδοχικές τηλεδιασκέψεις της Φώφης Γεννηματά με εκπροσώπους των ξενοδόχων από τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά και εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού και σωματείων των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Στις συζητήσεις ήταν παρόντες οι αρμόδιοι βουλευτές, Γιώργος Φραγγίδης και Δημήτρης Μπιάγκης και ο γραμματέας του Τομέα Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, η κ. Γεννηματά δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων ότι «το «άνοιγμα» του ελληνικού Τουρισμού γίνεται και εφέτος με μεγάλες δυσκολίες λόγω της πανδημίας, που εντείνονται όμως από τις ανεπάρκειες και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης», επισημαίνοντας τα προβλήματα που προκάλεσε η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας, να τοποθετήσει την Ελλάδα σε πορτοκαλί χώρα.
«Είναι επιβεβλημένο να παρθούν πρόσθετα μέτρα. Ώστε να εγγυηθούμε την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων, αλλά και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, η απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και πρότεινε ως αναγκαίο:
1) Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το «Πράσινο Πιστοποιητικό» με την ΕΕ και να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες συμφωνίες με τις τρίτες χώρες για την έλευση και αναχώρηση των τουριστών.
Υπογράμμισε ιδιαίτερα πως πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την επιτάχυνση διενέργειας των «τεστ αναχώρησης» (με rapid tests) που απαιτούνται από ορισμένες χώρες, χωρίς επιβάρυνση των επιχειρήσεων αλλά με σχετική επιδότηση από το κράτος.
Επίσης, να προχωρήσει άμεσα ο καθολικός εμβολιασμός των εργαζομένων στο σύνολο των Τουριστικών επιχειρήσεων, όπως ήδη έχουμε προτείνει όπου σημείωσε ότι η Κρήτη και η Ηπειρωτική Ελλάδα έχουν μείνει εκτός του σχετικού κυβερνητικού προγραμματισμού.
2) Είναι επιβεβλημένο να επιδοτηθούν τα ξενοδοχεία για τα πάγια έξοδά τους ή και με προγράμματα ανάλογα της εστίασης, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα για την διασφάλιση της επαναλειτουργίας της.
Επίσης προτείνουμε:
- Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% για 4 μήνες, με την υποχρέωση της απασχόλησης όλων των εργαζομένων τους. Ώστε να αποτραπεί ένα κύμα απολύσεων.
- Την μείωση του ΦΠΑ σε τουρισμό-εστίαση στο 6% για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους και την αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.
- Ένα γενναίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
3) Η κοινή προσπάθεια που απαιτείται για να μη χαθεί και αυτή η χρονιά, προϋποθέτει και την στήριξη των εργαζομένων σε τουρισμό και εστίαση.
Οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς ζουν για πολλούς μήνες με 534 ευρώ, μετά την απαράδεκτη επιλογή της κυβέρνησης να μη δεχθεί το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας που προτείναμε.
Σε όσες μονάδες δεν άνοιξαν ή καθυστερούν να ανοίξουν, η στήριξη των εργαζομένων πρέπει να συνεχισθεί, και για τις περιπτώσεις μονομερών αναστολών των συμβάσεων τους.
Και να διασφαλισθεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης τους, όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις του χώρου.
Το υπουργείο Εργασίας οφείλει επίσης να κατοχυρώσει τα δικαιώματα και τα ένσημα όσων τέθηκαν σε μονομερή αναστολή εργασίας, ώστε να μπορούν να λάβουν τα επιδόματά τους.