«Προβληματικό έως επικίνδυνο ότι δεν έχει βγει μία φορά ο πρωθυπουργός να πει ότι δεν πάμε καλά»
Τα πυρά του προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς της σοβαρές ευθύνες για τον σχεδιασμό και τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Αναλυτικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1, ο κ. Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δύσκολο Πάσχα και το φετινό, έχουμε όλοι ανάγκη από αισιοδοξία αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι εύκολο να δημιουργήσει κανείς τεχνητή αισιοδοξία με όλα όσα συμβαίνουν γύρω», σχολίασε και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς κάτι δεν πάει καλά».
Όπως ανέφερε, όλη αυτήν την περίοδο, όπως μπαίνουμε έτσι βγαίνουμε από το lockdown, και πως όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση «λειτούργησε χωρίς σχέδιο και στρατηγική, χωρίς σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, με τις εστίες υπερμετάδοσης ανοικτές σε όλη τη διάρκεια του lockdown».
«Η ανεμελιά ήταν βασικό χαρακτηριστικό της στάσης του κ. Μητσοτάκη από την αρχή της αντιμετώπισης της πανδημίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Μετά το πρώτο κύμα επικράτησε η αίσθηση ότι νικήσαμε τον κορονοϊό, ενώ δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης που πρόσφερε συναίνεση», προσέθεσε.
«Προβληματικό έως επικίνδυνο ότι δεν έχει βγει μία φορά ο πρωθυπουργός να πει ότι δεν πάμε καλά»
Χαρακτήρισε «προβληματικό έως επικίνδυνο ότι δεν έχει βγει μία φορά ο πρωθυπουργός να πει ότι δεν πάμε καλά» και σημείωσε πως δεν γίνεται να υπάρχει διαφορά σε ό,τι αφορά στις διαπιστώσεις, τις στατιστικές και την πραγματικότητα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το πρώτο εξάμηνο είχαμε 400 νεκρούς και το δεύτερο εξάμηνο έχουμε 10.000 νεκρούς και με το πιο μακροχρόνιο lockdown, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «μακάβριες συγκρίσεις» με άλλες χώρες, για να σχολιάσει: «Η Ελλάδα είναι από τις 15 Μαρτίου πρώτη από τις χώρες της ΕΕ σε κρούσματα και θανάτους, είναι πάνω από τις ΗΠΑ και συγκρινόμαστε με την Ινδία. Αν δεν συμφωνήσουμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά δεν μπορούμε και να αναζητήσουμε ευθύνες… Μπήκαμε με 800 κρούσματα και βγαίνουμε με 3.000, μπήκαμε με 20 νεκρούς την ημέρα και βγήκαμε με 100. Το εύκολο είναι να πάρεις την απόφαση για το lockdown, το δύσκολο είναι να κάνεις στοχευμένες παρεμβάσεις για να μην καταστρέψεις την οικονομία. Μας έχει βάλει σε μία λογική επιτήρησης και αυταρχισμού δίχως αποτέλεσμα… Την προηγούμενη εβδομάδα, μας είπε ο πρωθυπουργός, ότι πετύχαμε ενώ είχαμε τις χειρότερες επιδόσεις από την αρχή της πανδημίας. Το είπε ακόμη και Στέφανος Μάνος, δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Λέει ο πρωθυπουργός ότι θα ανοίξουμε σε 15 μέρες. Και ρωτώ «πού ξέρεις ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση σε 15 μέρες; Γιατί να την ανοίξουμε την εστίαση στις 3 Μαΐου και όχι μία εβδομάδα νωρίτερα; Θα έπρεπε να πούμε ότι πρέπει να ανοίξουμε γιατί δεν πάει άλλο, πρέπει να ανοίξουμε γιατί αποτύχαμε. Και απέτυχε όλη η Ευρώπη, το μοντέλο του ακορντεόν απέτυχε…».
«Δώσαμε συναίνεση για δύο κρίσιμα ζητήματα»
«Από την πρώτη στιγμή κάναμε προτάσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «η αντιπολίτευση στάθηκε στο ύψος των ευθυνών της» και «έδωσε συναίνεση για δύο κρίσιμα ζητήματα», στο δύσκολο -όπως είπε- ζήτημα του περιορισμού των ελευθεριών και στους εμβολιασμούς.
Θύμισε ότι επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι τον περασμένο Νοέμβριο όταν άρχισε να κορυφώνεται η κατάσταση ότι η κρίση θέλει συναινέσεις και ότι είχε προτείνει ακόμη και κοινό υπουργό Υγείας. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Η αίσθηση ότι νικήσαμε τον κορονοϊό μετά το πρώτο κύμα κυριάρχησε. Οι προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν. Δεν είναι μόνο ο εμβολιασμός. Αν εγκαίρως είχαμε επενδύσει στα μονοκλωνικά σκευάσματα θα είχαμε βοηθήσει πολλούς ασθενείς. Δεν μπορεί αυτά να τα δίνεις μόνο σε VIP ασθενείς. Βιώνουμε μία τραγωδία δίχως τέλος. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής».
«Αποφασίζει ο Τσιόδρας; Το πιστεύεστε εσείς αυτό; Διαρκώς κόντρα στις αποφάσεις είναι»
«Ποιος αμφισβητεί τους επιστήμονες;», αναρωτήθηκε. «Τους έχει αμφισβητήσει ο τρόπος με τον οποίο τους έχει εργαλειοποιήσει η κυβέρνηση», πρόσθεσε, σχολιάζοντας: «Δεν είναι υποτιμητικό για αυτούς να θεσπίζεται ακαταδίωκτο; Για ποιο λόγο; Γνωμοδοτικός είναι ο ρόλος τους. Σας έχει πει κανένας από αυτούς ότι θέλει να μη λογοδοτεί πουθενά; Κανείς. Αλλά επειδή υπάρχει ανάγκη να θεσπιστεί ακαταδίωκτο για τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις επιτροπές και ασκούν πιέσεις, να τα πούμε τα πράγματα καθαρά...». «Αποφασίζει ο Τσιόδρας; Το πιστεύεστε εσείς αυτό; Διαρκώς κόντρα στις αποφάσεις είναι. Αποφασίζει η κυβέρνηση αυτό που θέλει να αποφασίσει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca
Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια, θύμισε ότι πρώτος έκανε εμβόλιο, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλη η Μεγάλη Βρετανία έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca. Συμπλήρωσε, όμως, ότι δεν είναι εκεί το πρόβλημα και εξήγησε: «Το ποσοστό του εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό ακόμη… Δυστυχώς δεν είχαμε την επάρκεια των εμβολίων για να εμβολιαστεί ο κόσμος. Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών. Οι πιθανότητες να έχει παρενέργειες ο πολίτης από τα εμβόλια είναι μηδαμινές σε σχέση με τις πιθανότητες να κολλήσει τον κορονοϊό και να περάσει δύσκολα». Ειδική αναφορά έκανε στους νέους, λέγοντας: «Μόλις άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39, οι νέοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο άνοιγμα της πλατφόρμας. Ας σταματήσουμε να τους στοχοποιούμε για ό,τι συμβαίνει».
«Η κυβέρνηση βρήκε γεμάτα ταμεία»
Αναφερόμενος στην οικονομία, σημείωσε: «Όταν ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνά είχαμε άδεια ταμεία και είχαμε την τρόικα να μας απειλεί με το πιστόλι στον κρόταφο. Η σημερινή κυβέρνηση έχει απείρως περισσότερες δυνατότητες. Βρήκε γεμάτα ταμεία με 37 δισ., μαζί με τα χρήματα του Ταμείου Ανασυγκρότησης φθάνει στα 70 δισ., ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα φθηνού δανεισμού. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε τις δυνατότητες που έχει η σημερινή κυβέρνηση από την ένταξη στην ΟΝΕ και μετά». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να έχει η κυβέρνηση έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό για λίγες μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες αφήνοντας απ' έξω τη μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Σχετικά με τις συντάξεις, είπε ο κ. Τσίπρας: «Ο κ . Βρούτσης μας είχε αφήσει 400 χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις. Τις πήγαμε στις 100 χιλιάδες και τώρα έχουν γίνει πάλι 450 χιλιάδες συντάξεις. Η κυβέρνηση έδιωξε τους ανθρώπους που είχαμε προσλάβει μέσω ΑΣΕΠ, και το αποτέλεσμα είναι ότι θα πρέπει τώρα να πληρώνει ο συνταξιούχος για να πάρει την σύνταξή του. Πού είναι τώρα το ψηφιακό κράτος; Είναι χαρακτηριστικό της ανικανότητας του επιτελικού κράτους το πρόβλημα με τις συντάξεις». Σημείωσε δε, ότι είχε δεχθεί κριτική για την 13η σύνταξη, η οποία τώρα καταργήθηκε και κανείς δεν μιλάει.
«Να μην ισχύσει εφέτος η μείωση των εισακτέων»
Μίλησε για τις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις, λέγοντας ότι οι μαθητές θα δώσουν εξετάσεις σε ιδιαίτερες συνθήκες μετά από δύο χρόνια που είναι σε τηλεκπαίδευση. «…Ήλθε η κυβέρνηση μεσούσης της πανδημίας και άλλαξε το σύστημα των εξετάσεων και μείωσε κατά 25.000 τον αριθμό των εισακτέων. Κάνω έκκληση να μην εφαρμοστεί φέτος. Εμείς θα το αλλάξουμε συνολικά. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων ώστε να υπάρξει πελατεία για όσους ενεργοποιούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση».
Το σχόλιο για την υπόθεση Φουρθιώτη
Σχετικά με τη δολοφονία Καραϊβάζ και στην υπόθεση Φουρθιώτη είπε ότι το θέμα είναι αν η νύχτα θα επιβάλει τους κανόνες της. Για τον Μένιο Φουρθιώτη σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει γιατί του είχε προσφέρει τόσο μεγάλη φύλαξη.
«Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις Τζανακόπουλου»
Για τη δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου για τη δημόσια διοίκηση υποστήριξε ότι υπήρξε προσπάθεια διαστρέβλωσης και εξήγησε: «Ο κ . Τζανακόπουλος μίλησε για τις εστίες διαφθοράς και παραεξουσίας που υπάρχουν μέσα στη διοίκηση. Ποιος σοβαρός άνθρωπος δεν θα συμφωνούσε; Εγώ προτείνω στην κυβέρνηση να καθίσουμε και να ξηλώσουμε τις εστίες της διαφθοράς. Δεν υπάρχει παραδικαστικό κύκλωμα; Τώρα με τις αποκαλύψεις δεν υπάρχουν επίορκοι αστυνομικοί;». Επέστρεψε τα πυρά λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει κεντρικό θέμα τον αριθμό των μετακλητών. Τώρα, τους διπλασίασε, αύξησε τους μισθούς τους, έφτιαξε νόμο για να μη χρειάζονται πτυχίο. Όλα αυτά δήθεν για να ενισχύσει το επιτελικό κράτος που έγινε επιτελικό γιουρούσι. Λάθη κάναμε κι εμείς. Αλλά από εδώ και πέρα μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μερικά πράγματα…Αλλά δεν μπορείς να βάλεις στην ΕΡΤ τον άνθρωπο που ήταν διευθυντής του γραφείου Τύπου σου. Η δημόσια διοίκηση στην χώρα μας έχει μεγάλα προβλήματα, πάσχει και πρέπει να βρούμε τρόπο να την εξυγιάνουμε».
Έκλεισε με σύντομη αναφορά στο εργασιακό λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μέλλον στη χώρα αν ο κόσμος της εργασίας είναι ισοπεδωμένος και δίχως μέλλον».