«Φωτιές» άναψε στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό η σχετική πρόταση του Αμερικανού Προέδρου
Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η χθεσινή πρόταση της Αμερικανικής κυβέρνησης για άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοΪού, προκειμένου να παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες και να εμβολιαστεί το συντομότερο περισσότερος πληθυσμός στον πλανήτη.
Στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν, ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα σε δηλώσεις που έκανε στην δημόσια ευρωπαϊκή συζήτηση από τον Απρίλιο του 2020, καθώς και ότι στις 4 Μαΐου το ίδιου έτους, όταν στη Διάσκεψη Δωρητών κατά του Κορονοϊού, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόταν, σε ό, τι αφορούσε την παραγωγή του εμβολίου για τρίτες χώρες.
Τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν, ότι τότε ο πρωθυπουργός διστύπωσε στα διεθνή φόρα το ζήτημα της συγκέντρωσης πόρων για την παραγωγή εμβολίων και την ανεύρεση φαρμάκου για τον κορονοϊό, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μια από τις κύριες προκλήσεις, που θα αντιμετωπίσουμε ως ανθρωπότητα και μάλιστα προσέθετε, ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί και το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες το μικρότερο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε προσιτή τιμή σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης με τους πιο ευάλωτους.
Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν, πως είναι διαφορετικό το θέμα που έθεσαν οι ΗΠΑ, από την παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα την οποία ήγειρε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Την πρόταση αυτή τη χαρακτήρισαν ανέφικτη και ελλιπή, σε ότι αφορά το σκέλος του τρίτου κόσμου. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πολύ αργότερα, υποστηρίζουν, για να πει ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα, τη στιγμή που η χώρα αγωνιζόταν να εξασφαλίσει εμβόλια, και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έλεγαν ότι ακόμη κι αν είχαν τις πατέντες, δεν θα μπορούσαν να τα παράξουν.
Είναι η ίδια εποχή που ο κ. Τσίπρας αμφισβητούσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα που κατήρτιζε η κυβέρνηση, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, λέγοντας στις 6 Νοεμβρίου «μας τάζουν ένα εμβόλιο το οποίο δεν υπάρχει» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στις 11 Ιανουαρίου έλεγε «ότι με το ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτευχθεί ανοσία μέσα στο 2021» και παράλληλα εξέφραζε την αντίθεσή του στην πρόταση Μητσοτάκη για «πράσινο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό». Καλό θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσουν να κάνουν αρνητική αντιπολίτευση σε οτιδήποτε και να συμβάλουν στην εμβολιαστική καμπάνια προκειμένου να πειστούν όλοι οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο.
Στην ανάγκη άρσης της παντέντας των εμβολίων αναφέρθηκαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνουν λόγο για «γελοίες διαρροές» από την κυβέρνηση μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ για άρση της πατέντας στα εμβόλια, Η αξιωματική . αντιπολίτευση καταλογίζει στον κ. Μητσοτάκη ότι στις 15 Ιανουαρίου στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, για άρση της πατέντας στα εμβόλια εκείνος μιλούσε για «εμβολιόδεντρο» αλλά και ότι ειρωνευόταν πως «πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο».
Η πρόταση τελικά, υπογραμμίζει Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υιοθετήθηκε επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Καλό θα ήταν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αντί να αυτογελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας.
Η παρέμβαση του προέδρου Μπάιντεν ανοίγει μια προοπτική να απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων. Όλοι όσοι το έχουμε πει και το πιστεύουμε έχουμε χρέος να συμβάλλουμε σε αυτό, δηλώνει η Φώφη Γεννηματά. Στη χώρα μας να συνεννοηθούμε για την κοινή δράση που απαιτείται ώστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια γιατί αυτός ο στόχος δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, τόνισε η κα Γεννηματά.