Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν άφησε καμία πρόκληση αναπάνητη του ομολόγου του - Χάσμα χωρίζει την Ελλάδα από την Τουρκία
Με ωραία λόγια και φιλικούς χαιρετισμούς ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όμως εξελίχθηκε σε άγρια κόντρα μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Δένδιας ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο και φάνηκε ότι «έσπασε» τον... τσαμπουκά του Τσαβούσογλου. Για την ακρίβεια ο Έλληνας υπουργός μπήκε από την αρχή δυναμικά και δεν αρκέστηκε στις φιλοφρονήσεις.
«Δεν νομίζω ότι είναι πρώτη φορά που το ακούτε και θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν περιμένατε αγαπητέ μου Μεβλούτ να μην τα πω εδώ στην Άγκυρα, δηλαδή να έρθω στην Άγκυρα και να παρουσιάσω τα πράγματα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στο Αιγαίο και να μην έχει συμβεί τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, όπως επισημαίνεται και στην ΕΡΤ.
«Όταν έρχεστε και συζητάμε εδώ πέρα για τα ζητήματα των δυο χωρών κι εσείς ξεκινάτε να προσβάλλετε τα δικαιώματα τα δικά μας τότε κι εγώ δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός σε αυτό» ανέφερε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Νίκος Δένδιας απάντησε και για το μεταναστευτικό. «Μετά από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα», είπε.
«Τα τελευταία 4 χρόνια εσείς έχετε στείλει πίσω 80.000 πρόσφυγες και πάρα πολλούς τους έχετε ρίξει μέσα στις θάλασσες κι έχουν χάσει τη ζωή τους» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
¨Όσο για το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών, που αναφέρθηκε ο Τούρκος, η απάντηση του Έλληνα ήταν ως εξής: «Έθεσες θέμα αποστρατικοποίησης στα νησιά. Στρατός στα νησιά υπάρχει γιατί τα νησιά απειλούνται από κάπου. Και ο στρατός κοστίζει».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε: «Μιλάμε πάντα για τη δίκαια μοιρασιά. Προφανώς εσείς μπορεί να εξηγείτε τα πράγματα με τη δικιά σας λογική, ωστόσο όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης θα πρέπει να κοιταχθούν σε πιο βαθιά ανάλυση τα πράγματα που ίσχυαν τότε κι όσον αφορά και τον οπλισμό».
Στις αιχμηρές αναφορές Τσαβούσογλου περί της εμπλοκής τρίτων μερών ο Νίκος Δένδιας απηύθυνε την αυστηρή υπενθύμιση για τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής λέγοντας ότι «το ενδεχόμενο λήψης μέτρων υπάρχει πάντα εάν υπάρξουν παραβατικές και παράνομες ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Βεβαίως απευχόμαστε τις παράνομες ενέργειες με όλη μας την καρδιά» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Το γεγονός ότι η ΕΕ έχει έναν μηχανισμό που κρίνει κάποια πράγματα σχετικά με τα θαλάσσια κυριαρχικά ζητήματα δεν σημαίνει ότι είναι κάτι το οποίο είναι αλήθεια ή το οποίο το δεχόμαστε», σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Τα αίματα... άναψαν όταν ο Τούρκος υπουργός μίλησε περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. «Για μας πρέπει να το πω αυτό υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα, αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη τη Λωζάνης, αυτή είναι η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους» είπε ο κ. Δένδιας.
Παραλίγο να μην πάνε στο δείπνο
Η ένταση είχε χτυπήσει... κόκκινο και στο τέλος χρειάστηκε να ηρεμήσουν και οι δύο, καθώς φάνηκε κίνδυνος να μην πάνε στο δείπνο. Τελικά έπεσαν οι τόνοι, έστω και προσχηματικά, καθώς είναι φανερός ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στο δείπνο ιφτάρ, τα εδέσματα ήταν είναι τυρόπιτα, σούπα κόκκινης φακής με κρουτόν, ρυζόγαλο με ροδόνερο, και για επιδόρπιο μπακλαβά με καρύδια και σιμιγδαλένιο χαλβά.