Το κόστος για τα 24 συνολικά αεροσκάφη αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ μαζί με τον οπλισμό τους
Εκτός από τη διατήρηση των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική Τουρκία, η κυβέρνηση σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας επιλέγει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια της χώρας, αγοράζοντας επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη, απ’ αυτά που είχε προϋπολογίζει.
Έτσι, αντί για μια μοίρα 18 υπερσύγχρονων γαλλικών Rafale, μελετά πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο παραγγελίας άλλων έξι, προκειμένου ο συνολικός αριθμός να φθάσει τα 24, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες όλου του FIR Αθηνών. Θυμίζουμε, ότι η χώρα μας έχει ήδη παραγγείλει 18 Rafale, κάποια εκ των οποίων θα είναι μεταχειρισμένα και θα έρθουν γρηγορότερα στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι καινούργια.
Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα θα ξεκινήσουν να παραδίδονται αρχές του καλοκαιριού. Η επόμενη εξάδα που θα απαρτίζεται από ολοκαίνουργια μαχητικά, θα παραληφθεί περίπου τον Αύγουστο του 2022, ενώ τα άλλα έξι που θα είναι επίσης μεταχειρισμένα, θα παραληφθούν Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2023.
Θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι η πρώτη εξάδα υπολογίζεται να είναι ετοιμοπόλεμη περί τα τέλη του έτους, η δεύτερη στο τέλος του 2022 και η τρίτη το καλοκαίρι του 2023. Το συνολικό κόστος για την πατρίδα των 18 αεροπλάνων που θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία, θα αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλα 400 εκατ. ευρώ για τον οπλισμό τους. Εάν προμηθευτούμε και άλλα έξι δικινητήρια Rafale, προφανώς το κόστος θα ανέβει σημαντικά, περίπου 800 εκατ. ευρώ παραπάνω.
Γιατί τα Rafale είναι τόσο ικανά
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τα Rafale τόσο ικανά; Καταρχάς το γεγονός ότι έχoυν τη δυνατότητα να αδειάσουν όλο τον οπλισμό του, να ρίξουν όσους πυραύλους έχουν φορτωμένους στα πτερύγιά τους, μένοντας επί της ουσίας μακριά από την ακτίνα εμβέλειας και ικανότητας του εχθρικού αεροπλάνου.
Μπορούν για παράδειγμα να εκτοξεύσουν πυραύλους αέρος – αέρος Meteor που έχουν βεληνεκές από 500 μέτρα έως και… πάνω από 120 χιλιόμετρα (η μεγαλύτερη εμβέλεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δυτικό οπλοστάσιο), εξουδετερώνοντας αντίπαλα αεροπλάνα που δεν τα βλέπει το μάτι και εντοπίζονται απλώς και μόνο από τα ραντάρ.
Αυτό σημαίνει, ότι δεν χρειάζεται καν να μπεις στη διαδικασία των κλειστών αερομαχιών, όπως αυτές που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.
Με το Rafale φορτωμένο με πυραύλους Meteor, ο αντίπαλος δεν μπορεί να απαντήσει στη βολή σου. Εσύ τον βλέπεις μέσα από το ραντάρ κι ας είναι 120 χιλιόμετρα μακριά, τον καταρρίπτεις και εκείνος δεν μπορεί να κάνει τίποτα προκειμένου να αντιδράσει.