Συμπληρώνονται 54 χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών
54 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η Δημοκρατία «έσβησε» στη χώρα, η οποία μπήκε σε έναν επταετή μαύρο κύκλο δεινών. Λόγω της ημέρας, ο πολιτικός κόσμος από όλες τις πτέρυγες στέλνει τα μηνύματά του για τη θλιβερή επέτειο αυτή.
Μητσοτάκης: 54 χρόνια μετά, θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε
«Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, η Δημοκρατία εδραιώνεται και διευρύνεται. Και, στον δρόμο της Ευρώπης, η Ελλάδα αλλάζει, προοδεύει, εκσυγχρονίζεται. Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά, θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε», τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter για την επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.
ΝΔ: 54 χρόνια μετά, η προστασία και η διαρκής ενδυνάμωση της Δημοκρατίας παραμένει υπόθεση όλων μας
«Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών είναι μια διαρκής υπόμνηση των δεινών που μπορεί να φέρει ο ακραίος διχασμός που θρέφεται από τον λαϊκισμό και την έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.
«Η 21η Απριλίου είναι η μαύρη επέτειος ενός καθεστώτος που προκάλεσε πληγές και τραγωδίες», επισημαίνει η ΝΔ και προσθέτει: «Η Χούντα καταπάτησε τα δημοκρατικά δικαιώματα, βασάνισε και δολοφόνησε πολίτες για τις απόψεις τους, ανέκοψε την πρόοδο της χώρας και, βέβαια, προκάλεσε τον ακρωτηριασμό της Κύπρου», επισημαίνει η ΝΔ και καταλήγει: «54 χρόνια μετά, η προστασία και η διαρκής ενδυνάμωση της Δημοκρατίας παραμένει υπόθεση όλων μας. Κάθε μέρα, οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε το "ποτέ ξανά" από σύνθημα, πραγματικότητα».
ΣΥΡΙΖΑ: Να μην ξεχνάμε ποτέ ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των εγκλημάτων, των πρωταιτίων, αλλά και των πολιτικών απογόνων τους
«Η 21η Απριλίου του 1967 υπήρξε ο πρώτος κρίκος μιας αλυσίδας δεινών που κράτησε 7 χρόνια. Η δικτατορία έπεσε αφού δεν άντεξε στο βάρος της προδοσίας της Κύπρου και των λαϊκών αντιδράσεων», αναφέρει, σε μήνυμά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Το στρατιωτικό καθεστώς άφησε πίσω του μια Ελλάδα ρημαγμένη, που έπρεπε την επόμενη ημέρα να ανασυντάξει τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, να αναζητήσει την κοινωνική ισότητα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών και να σταθεροποιήσει την οικονομία που είχε καταρρεύσει», σημειώνει και τονίζει ότι «οφείλουμε να θυμόμαστε πάντα τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν, που βασανίστηκαν στα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, που εξορίστηκαν στα ξερονήσια, που έχασαν τη ζωή τους ή υπέστησαν μόνιμες σωματικές και ψυχικές βλάβες». Να θυμόμαστε «εκείνους που αυτοεξορίστηκαν συμβάλλοντας στη διεθνή καταδίκη της χούντας, αλλά και τους δημοκρατικούς στρατιωτικούς που αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τους δικτάτορες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει, επίσης, ότι οφείλουμε «να μην ξεχνάμε ποτέ και τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των εγκλημάτων, των πρωταιτίων, αλλά και των πολιτικών απογόνων τους». Υπενθυμίζει πως πριν από λίγους μήνες «η καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή αποτέλεσε, πέρα από την απόδοση Δικαιοσύνης, και έναν φόρο τιμής της Δημοκρατίας σε όσους αγωνίστηκαν γι' αυτήν κατά τη διάρκεια της Επταετίας».
«Κάτω από διαφορετικές συνθήκες, οι αγώνες υπέρ των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων παραμένουν εδώ, δεν τελειώνουν ποτέ», υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «το πρόσφατο παρελθόν, με την κοινοβουλευτική ανάδειξη ενός ναζιστικού μορφώματος, έδειξε ότι όσο σταθερή παραμένει η Δημοκρατία στη χώρα μας από τη Μεταπολίτευση και μετά τόσο εύθραυστη μπορεί να αποδειχθεί σε δύσκολες στιγμές κρίσης».
«Γι' αυτό και στην παρούσα πρωτοφανή υγειονομική και κοινωνική κρίση δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταλήξει: «Δεν επιτρέπεται ο περιορισμός δημοκρατικών δικαιωμάτων να δικαιολογείται στο όνομα μιας στρατηγικής τύπου "νόμος και τάξη". Η συνεχής επαγρύπνηση, η ευαισθησία και η ενσυναίσθηση συνολικά του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου και της Αριστεράς αποτελεί διαχρονική θωράκιση της Δημοκρατίας στη χώρα μας».
Γεννηματά: Να μη συμβιβαστούμε ούτε λεπτό με ένα μέλλον χαμηλών προσδοκιών ή μια δημοκρατία αδύναμη που θα μας γυρίσει πίσω
«Πενήντα τέσσερα χρόνια από το ξενοκίνητο πραξικόπημα των συνταγματαρχών, τα γεγονότα παραμένουν ζωντανά στη συλλογική μνήμη. Οι βασανισμοί, οι φυλακίσεις, η λογοκρισία, η στέρηση της ελευθερίας του ελληνικού λαού, το ξεπούλημα της Κύπρου δεν είναι μόνο μνήμες του χθες. Όπως και η αντίσταση κατά της δικτατορίας, η θυσία των αγωνιστών, το Πολυτεχνείο, είναι γεγονότα που δείχνουν και σήμερα τον δρόμο», αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά προσθέτει ότι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής έστειλε ηχηρό μήνυμα σε όλον τον κόσμο για την απόφαση του ελληνικού λάου να αντισταθεί στον φασισμό και στους εκφραστές του.
Ακόμη, σημειώνει πως «η μάχη για τη Δημοκρατία είναι καθημερινή σε αυτήν την εποχή ιδιαίτερα με την υγειονομική και οικονομική κρίση που βιώνουμε. Φόβος για την ίδια τη ζωή, ανισότητες που διευρύνονται, ελευθερίες που περιορίζονται, όξυνση και πόλωση που διχάζει. Τουρκικές προκλήσεις που κλιμακώνονται σε βάρος των εθνικών μας δικαίων».
«Όπως η οδυνηρή εμπειρία της εφταετίας ένωσε τους Έλληνες και όπλισε μια ολόκληρη γενιά με θάρρος και πίστη να διεκδικήσει μια άλλη Ελλάδα συμφιλίωσης, ειρήνης και προόδου, έτσι και τώρα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να προχωρήσουμε μπροστά», τονίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και καταλήγει: «Να μη συμβιβαστούμε ούτε λεπτό με ένα μέλλον χαμηλών προσδοκιών ή μια δημοκρατία αδύναμη που θα μας γυρίσει πίσω. Αλλά να αγωνιστούμε μαζί για μια έξοδο στο φως της ελευθερίας και μια επανεκκίνηση για την Αναγέννηση της χώρας με κοινωνική δικαιοσύνη».
Βαρουφάκης: Να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για αυθεντική δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία και πραγματική ανεξαρτησία
«Σήμερα, 54 χρόνια από εκείνη την αποφράδα απριλιάτικη νύχτα που τα ξενοκίνητα τανκς μπήκαν στις πόλεις για να βάλουν τον δημοκρατικό λαό στον γύψο, θυμόμαστε εκείνες κι εκείνους που δεν σκιάχτηκαν», τονίζει στο μήνυμά του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαροουφάκης και προσθέτει:
«Θυμόμαστε ακόμα πως, στο όνομα της εθνικοφροσύνης, οι πατριδοκάπηλοι έβαλαν τα θεμέλια για την προδοσία του κυπριακού λαού και την μεγάλη ήττα του ελληνισμού. Θυμόμαστε τις ηρωίδες και τους ήρωες που άντεξαν και στα πιο φριχτά βασανιστήρια για να μπορούμε εμείς, σήμερα, να θεωρούμε δεδομένο κάτι που δεν είναι δεδομένο: ότι η Δημοκρατία τελικά πάντα νικά. Η μνήμη βέβαια δεν αρκεί. Σε μια ιστορική φάση που οι σύγχρονοι κατακτητές και οι ντόπιοι ατζέντηδές τους δεν χρειάζονται καν τανκς για να βάλουν τις δημοκρατίες στον γύψο, η μνήμη της 21ης Απριλίου ατσαλώνει την αποφασιστικότητά μας να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για αυθεντική δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία και πραγματική ανεξαρτησία».